Facebook botrány: A Facebook cégeknek adta el a felhasználói privát üzeneteit

Estimated read time 2 min read

 

Újabb Facebook botrány! A New York Times magazin szerint a Facebook egyes üzleti partnerei számára biztosított hozzáférést a felhasználói privát üzeneteihez. Ez azután derült ki, hogy korábban a legnagyobb közösségi oldal vezetői elismerték, hogy felhasználói privát üzeneteihez és fotóihoz is hozzájuthattak idegenek.

Facebook botrány - A Facebook cégeknek adta el a felhasználói privát üzeneteit-officetools.hu-1

A mostani botrány alapjául nem egy véletlenül bent hagyott programozási hiba

és nem is egy biztonsági rés szolgált, hanem a Facebook a kiemelt ügyfelei részére szándékosan tette hozzáférhetővé a legszemélyesebb adatokat.

Ezek között a Spotify és a Netflix is ott volt, ami simán bele is olvashatott a privát üzenetekbe. A Microsoft pedig az összes ismerős listájához fért hozzá annak ellenére, hogy hiába tiltotta le ehhez a hozzáférést a fiók tulajdonosa harmadik fél számára.

Facebook botrány - A Facebook cégeknek adta el a felhasználói privát üzeneteit-officetools.hu-3

A New York Times szerint

a Facebook a mai napig nem hagyott fel a felhasználói adatainak megosztásával harmadik fél számára előbbiek engedélye nélkül, ugyan korábban megígérte, hogy felhagy ezzel a gyakorlattal. Nem csak dokumentumokkal tudják bizonyítani a személyes adatokhoz azok tulajdonosának engedélye nélkül történő hozzáférés tényét, hanem több tucat korábbi munkatárs is megerősítette.

A New York Times által megkeresett adatvédelmi szakértők azt állítják, hogy a közösségi oldal egyértelmű törvénysértést követett el,

amikor a felhasználók engedélye és tudta nélkül osztotta meg azok személyes információit harmadik félnek. A Facebook reagálva a történésekre elmondta, hogy szerintük a hatályos törvények és egyezségek engedélyt adtak nekik erre.

Jelen pillanatban nem tudni pontosan, hogy mennyi felhasználó adataihoz juthattak hozzá.