A Windows 11 funkciói, követelményei és minden, amit tudnod kell

Estimated read time 13 min read

 

A következő nagy Windows-frissítés részletei mind itt vannak. A Windows 11-et a Microsoft június 24-i nagyszabású rendezvényén mutatták be és számos funkció indokolta a 10-es számozásról 11-re való ugrást.

A Fluent dizájnnyelvet és sok mást is bemutató új frissítés az Insider csatornákon is kipróbálható, letölthető és használható a minimális követelményeknek megfelelő gépeken. A Microsoft Store is hatalmas átalakításon esett át, lehetővé téve az Amazon App Store-ból származó androidos alkalmazások használatát, így a TikTok és más alkalmazások is letölthetők, ha szeretnénk.

Rengeteg felfedezés még hátravan a frissített Insider buildből és abból, amit a Microsoft megerősít más gyártókkal és felhasználókkal. Az Insider build megjelenése óta még három frissítés érkezett a dev csatornára, ahol visszahozza a keresősávot a Start menübe, további finomításokat az új dizájnhoz az egész menüben, a jobb többmonitoros támogatás mellett a feladatsorhoz, számos javítás mellett.

Még mindig van némi zavar a rendszerkövetelményekkel kapcsolatban, hogy az új Windowsnak mire van szüksége a számítógépen. Főként a TPM nevű komponens miatt, de úgy tűnik, hogy a Microsoft utánanéz ennek. Amíg várunk a vállalat további megerősítésére, itt van minden, amit a Windows 11 megjelenési dátumáról, az új funkciókról és a többi újdonságról tudunk.

 

Térjünk a lényegre

 • Mi ez? A Windows 11 a Windows 10 utódja
 • Mikor jelenik meg? Valószínűleg október végén
 • Mennyibe kerül? Ingyenes

 

A Windows 11 megjelenési dátuma

Úgy tűnik, hogy a Microsoft a Windows 11 októberi megjelenésére utal. Számtalan képernyőfotón október 20-i dátum szerepel, olyan üzenetek mellett, amelyek szerint sokan várják, hogy „októberben 11-re kapcsoljon!”.

Az Intel is utalt nemrég arra, hogy a Windows 11 a „2021 októberi” frissítés lesz, ami ismét az októbert teszi a legvalószínűbb megjelenési dátumnak. Ez lehet azonban az a dátum, amikor az új laptopokat és PC-ket már előre telepített Windows 11-gyel árulják. A Windows 10-et futtatóknak, akik frissíteni szeretnének, lehet, hogy 2022-ig kell várniuk.

Az új Windows 11

A Windows 11 később, 2021-ben jelenik meg és több hónap alatt kerül kiszállításra. A frissítés bevezetése a ma már használatban lévő Windows 10-es eszközökre 2022-ben kezdődik majd meg, az év első felében. 2021. június 25. A Windows 11 bevezetése úgy néz ki, hogy jövőre kezdődik. Az új operációs rendszernek is lesz egy éves frissítése, hasonlóan az Apple macOS-sel kapcsolatos törekvéseihez.

Bár a Microsoft kiadott egy eszközt, amellyel meg lehetett nézni, hogy az asztali számítógép vagy laptop képes lesz-e futtatni a Windows 11-et, bebizonyosodott, hogy hibás. Téves eredményeket adott olyan gépek esetében, amelyeknek nem okozna gondot a frissítés futtatása. Azonban megjelent egy másik eszköz, amely sokkal egyértelműbb részleteket ad arról, hogy mennyire alkalmas a PC.

 

A Windows 11 letöltése

A Microsoft frissítette a 22000.132 nevű Insider buildet a fejlesztői csatornán, így ha szeretnéd kipróbálni, van egy cikkünk a Windows 11 letöltéséről. A build már széles körben elérhető a bétacsatornán és több finomítást mutat be mindenhol, beleértve a Microsoft Store-t is.

Mielőtt azonban ezt megtennéd, a legjobb, ha előbb meggyőződsz arról, hogy a számítógéped feliratkozott-e a Microsoft Insider Programjára, amennyiben megfelel a követelményeknek. De vigyázz, azt tanácsoljuk, hogy csak olyan PC-n futtasd, ami nem a fő géped, mivel egyelőre rengeteg apró probléma van. Időközben a gyártók, például a Lenovo kiadott némi útmutatást a többi felhasználónak, akiknek Windows 7 vagy annál magasabb operációs rendszert futtató gépeik vannak, hogy a frissítés ingyenes lehet, de egy kikötéssel.

Sőt, még arra is van lehetőség, hogy visszaváltsanak Windows 10-re, ha problémákat tapasztalnak a Windows 11-gyel. Ez a jelenlegi Insider buildekben elérhető, de csak a gép frissítését követő 10 napon belül lehet megtenni, egyébként tiszta telepítést kell végezni ahhoz, hogy Windows 10-re lehessen váltani.

