9 ok, amiért VPN használata fontos lehet mindenkinek

9 ok, amiért VPN használata fontos lehet mindenkinek

Ha valaha is csatlakoztál már nyilvános Wi-Fi hálózathoz, aggódtál amiatt, hogy az internetszolgáltatód hogyan használja az adataidat, vagy egyszerűen csak szeretnéd feloldani a Netflix olyan műsorait, amelyek nem érhetők el a területeden, akkor egy VPN használata praktikus lehet számodra.
A VPN egy olyan szolgáltatás, amely titkosítja az adataidat és elrejti az IP-címedet azáltal, hogy a hálózati tevékenységedet egy biztonságos láncon keresztül egy mérföldekkel távolabbi szerverre továbbítja. Ez még a nyilvános Wi-Fi hálózatokon is elrejti online identitásodat, így biztonságosan, védetten és névtelenül böngészhetsz az interneten.

 

9 ok, amiért érdemes lehet a VPN használata

Az alapokkal már foglalkoztunk. Most közelebbről megnézzük, miért érdemes megfontolnod a VPN használatát.

 

#1. Biztonság a nyilvános Wi-Fi hálózatokon

A nyilvános Wi-Fi kényelmes, de a biztonság rovására megy. Amikor a helyi kávézóban e-mailekre válaszolsz, vagy a repülőtéren szórakozottan görgeted a közösségi médiát, valaki nyomon követheti az online tevékenységedet. Egy VPN használatával megvédheted adataidat, amíg más hálózatokon tartózkodsz, elrejtve böngészési előzményeidet, banki adataidat, fiókjelszavaidat és egyebeket a rossz szándékú internetes idegenek elől.

 

#2. Adatvédelem az internetszolgáltatódtól

Miközben otthoni Wi-Fi hálózatához csatlakozol, kisebb a valószínűsége, hogy idegenek támadnak meg, mint egy nyilvános kapcsolaton. Az adataid azonban még mindig sebezhetőek. Az internetszolgáltatód hozzáférhet az összes internetes adatodhoz. Az internetszolgáltatód láthatja, hogy mikor, hol és hogyan böngészel. Ezek az adatok összegyűjthetők és eladhatók a hirdetőknek, még akkor is, ha a “privát” böngészési funkciót használod, és egy esetleges adatszivárgás esetén veszélyes lehet, ha rossz kezekbe kerül. Egy VPN segíthet eltitkolni az IP-címedet a saját internetszolgáltatód elől.

 

#3. Adatvédelem az általad használt alkalmazásokból és szolgáltatásokból

Az internetszolgáltatód nem az egyetlen potenciális felelősség, amit a saját otthonodba hoztál. Sajnos számos kedvenc alkalmazásunkat és internetes szolgáltatásunkat – leginkább a Facebookot – is számon kérték már a felhasználók adatainak felhasználási módja miatt. A VPN megakadályozza, hogy az alkalmazások és a webhelyek a számítógép IP-címének tulajdonítsák a viselkedésedet. Emellett korlátozhatja a tartózkodási helyednek és a böngészési előzményeknek a gyűjtését is.

 

#4. Adatvédelem a kormánytól

Bár sok internetszolgáltató, alkalmazás és internetes adatközpont azt sugallja, hogy nem adja el a böngészési adataidat a kormányoknak, az információk mégis a kezükbe kerülnek – még az Egyesült Államokban is. 2013 óta, amikor Edward Snowden először fedte fel, hogy a Verizon eladta a felhasználók internetes és telefonos adatait az NSA-nak, az amerikaiak egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a kormányzat milyen különböző módon figyeli és gyűjti az adataikat. A Snowden-kiszivárogtatásokat és az azt követő felháborodást követően számos törvényt hoztak a kormányzati megfigyelés visszaszorítására.

A New York Times szerint azonban még idén januárban a Védelmi Hírszerző Ügynökség megkerülte azt a törvényt, amely szerint a kormányzati ügynökségeknek végzést kell bemutatniuk, mielőtt a telefonszolgáltatókat köteleznék a felhasználói adatokra, és harmadik fél adatbrókereknek fizetett ugyanezekért az adatokért. Ha aggályaid vannak a kormányzati túlkapásokkal kapcsolatban, egy VPN jó befektetés az adataid védelme érdekében.

 

5. Hozzáférés bármilyen tartalomhoz bárhol

Bár a Hulu lehet, hogy rossz szemmel nézi, ha VPN-t használsz a Criminal Minds legújabb epizódjának streamelésére egy olyan országban, ahol a tartalmat nem kínálják, ez a VPN-használat nem illegális (az Egyesült Államokban és Magyarországon sem), és segít hasznos megoldást nyújtani a tartalomkorlátozásokra. A VPN-ek meghamisítják a tartózkodási helyedet, és azt a látszatot keltik, mintha egy másik helyről böngésznél. Ez azt jelenti, hogy akkor is megkaphatod a Criminal Minds sorozatot, ha az helyben nem elérhető.

 

6. Biztonságos távoli munkavégzés VPN használata esetén

A VPN egyik előnye az adattitkosítási funkciók. A titkosítás, vagyis az adatok kódolt formátumba helyezése, így azok jelentése homályba vész, lehetővé teszi a bizalmas információk biztonságban tartását.

Ha te magánszemélyként azon gondolkodsz, hogy VPN-be fektess be a céged számára, az egyik előnye az, hogy a dolgozók az irodai hálózathoz csatlakozhatnak, és az irodán kívül is megnézhetik az érzékeny anyagokat a saját eszközeiken. Mivel a távmunka még a világjárvány megszűnése után is lehetségesnek tűnik, a VPN hasznos befektetés a bizalmas anyagok biztonságos tárolására a telephelyen kívül.

 

7. A VPN használata igen könnyű

Bár mindannyian szívesen adnánk több biztonságot az életünkhöz, néhány biztonsági eszköz és folyamat több erőfeszítésnek tűnik, mint amennyit megérne azoknak, akik ellenőrzik a technológiát. A VPN-ek azonban könnyen használhatóak. Számos szolgáltató olyan intuitív és felhasználóbarát felületeket hozott létre, amelyek a telepítést és a használatot a nem tech-rajongók számára is elérhetővé teszik.

 

8. Alkalmazkodik számos okoseszközhöz

Bár sokan közülünk először a cég által kölcsönadott laptopon próbálnak ki egy VPN-t, sok VPN-szolgáltatás más okoseszközöket, például a telefonokat, táblagépeket és asztali számítógépeket is védi. Az egyes VPN-cégek kissé eltérő védelmi terveket kínálhatnak, és különböző kapacitással rendelkeznek a különböző eszközök védelmére, de sok szolgáltató kínál olyan terveket, amelyek segítségével több eszközön is biztonságban lehet.

 

9. Intelligens megtakarítások

Ha hajlandó vagy egy kis kutatást végezni, egy VPN segíthet pénzt megtakarítani a helymegváltási képességek révén. Sokféle vállalkozás, például az előfizetéses szolgáltatások és a légitársaságok ugyanazokat a kényelmi szolgáltatásokat vagy termékeket különböző áron kínálják. Ha megváltoztatod a tartózkodási helyed megjelenését egy olyan helyre, ahol a szolgáltatásokat olcsóbban kínálják, nagy megtakarításokat érhetsz el.

 

A VPN használata és az ahhoz kapcsolódó koráltok

A VPN nagyszerű eszköz arra, hogy segítsen elválasztani a tartózkodási helyedet (és sok szempontból téged) az adataidtól. Viszont nem fed el mindent rólad. Ha részt veszel egy Facebook-kvízben vagy lájkolsz egy posztot az Instagramon, a VPN-hez csatlakozva használt alkalmazás még mindig képes felhasználni a viselkedésedet az alkalmazáson belüli hirdetések és tartalmak testre szabásához.

Lehet, hogy nem tudják, honnan böngészel, de azt még mindig tudják, hogy mit csinálsz az alkalmazásukon. Hasonlóképpen, ha a számítógépeden engedélyezve vannak a cookie-k, a cégek követni tudnak téged, amíg az oldalukon tartózkodsz – és utána is. Az teljes adataid nem csak egy VPN-nel vannak eltakarva.

A teljesebb biztonsághoz a VPN védelmét a Torral, egy nyílt forráskódú eszközzel, amely lehetővé teszi a névtelen böngészést a weben, valamint más biztonsági intézkedésekkel kell kombinálni. A VPN-ek nem tökéletes eszközök. Mint minden számítógépes program, ezek is fogékonyak a rosszindulatú szoftverekre és az online támadásokra. Ha megfertőződnek, a VPN biztonsági előnyei semmissé válnak.

A támadások és a biztonság megsértésének valószínűsége megnő az ingyenes VPN-szolgáltatás használatával. Az üzleti költségeik megtérülése érdekében az “ingyenes” VPN-szolgáltatások eladhatják a felhasználói adatokat, vagy olyan hirdetéseket futtathatnak, amelyek rosszindulatú szoftverekkel fertőzöttek lehetnek. Ha az a célod, hogy növeld az adatvédelmedet, akkor egy fizetős VPN-be való befektetés a legjobb választás.

 

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK:

 

Még szintén érdekelhet...