Mi a különbség a 32 bites és a 64 bites Windows között? – Kérdések és válaszok

Estimated read time 4 min read

Rengetegen kérdezik, hogy mi a különbség a 32 bites és a 64 bites Windows között?

A 32 bit és a 64 bit azt jelölik ahogy a számítógép CPU-ja, vagy processzora az adatokat kezeli. A 64 bites Windows sokkal hatékonyabban kezeli a nagy mennyiségű, közvetlen elérésű RAM memóriát, mint a 32 bites rendszerek.

 

FONTOS: A Windows 64 bites változatának telepítéséhez olyan processzorra van szükség, amely képes a 64 bites változat futtatására.

Mi a különbség a 32 bites és a 64 bites Windows között?

A 64 bites operációs rendszer előnyei akkor a legszembetűnőbbek, ha nagy mennyiségű közvetlen hozzáférésű RAM memória van a számítógépben.

Az általános méret egy átlag felhasználó számára konfigurált belépő szintű pc, vagy laptop esetében a 4 GB méretű RAM, azonban ma már a nagyobb 8-16 GB például játékokhoz, illetve 32-64 GB streameléshez, 4K-s videó vágáshoz már elengedhetetlen.

Mi a különbség a 32 bites és a 64 bites Windows között?

A 64 bites operációs rendszer a nagyobb mennyiségű memóriát hatékonyabban tudja kezelni, mint a 32 bites operációs rendszer, így a 64 bites rendszer válaszideje kisebb több program egyidejű futtatása és gyakori váltogatása esetén.

 


Honnan tudhatod meg, hogy a számítógéped telepített rendszere 32 bites vagy 64 bites?

Windows 7, vagy Windows Vista esetén:

A Rendszer megnyitásához kattints a Start gombra, majd kattints a jobb egérgombbal a Számítógép menüpontra, majd kattints a Tulajdonságok elemre. A Rendszer menüben megnézheti a rendszer típusát.

Windows 8, 8.1, vagy 10 esetén:

A Rendszer megnyitásához a jobb egérgombbal kattints a Start gombra, majd kattints a Rendszer menüpontra. A Rendszer menüben megnézheti a rendszer típusát.


 

Hogyan tudod megnézni, hogy a géped alkalmas-e a Windows 64 bites verziójának futtatására?

A Windows 64 bites verziójának futtatásához a számítógépednek 64 bites működésre képes processzorral kell rendelkeznie. Hogy a géped processzora képes-e 64 bites működésre, így tudod megnézni:

Start > Vezérlőpult > Rendszer

A Rendszer típusa felületén láthatod, milyen típusú operációs rendszer fut jelenleg, mellette pedig, hogy a 64 bites(x86) működésre is képes a processzor. Ha a számítógépen már a Windows 64 bites verziója fut, a 64 bites működésre képes jelzés nem jelenik meg.

Mi az az x64, vagy x86?

Az x86-64 az x86-os architektúra 64 bites leszármazottja: az x86 utasításkészlet-architektúra 32 bites (IA-32) verziójának kiterjesztése. Ez a kiterjesztés hatalmas mértékben megnöveli a használható virtuális és fizikai címteret az IA-32 lehetőségeihez képest, ezáltal pl. sokkal könnyebben kezelhetők nagyobb adathalmazok. Az x86-64 lehetővé teszi 64 bites általános célú regiszterek használatát és számos egyéb fejlesztést tartalmaz.

Az eredeti specifikáció az AMD tervezése, megvalósításait az AMD, Intel, VIA és más cégek is elkészítették. Teljes mértékben visszafelé kompatibilis mind a 16 bites, mind a 32 bites x86 kóddal. Az architektúra AMD általi elnevezése AMD64, ugyanakkor az Intel a saját másolatát Intel 64-nek nevezte el (régebben Yamhill, Clackamas Technológia, CT, IA-32e és EM64T neveken volt ismert). Ez vezetett a hétköznapi nyelvben az x86-64 vagy x64 elnevezések használatához, mint gyártó-független fogalmakhoz, amikor a két közel azonos kivitelezésű architektúrára hivatkozunk.

Az x86-64-et nem szabad összekeverni az IA-64-gyel, ami az Intel Itanium sorozatba tartozó processzorainak architektúrája. Ez utóbbinak az alap utasításkészlete nem kompatibilis a régebbi, 32 bites x86-os processzorokkal.