A Windows 11 gépigény specifikációs részletei

Estimated read time 10 min read

A hamarosan megjelenő Windows 11 gépigény specifikációi, jellemzői és számítógépes követelményei. Az alábbiakban áttekintjük, hogyan találod meg a Windows 11 számára elérhető eszközspecifikációs követelményeket, verziókat és nyelveket. (Windows 11 megjelenésről bővebben)

 

Windows 11 gépigény

Ezek a Windows 11 számítógépre történő telepítésének alapvető követelményei. Ha a készülék nem felel meg ezeknek a követelményeknek, előfordulhat, hogy nem tudod telepíteni a Windows 11-et a készülékedre és érdemes megfontolni egy új számítógép vásárlását. Ha nem vagy biztos abban, hogy a PC megfelel-e ezeknek a követelményeknek, akkor ellenőrizheted a PC eredeti gyártójánál (OEM), vagy ha a készüléken már Windows 10 fut, akkor a PC Health Check alkalmazással felmérheted a kompatibilitást.

 • Processzor: 1 GHz, vagy gyorsabb, 2 vagy több maggal rendelkező, kompatibilis 64 bites processzor vagy System on a Chip (SoC).
 • RAM: 4GB
 • Tároló: 64 GB vagy nagyobb tárolóeszköz.
 • Rendszer firmware: UEFI, Secure Boot-képes
 • TPM: Megbízható platformmodul (TPM) 2.0 verziója
 • Grafikus kártya: DirectX 12, vagy újabb DirectX 12-vel kompatibilis, WDDM 2.0 illesztőprogrammal.
 • Kijelző: Nagy felbontású (720p) kijelző, amelynek képátlója nagyobb, mint 9″, színcsatornánként 8 bites
 • Internetkapcsolat és Microsoft-fiókok:  A Windows 11 Home kiadáshoz internetkapcsolat és Microsoft-fiók szükséges a készülék első használatakor történő beállításának befejezéséhez. A Windows 11 Home S módban lévő eszközből való kiváltáshoz szintén internetkapcsolat szükséges. Minden Windows 11 kiadás esetében internet-hozzáférés szükséges a frissítések elvégzéséhez, valamint egyes funkciók letöltéséhez és kihasználásához. Egyes funkciókhoz Microsoft-fiók szükséges.

Idővel további követelmények merülhetnek fel a frissítésekhez, valamint az operációs rendszeren belüli egyes funkciók bekapcsolásához.

 

Az új Windows nyelvi változatai

A Windows 11 teljes lokalizációs nyelvei a következők: Arab (Szaúd-Arábia), bolgár (Bulgária), kínai (Kínai Népköztársaság), kínai (Tajvan), horvát (Horvátország), cseh (Cseh Köztársaság), dán (Dánia), holland (Hollandia), angol (Egyesült Királyság), angol (Egyesült Államok), észt (Észtország), finn (Finnország), francia (Franciaország), francia (Kanada), német (Németország), görög (Görögország), héber (Izrael), magyar (Magyarország), olasz (Olaszország), japán (Japán), koreai (Korea), lett (Lettország), litván (Litvánia), norvég, Bokmål (Norvégia), lengyel (Lengyelország), portugál (Brazília), portugál (Portugália), román (Románia), orosz (Oroszország), szerb (latin, Szerbia), szlovák (Szlovákia), szlovén (Szlovénia), spanyol (Spanyolország), spanyol (Mexikó), svéd (Svédország), thai (Thaiföld), török (Törökország), ukrán (Ukrajna).

 

A Windows 11 naprakészen tartása

A Windows-élmény folyamatos javítására irányuló erőfeszítések részeként szoftverfrissítések és javítások készülnek és kerülnek kiadásra. Ezek a frissítések az eszköz támogatott életciklusa alatt kerülnek az eszközre.

A készülék biztonsága és funkcionalitása szempontjából fontos, hogy a készüléket naprakészen tartsd. Internetkapcsolat esetén a Windows 11 rendszeresen ellenőrzi a frissítéseket, hogy neked ne kelljen. A Beállítások > Frissítés és biztonság > Windows Update menüpontban ellenőrizheted, hogy vannak-e függőben lévő, vagy opcionális frissítések a készülékedhez. Fontos, hogy elegendő szabad tárhellyel rendelkezzen a számítógéped a frissítések telepítéséhez és esetleg ellenőrizd, hogy a hardvered még támogatja-e az eredeti gyártó (OEM).

 

A Windows 11 funkcióspecifikus követelményei

A Windows 11 egyes funkciói a fent a minimumkövetelmények szakaszban felsoroltakon túlmenően fokozott követelményekkel rendelkeznek. Az alábbiakban további részleteket találsz a legfontosabb funkciók Windows 11 gépigény követelményeiről:

 • Az 5G-támogatáshoz 5G-képes modem szükséges.
 • Az automatikus HDR-monitort igényel.
 • A BitLocker to Go USB flash meghajtót igényel (a Windows Pro és magasabb kiadásokban érhető el).
 • A Hyper-V klienshez SLAT (Second Level Address Translation) képességgel rendelkező processzor szükséges (a Windows Pro és magasabb kiadásokban érhető el).
 • A Cortana mikrofont és hangszórót igényel, és jelenleg Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Indiában, Olaszországban, Japánban, Kanadában, Mexikóban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban érhető el a Windows 11 rendszerben.
 • A DirectStorage a „Standard NVM Express Controller” vezérlőt használó játékok tárolásához és futtatásához NVMe SSD-t és Shader Model 6.0 támogatással rendelkező DirectX12 GPU-t igényel.
 • A DirectX 12 Ultimate a támogatott játékokkal és grafikus chipekkel érhető el.
 • A jelenléthez olyan érzékelőre van szükség, amely képes érzékelni az ember távolságát az eszköztől vagy az eszközzel való interakció szándékát.
 • Az intelligens videokonferenciához videokamera, mikrofon és hangszóró (hangkimenet) szükséges.
 • A többszörös hangalapú asszisztens (MVA) mikrofont és hangszórót igényel.
 • A Snap három oszlopos elrendezéshez 1920 effektív pixeles vagy annál nagyobb szélességű képernyőre van szükség.
 • A Feladatsávról történő némítás/lekapcsolás videokamerát, mikrofont és hangszórót (hangkimenet) igényel. Az alkalmazásnak kompatibilisnek kell lennie a funkcióval a globális némítás/feloldás engedélyezéséhez.
 • A térbeli hangzáshoz támogató hardver és szoftver szükséges.
 • A Csapatokhoz videokamera, mikrofon és hangszóró (hangkimenet) szükséges.
 • Az Érintéshez olyan képernyő vagy monitor szükséges, amely támogatja a többérintéses érintést.
 • A kétfaktoros hitelesítéshez PIN-kód, biometrikus (ujjlenyomat-olvasó vagy megvilágított infravörös kamera) vagy Wi-Fi vagy Bluetooth képességekkel rendelkező telefon használata szükséges.
 • A hangalapú gépeléshez mikrofonnal rendelkező számítógépre van szükség.
 • A hangra ébresztéshez Modern Standby tápellátású modell és mikrofon szükséges.
 • A Wi-Fi 6E új WLAN IHV hardvert és illesztőprogramot, valamint Wi-Fi 6E-képes AP/router-t igényel.
 • A Windows Hello a biometrikus hitelesítéshez közeli infravörös (IR) képalkotásra konfigurált kamerát vagy ujjlenyomat-olvasót igényel. A biometrikus érzékelővel nem rendelkező eszközök PIN-kóddal vagy hordozható, Microsoft-kompatibilis biztonsági kulccsal használhatják a Windows Hello-t.
 • A Windows vetítéshez olyan kijelzőadapterre van szükség, amely támogatja a Windows Display Driver Model (WDDM) 2.0-t, valamint Wi-Fi Directet támogató Wi-Fi adapterre.
 • Az Xbox (alkalmazás) Xbox Live fiókot igényel, amely nem minden régióban érhető el. Az elérhetőséggel kapcsolatos legfrissebb információkért lásd: Xbox Live országok és régiók. Az Xbox alkalmazás egyes funkciói aktív Xbox Game Pass-előfizetést igényelnek.

 

Windows 11 gépigény: Verziófrissítés Windows 11-re és elavult programok eltávolítása

A Windows 10 operációs rendszerről a Windows 11-re történő frissítéskor vagy a Windows 11-re történő frissítés telepítésekor előfordulhat, hogy egyes funkciók elavulttá válnak vagy eltávolításra kerülnek. Az alábbiakban az érintett kulcsfontosságú funkciókról talál információkat:

 

A Cortana többé nem lesz része az első indítási élménynek

…és nem lesz a feladatsorhoz tűzve. Az asztali háttérkép nem barangolható az eszközre vagy az eszközről, ha Microsoft-fiókkal van bejelentkezve. Az Internet Explorer letiltásra kerül. A Microsoft Edge az ajánlott helyettesítője, és tartalmazza az IE módot, amely bizonyos esetekben hasznos lehet. A matematikai beviteli panel eltávolításra került. A matematika felismerő igény szerint települ, és tartalmazza a matematikai beviteli vezérlőt és felismerőt. Az olyan alkalmazásokban, mint a OneNote, a matematikai tintázás nem érintett a változásban.

A Hírek és érdekességek fejlődött. Új funkciókkal bővült, amelyek a Feladatsáv Widgetek ikonjára kattintva találhatók meg. A Gyors állapot a zárképernyőről és a kapcsolódó beállítások eltávolításra kerültek. Az S mód már csak a Windows 11 Home kiadásban érhető el. A Snipping Tool továbbra is elérhető, de a Windows 10-es verzióban a régi design és funkcionalitás helyébe a korábban Snip & Sketch néven ismert alkalmazásé lépett.

 

A Start jelentősen megváltozott a Windows 11-ben

Beleértve a következő kulcsfontosságú értékcsökkenéseket és eltávolításokat: Az alkalmazások elnevezett csoportjai és mappái már nem támogatottak, és az elrendezés jelenleg nem átméretezhető. A kitűzött alkalmazások és helyek nem vándorolnak át a Windows 10-ről történő frissítéskor. Az élő csempék már nem állnak rendelkezésre. Az áttekinthető, dinamikus tartalmakhoz lásd az új Widgetek funkciót.

Az idővonal eltávolításra kerül. Néhány hasonló funkció elérhető a Microsoft Edge-ben. A Touch Keyboard a 18 hüvelykes és nagyobb képernyőméreteken már nem dokkolja és nem oldja fel a billentyűzetkiosztást. A tárca eltávolításra került.

A következő alkalmazások nem kerülnek eltávolításra a frissítéskor, de az új eszközökön vagy a Windows 11 tisztán telepítésekor már nem települnek. Ezek letölthetők az Áruházból: 3D Viewer, OneNote for Windows 10, Paint 3D, Skype.