Hogyan tudhatod meg, hogy a telefonod kémkedik -e utánad?

Estimated read time 5 min read

Képzeld el, hogy a Facebookon görgetve egy furcsa hirdetést látsz. Valami olyasmiről van szó, amiről tudod, hogy soha nem érdekelt. Megvonod a vállad, egy rosszul célzott hirdetés…gondolhatod, amíg újra és újra nem látod. Aztán beugrik – hé, nem ezt említette nemrég a barátod, amikor beszélgettünk? Hmm… a telefonod kémkedik utánad?

A telefonod csak akkor gondolhatta, hogy érdekel ez a téma, ha minden beszélgetésedet lehallgat. A telefon operációs rendszerétől, alkalmazásaitól és beállításaitól függően a telefon akkor is lehallgathat, amikor a legkevésbé számítanál rá. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan tesztelheted, hogy a telefonod kémkedik-e utánad.

 

A telefonod kémkedik utánad?

Csapda beállítása a telefonhoz: Először is szeretném elmesélni a teszteléssel kapcsolatos tapasztalataink történetét. A munkatársaimmal kiválasztottunk néhány olyan témát, amelyekről biztosak voltunk benne, hogy egyikünk sem beszélt mostanában és soha nem kerestünk rá a Google-ban:

Csabi az alaszkai utazást választotta, Zoli egy kisgyíkot választott, én pedig egy új Nissan vásárlását választottam. Letettük a telefonjainkat az asztalra és három napon keresztül minden témáról beszélgettünk pár percig. Kezdve az alaszkai vadonról, a szánhúzó kutyákról és a közelgő ünnepekről, majd a különböző Nissan modellekről, végül a kétéltűekről és a kaméleonokról. Mindannyian megegyeztünk abban, hogy alaposan megfigyeljük a telefonunkra érkező hirdetéseket, hátha valamelyik kapcsolódik a választott témákhoz.

 

Hogyan tesztelheted a telefonodat?

Válassz egy jó témát, egy olyat, ami eléggé távol áll a az érdeklődési körödtől és nem lehet a személyedhez, illetve személyiségedhez kötni. Különítsd el a témát a telefonodtól. Rendkívül fontos, hogy ne válaszd ezt a témát a telefonod, vagy más eszközök hallótávolságán belül. Ne használd a telefonod arra, hogy információt keress ebben a témában.

A legjobb, ha fejben gondolkodsz rajta. Ha ez nem megy, kapcsold ki teljesen a telefonod, vagy rejtsd el egy hangszigetelt helyre, mielőtt bárkivel is megbeszélnéd az ötletet. Győződj meg róla, hogy még soha nem kerestél rá erre a témára Google-ben, Bing-ben, bármilyen keresőszolgáltatásban. Válaszd ki a kulcsszavakat. Gondolj ki egy listát a kulcsszavakról, amelyek kiválthatja a keresőmotorokat.

Vegyük példának Alaszkát. Néhány kulcsszó lehet a következő: „nyaralás Alaszkában”, „alaszkai túrák”, „repülőjegyek Alaszkába”, „szállodák Alaszkában” vagy „mit lehet csinálni Alaszkában”. Beszéld meg a témát hangosan a telefonod mellett. Ezt egyedül, vagy valaki mással együtt is végezheted néhány percig. Csináld ezt néhány egymást követő napon, de ügyelj arra, hogy semmilyen módon ne keresd a témát a neten.

 

A telefonod kémkedik?

A telefonod egyetlen kapcsolata a témával az legyen, hogy hallja, ahogy beszélsz róla. A kémkedéssel kapcsolatos tesztünk eredményi vegyesek voltak. Egyikünk sem ütközött hüllőhirdetésekbe. Zolinak amúgy kutyája van és folyamatosan bombázzák a helyi állatkereskedések, állatorvosok és kutyakiképzők hirdetéseivel. Soha nem kap hirdetéseket macskákról, papagájokról vagy más háziállatokról, ami arra utal, hogy a telefonja pontosan tudja, mire van szüksége Zolinak.

Alaszka szintén nem jelent meg a feedjeinkben. Csabi és én is kaptunk néhány repülőjegyeket kínáló hirdetést, de közeledett az ünnepi szezon és mindketten lelkes utazók vagyunk. Nehéz megmondani, hogy ezek a hirdetések kapcsolódtak-e az irodai megbeszélésünkhöz.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy a telefonod kémkedik -e utánad…

Végezd el te is fenti lépéseket, mert bár a tapasztalatok nem erősítették meg a gyanúnkat, száz százalékban nem is zárható ki, hogy a telefonod kémkedik utánad. A jobbik eset ha csak marketing célból teszi ezt, a rosszabbik… na jó inkább nem rémisztgetünk tovább.

 

Kapcsolódó hasznos cikkek: