Egyre nagyobb az érdeklődés az 1 TB-os SSD-k iránt

Estimated read time 3 min read

 

Tovább csökkennek az 1 TB-os SSD-k árai, ezáltal nagyobb piaci részesedéshez juthatnak a jövőben.

A DRAM és a NAND árak csökkenését jósolják egy ideje a piaci elemzők. Ennek okai a szokásosnál kisebb forgalom a vásárlók szempontjából és az egyre alacsonyabb előállítási költségek. 2018 elejéhez képest a NAND Flash sokkal kedvezőbb áron elérhető.

Éves szinten körülbelül 50%-os árcsökkenés zajlott le a legfőbb modellek esetében – állítja a DigiTimes. A gyorsabb SSD-k ára is csökkent, habár itt nem feltétlen beszélhetünk ekkora mértékről. Közel 1 évvel ezelőtt a 2.5 hüvelykes 1 TB kapacitással rendelkező SATA SSD-k 160 dollár körüli áron mozogtak, míg az 1 TB kapacitású PCIe NVMe SSD-k általában 200 dollár feletti árral közeledtek a vásárlókhoz. Idén a 2,5 hüvelykes, 1 TB-os SATA SSD-khez akár 100 dollár alatti áron is hozzájuthatunk, az M.2-es NVMe-kért pedig akár 130 dollárért.

Az 1 TB-os osztályú, azaz 960 GB-os, 1000 GB-os és 1024 GB-os modellek iránti érdeklődés növekedhet az termékek kedvezőbb árai, azaz az árcsökkenésnek köszönhetően. Ezáltal szélesebb felhasználói rétegekhez juthatnak el a termékek, így várhatóan a következő hónapokban nagyobb térhódításnak indulhatnak.

 

Magyarországon egy 1 TB-os Crucial SSD egy évvel ezelőtt 82 ezer forintba került, idén akár 44 ezer forintért is hozzájuthatunk.

Az M.2 SATA példájaként pedig a Samsung 860 EVO családnak az 1 TB-os tagja a legmegfelelőbb, hiszen tavaly közel 116 ezer forintért juthattunk hozzá, idén pedig már 53 ezer forintért is.

Az SSD-k árainak csökkenését a költséghatékony 96-rétegű 3D NAND Flash lapkák köré épülő megoldások szállingózása okozza, illetve, hogy a nagy adatsűrűségű QLC NAND Flash lapkákat is egyre többen ismerik.

A vállalatok ezzel egyidejűleg kezdenek megszabadulni a 64-rétegű 3D NAND Flash lapkákat alkalmazó SSD meghajtókból felhalmozódott raktárkészletektől. Ehhez pedig hozzátesz a NAND Flash árak 15%-os csökkenése.

Az iparág nem panaszkodhat, hiszen a fejlődés kézzel fogható, habár komoly előrelépés a sebesség terén jelenleg nem történik. A PCI Express 4.0 megérkezésével lehet számítani nagyobb változásra. Igaz, ezekkel a meghajtókkal elsősorban az üzleti szegmensben találkozhatunk.