 

Minimális specifikációk

Sok vita folyt arról, hogy mely eszközökre használható az új Windows. Függetlenül a TPM követelményétől, mások egyszerűen csak azon gondolkodnak, hogy hamarosan frissíteniük kell-e PC-jüket vagy laptopjukat. A Microsoft egyelőre közzétette a frissítés követelményeit, de ezek a megjelenés közeledtével és a vállalat visszajelzéseinek figyelembevételével még változhatnak.

 • Processzor: 1 gigahertzes (GHz) vagy gyorsabb, legalább két maggal rendelkező, kompatibilis 64 bites processzor vagy SoC.
 • RAM: 4 GB
 • Tároló: RAM: 1 GB 64 GB
 • Rendszer firmware: UEFI, Secure Boot képes
 • TPM: Megbízható platformmodul 2.0
 • Grafikus kártya: DirectX 12 vagy újabb WDDM 2.0 illesztőprogrammal
 • Kijelző: 720p, színcsatornánként 8 bites, legalább 9 hüvelykes képátlóval
 • Internetkapcsolat és Microsoft-fiók: A Windows 11 Home aktív internetkapcsolatot és Microsoft-fiókot igényel az operációs rendszer kezdeti, első használatra történő beállításának befejezéséhez, vagy amikor egy eszközt S-módban kapcsol ki a Windows 11 Home-ból.

 

Mennyibe kerül a Windows 11?

A Windows 11 ingyenes frissítés lesz a meglévő Windows-felhasználók számára – a Home-verziók letöltéséhez, telepítéséhez és aktiválásához online kell lennie és a PC-re vagy táblagépre történő telepítéshez vagy frissítéshez Microsoft-fiókra lesz szüksége.

Eddig a Microsoft kiadta az új Windows hardverkövetelményeit, de a Trusted Platform Module(TPM) körül zűrzavar van és hogy a vállalat keményen túllépi-e a minimális küszöbértéket, amely alapján az eszközök jogosultak az új verzióra való frissítésre. Bár van egy praktikus magyarázatunk, amiben a TPM-re térünk ki. A hardvergyártók továbbra is kínálhatnak olyan új gépeket Windows 11-gyel, amelyeknek nem lesz szükségük erre a követelményre, bár jó okkal.

 

A Windows 11 jellemzői

A Windows 11 minden téren fejlesztéseket tartalmaz, a Microsoft azt ígéri, hogy a frissítések 40%-kal kisebbek lesznek és a Windows 11-et „az eddigi legbiztonságosabb kiadásként” emlegeti.

A tálcát az érintésre, valamint az egér perifériákra optimalizálták és mostantól dokkolónak nevezik át. Új multitasking funkciókat is kínál a Snap Layouts nevű funkciónak köszönhetően, amely lehetővé teszi több ablak elrendezését a képernyőn. Nem csak egymás mellett, hanem oszlopokba, szakaszokba és így tovább. A Beállítások között mostantól megtalálható egy sokat javított állapotfelmérő alkalmazás, ahol a Windows 11 javaslatot tesz például a fényerő csökkentésére, az akkumulátor energiatakarékos üzemmódjának megváltoztatására és még sok másra.

Egy másik funkció a Snap Groups, ahol a dokkolóból visszaléphet a korábban bepattintott ablakokhoz. Így például az e-mail alkalmazáshoz, az Edge böngésző ablakaihoz vagy bármi máshoz anélkül, hogy újra vissza kellene pattintania őket az előző nézetbe. Javult a többmonitoros támogatás is, így amikor újra csatlakoztat egy külső monitort, a Windows 11 megjegyzi az adott monitoron lévő ablakok korábbi pozícióit.

Még a Windows Update telepítésének becsült ideje is megjelenik, így láthatja, hogy nem kell-e későbbre halasztania a számítógép frissítését. A Teams is integrálódik a dokkolóba, így könnyedén csatlakozhat a megbeszélésekhez és a családi hívásokhoz. Úgy tűnik, ez az első jele annak, hogy a Skype eltűnik a Windowsból, különösen a demóban hallható Skype-hangok miatt, amikor bejövő hívás érkezik.

 

A Microsoft Store végre újratervezésre kerül

Jobban összeállított tartalmakkal és jobb lehetőségekkel a megvásárolt műsorok kezelésére, például a televízióra való tükrözésre. Az olyan alkalmazások, mint a Disney+, az Adobe Creative Cloud, a Pinterest és még sok más már készen állnak ebben az újratervezett Windows 11-es áruházban.

A Microsoft Store végre újratervezésre kerül

A WPA, az EWP és a Win32 alkalmazások már mind megtalálhatóak a Microsoft Store-ban, készen az indulásra. Ha egy fejlesztő rendelkezik kereskedelmi motorral, akkor a Microsoft Store-ból származó bevétel 100%-át megtarthatja. Az Android alkalmazások is készen állnak a Windows 11-re, felfedezhetőek a Microsoft Store-ból, az Amazon App Store-on keresztül, így letöltheti a TikTok-ot és mást, készen a PC-n vagy a táblagépen való használatra.

Gyanítjuk, hogy az ok, amiért az Amazon a Google helyett az ő verzióját engedi az áruházba, az az augusztustól lecserélt .APK fájlnévvel függhet össze. Az új áruház lehetőséget nyit arra, hogy más alkalmazások is érkezzenek a Windows 11-re, akár az Apple iMessage-je is, ami az iTunes és a Safari után következhet.

 

Új arculat a Windows 11-ben

Fluent Design a Windows 11 megjelenésének új neve. Mindenhol minden modernebbnek és frissebbnek tűnik, a lekerekített ablakok és az olyan alkalmazások, mint a Snipping Tool, évek óta hatalmas javulást látnak. Az egyik legnagyobb változás, amit a felhasználók észrevehetnek, hogy a Start menü a képernyő közepére került. Mostantól „felhőalapú”, tehát dinamikusan változik a napszaktól és a tartalomtól függően, amivel éppen dolgozol.

Ha az Insider Buildet használod, már van lehetőséged a feladatsor és a Start menü testreszabására, beleértve az ikonok balra történő visszatolását. A Light Mode és Dark Mode is itt van, egységes dizájnnal az egész operációs rendszerben, színes háttérképek közül is választhatunk. A Windows Widgetek visszatérnek a Windows 11-ben, a dokkolón keresztül érhetőek el. A Microsoft a mesterséges intelligenciával támogatott dinamikus funkciókkal kecsegtet, amelyek lehetővé teszik, hogy a widgetek a Start menühöz hasonlóan az éppen használt alkalmazásoktól és a napszaktól függően változzanak.

Az érintőképernyőn az asztalon balról balra csúsztatva megjelenhetnek a widgetek. Rengeteg közül lehet választani, például az időjárás, a Bing térképek, a hírek és még sok más. Ezek harmadik fél számára is elérhetőek lesznek, így lehet, hogy ugyanannyi widgetet láthatsz majd választani, mint amennyit az Apple iOS és iPadOS operációs rendszereiben.

 

Játék a Windows 11 rendszeren

Játék a Windows 11 rendszeren

Az új Windows-ban sokkal nagyobb hangsúlyt kap a játék. A Windows 10 lassú és frusztrálóan kezelhető Xbox-alkalmazását egy új Game Pass alkalmazás váltja fel. Lehetővé teszi a játékok megvásárlását, kezelését és eltávolítását, megkönnyítve a játékok elérését és letöltését a Doom Eternal-tól a Halo Infinite-ig.

A HDR is támogatott lesz a kompatibilis gépeken, ami jobb megvilágítást és kontrasztot kínál a játékhoz és a média megtekintéséhez. A Direct Storage is itt van, a fő játékeszközök letölthetők és telepíthetők, így még gyorsabban játszhatsz a játékokkal, mint eddig.

 

Érintéses fejlesztések

A táblagép mód a Windows 8 óta a Windows egyik gyengébb pontja és a Microsoft által a Windows 11-hez bemutatott új táblagép funkciók kulcsfontosságúak lehetnek az operációs rendszer szerencséje szempontjából. Különösen a Microsoft jövőbeli Surface termékei miatt. Egy új, számozott operációs rendszer a készülő táblagépekhez nagy eladási érv lehet az új felhasználók számára.

Windows 11 - Érintéses fejlesztések

Az eseményen a Microsoft nagyobb érintési célpontokat és az ablakok könnyebb mozgatását, valamint jobb forgatási optimalizálásokat reklámozott, például az ablakok átrendezésének módjában, hogy ne veszítsük szem elől az éppen használt alkalmazásokat.

A Surface modellek trackpadjével használt gesztusok is megjelennek az érintőképernyőn, ami itt is hoz némi ismertséget. A Windows 11-be érkezik a haptika is, amikor tollat használsz, hogy jobb visszajelzést kapj rajzolás vagy vázlatkészítés közben. Az érintőbillentyűzetet is újratervezték, egy kisebb, csak a hüvelykujjnak megfelelő billentyűzettel és emojik is készen állnak a használatra. A Microsoft szerint a diktálás is javulni fog, a hangparancsok mellett, a „töröld azt” lehetőséggel és mással.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: