A stresszcsökkentés leghatásosabb módszerei

Estimated read time 6 min read

 

A stressz manapság szinte minden embert utolér valamilyen formában. A stresszcsökkentés így mára már egy kisebb iparággá nőtte ki magát, de vajon mik a tényleg hatásos módszerek? Ebben a cikkben néhány olyan igen népszerű módszerekről fogok beszélni, mint az edzés, a pszichológiai terápiák, elengedés technika és társai, remélem valamelyikben te is megtalálod a megoldást az irodai stressz csökkentésére. 

 

Mi a stressz pontosan?

A stressz a szervezet válasza egy kihívásra vagy igénybevételre. Mindenki átél stresszt, amelyet számos esemény kiválthat, a kisebb napi gondoktól kezdve a nagyobb változásokig, mint például egy válás vagy munkahely elvesztése.

A stresszválasz magában foglalja a fizikai komponenseket, mint például a megemelkedett pulzusszám és vérnyomás, a stresszes eseménnyel kapcsolatos gondolatokat és személyes meggyőződéseket, valamint érzelmeket, beleértve a félelmet és a dühöt. Bár gyakran gondolunk rá úgy, mint negatív dologra, a stresszt az életünkben bekövetkező pozitív változások is okozhatják, például ha előléptetést kapunk a munkahelyünkön, vagy ha új babánk születik.

 

Stresszcsökkentés egészséges módon, lehetséges?

A stressz fontos célt szolgál – lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan reagáljunk a fenyegetésekre és elkerüljük a veszélyt. A stressznek való tartós kitettség azonban mentális egészségügyi nehézségekhez (például szorongáshoz és depresszióhoz) vagy fokozott fizikai egészségügyi problémákhoz vezethet.

Számos kutatás arra utal, hogy a megnövekedett stresszszint zavarja a fizikai betegségek kezelésének képességét. Bár senki sem kerülhet el minden stresszt, de dolgozhat azon, hogy egészséges módon kezelje azt, ami növeli a gyógyulás lehetőségét.

 

Étkezz és igyál úgy, hogy optimalizáld az egészségedet

Egyesek úgy próbálják csökkenteni a stresszt, hogy alkoholt isznak vagy túl sokat esznek. Ezek a cselekedetek pillanatnyilag úgy tűnhetnek, hogy segítenek, de valójában hosszú távon csak fokozhatják a stresszt. A koffein szintén súlyosbíthatja a stressz hatásait. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fogyasztása segíthet a stressz leküzdésében.

 

Tornázz rendszeresen

Amellett, hogy a testmozgás a fizikai egészségre is jótékony hatással van, bizonyítottan erős stresszoldó hatású. Vedd fontolóra a nem versenyszerű aerobic-gyakorlatokat, a súlyokkal való erősítést vagy az olyan mozgásos tevékenységeket, mint a jóga vagy a Tai Chi, és tűzz ki magad elé ésszerű célokat. Az aerob testmozgás bizonyítottan endorfinokat szabadít fel. Olyan természetes anyagokat, amelyek segítik a jobb közérzetet és a pozitív hozzáállás fenntartását.

 

Hagyj fel a dohány- és nikotintermékek használatával

A nikotint használó emberek gyakran stresszoldóként hivatkoznak rá. A nikotin azonban valójában nagyobb stresszt okoz a szervezetnek azáltal, hogy növeli a fizikai izgalmat, csökkenti a véráramlást és a légzést.

 

Tanulmányozd és gyakorold a relaxációs technikákat

Ha minden nap időt szánunk a relaxációra, az segít a stressz kezelésében és a szervezet védelmében a stressz hatásaival szemben. Számos technika közül választhatsz, például a mélylégzés, a képalkotás, a progresszív izomrelaxáció és a mindfulness meditáció közül. Számos online és okostelefonos alkalmazás nyújt útmutatást ezekhez a technikákhoz. Bár néhány vásárlással jár, sok ingyenesen elérhető. 

Ezen kívül végezz olyan tevékenységeket amik elterelik a gondolataidat így stresszcsökkentő hatásuak lehetnek. El se hinnéd milyen apróbb hétköznapi dolgoknak is stresszcsökkentő hatásai vannak. Ilyen például a takarítás, sétlás, egy mosás vagy akár a palacsinta készítés is.

 

Csökkentsd a stresszt kiváltó okokat

Ha te is olyan vagy, mint a legtöbb ember, az életedet túl sok követelmény és túl kevés idő tölti ki. Legtöbbször ezeket az igényeket mi magunk választottuk. Felszabadíthatod az idődet, ha gyakorolod az időgazdálkodási készségeket, például segítséget kérsz, amikor az helyénvaló, prioritásokat állítasz fel, ütemezed magad, és időt tartogatsz arra, hogy magaddal törődj.

Vizsgáld meg az értékeidet, és élj azok szerint. Minél inkább tükrözik a tettei a meggyőződését, annál jobban fogod érezni magad, függetlenül attól, hogy mennyire elfoglalt az életed. Használja az értékeit a tevékenységei kiválasztásakor.

 

Érvényesítsd magad

Nem baj, ha nemet mondasz az időddel és energiáddal szemben támasztott olyan igényekre, amelyek túl nagy stresszt jelentenek számodra. Nem kell mindig megfelelned mások elvárásainak.

 

Tűzz ki reális célokat és elvárásokat

Nem baj – és egészséges -, ha felismered, hogy nem lehetsz egyszerre mindenben 100%-ban sikeres. Legyél tudatában azoknak a dolgoknak, amelyeket irányíthatsz, és dolgozz azon, hogy elfogadd azokat a dolgokat, amelyeket nem tudsz irányítani.

 

Add el magad önmagadnak

Amikor túlterheltnek érzed magad, emlékeztesd magad arra, hogy mit csinálsz jól. Legyen egészséges önbecsülésed. A stresszcsökkentés ma már fontos dolog az életünkben, nem vehetjük fél vállról.

 

Stresszcsökkentés tippek:

 

Hasznos könyvek: