Otthoni szerver építés lépésről lépésre

Estimated read time 10 min read

Meg akarsz szabadulni a tárhelyszolgáltatódtól? Akkor a saját, otthoni szerver építés az egyetlen kiút. Miért? Egyszerű, egy saját otthoni szerver teljes kontrollal jár. Korlátozások nélkül fogadhatsz bármilyen alkalmazást és elkerülheted a magas havi díjakat is.

Ha több erőforrásra van szükséged, egyszerűen frissítheted a hardvert. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan kell szervert építeni és mire szükséged lesz:

 • Szerver felszerelés
 • Szélessávú internetkapcsolat
 • Hálózati hardver
 • Operációs rendszer szoftver
 • Hűtőrendszer
 • Felügyeleti eszközök

 

Mi az a szerver?


A szerver, vagy kiszolgáló egy olyan eszköz, amely más számítógépekkel, úgynevezett ügyfelekkel kommunikál. A hálózaton keresztül erőforrásokat biztosít a szolgáltatások működtetéséhez. Ezek közé tartozik az adatfeldolgozás és az alkalmazások futtatása.

A szerverek története az 1980-as évekre nyúlik vissza. Akkoriban a szervezetek az információk biztonságos tárolására használták őket. Az 1990-es években azonban ez a technológia az internet létfontosságú részévé vált. Ma már a weboldalakat, távoli adatbázisokat, a felhőalapú számítástechnikát és még sok mást is működtet.

 

Otthoni szerver építés


A következő lépések szükségesek egy szerver felépítéséhez.

Határozd meg az igényeidet

Az igények meghatározása segít a költségek és az idő megtakarításában. A személyes fájlok tárolása olcsó otthoni szerver beállítását igényli. Használhatod egyszerű webhelyek futtatására és fájlok tárolására. A webhelyek például 24/7-es rendelkezésre állást igényelnek.

A jelentős webhelyforgalom kezelése szintén sok erőforrást igényel. Senki sem szeretné, ha látogatói a lassú teljesítmény miatt lepattannának. Ugyanez vonatkozik a médiában gazdag alkalmazásokat, például streaminget és játékokat kiszolgáló platformokra is. A megszakított szolgáltatások nyújtásához masszív rendszerre van szükséged.

 

Számítógépes hardver

A következő hardvereket kell figyelembe venni, otthoni szerver építés esetén:

 • CPU: Azaz a processzor. Ez a központi feldolgozó egység (CPU) egy olyan eszköz, amely a webkiszolgálói feladatokat kezeli. Egyszerű telepítés esetén fontold meg egy Celeron egység beszerzését. Olcsó, és hibátlanul képes a könnyű projektek futtatására. Feladatmegoldó tevékenységekhez érdemes Ryzen vagy Xeon processzorokat választani. Annak ellenére, hogy drágák, könnyedén futtatják az összetett alkalmazásokat.
 • Alaplap: Rendszerlapként is ismert, ez a szerver gerince. Ez biztosítja a hidat a számítógép összes komponensének kölcsönhatásához. A jó lehetőségek közé tartozik a HP, a Dell, az Asus és az ASRock.
 • RAM: A memória olyan komponens, amely ideiglenesen tárolja az adatokat a feldolgozáshoz. A szerverhez DDR4 RAM-ra van szüksége. Több csatornával rendelkezik az információk gyorsabb feldolgozása érdekében.
 • Merevlemez: Ez a rendszerben lévő fájlok tárolására szolgáló eszköz. Ajánlott SSD-meghajtóban gondolkodni HDD helyett. Akár 20-szor jobb sebességet biztosít, mint a hagyományos merevlemezek.
 • Hűtés: A szerver hőt termel az alkalmazások futtatása közben. Megfelelő hűtés nélkül könnyen tönkremehet. Ennek elkerülése érdekében egy méretes ventilátorra, vagy több ‘fan’ ventilátorra lesz szükség.
 • Váz: A váz a szerver alkatrészeinek elhelyezésére szolgáló fémház. Vannak rajta nyílások, ahol mindent a helyére illeszthetünk.
 • Tápegység: Az egyszerű feladatokhoz minimum egy 300 wattos 80+ gold, vagy platinum tápegységre van szükség. Nehéz alkalmazásokhoz alsó hangon 500 wattra lesz szükséged.
 • Grafikus kártya – opcionális: A processzorok rendelkeznek integrált grafikus vezérlővel. Ezek a legtöbb alkalmazás futtatására is kiválóan alkalmasak. Az olyan feladatok, mint a játék, a streaming és a bányászat azonban több energiát igényelnek. Fontold meg egy dedikált grafikus kártya beszerzését.
 • DVD-meghajtó – opcionális: Manapság már minden könnyen letölthető az internetről. De egy optikai meghajtó segítségével telepíthet egy egyéni iso képet. Hasonlóképpen segít a biztonsági mentések DVD-re mentésében.

 

Hálózati berendezések

Először is szerezz be egy hálózati kártyát. A legtöbb univerzális és tökéletesen illeszkedik az operációs rendszerek többségéhez. Ráadásul már 3-4000 Ft körül kapható. Szerezz be egy 6-os kategóriájú (cat6) routert és Ethernet-kábelt. Ez teret ad a jövőbeni sávszélességigény bővítésére.

Ha ez megtörténik, akkor csak az internet előfizetésed frissítésére lesz szükség. A megbízható márkák közé tartozik a D-Link, a Startech, a TP-Link és mások. A sebesség szintén az igényektől függ. A megosztott tárhelyszolgáltatók körülbelül 10 Mbps-ra korlátozzák. Ez tökéletesen megfelel a könnyű feladatoknak. Az igényes webtárhely VPS szervereken azonban legalább 100Mbps sebességgel jár.

 

Operációs rendszer

Az otthoni szerver építés következő lépése az operációs rendszer (OS) kiválasztása. A nyílt forráskódú szoftverek a legjobbak. Amellett, hogy ingyenesek, hűséges követőik vannak az interneten. Így bármikor kérhetsz segítséget az online közösségektől. Bármilyen Linux disztribúció kiválóan alkalmas a webszerverhez. Ez azért van, mert az összes operációs rendszer ezen a platformon belül ingyenesen elérhető. Például az Ubuntu, a Debian, a Fedora, az OpenSUSE stb.

A prémium opciókat is kipróbálhatod, vagyis pl a Windows-t is használhatod vállalati alkalmazások futtatására. Emellett zökkenőmentes skálázhatóságot kínál az erőforrások bővítéséhez. Ettől eltekintve jó választás a csapatmunkához. A MacOS egy másik lehetőség egy olcsó otthoni szerverépítés létrehozására. Ez megfelel az Apple termékeit szerető fogyasztóknak. Használhatjuk az Apple TV és az iOS-eszközök vezérlőjeként.

 

Rakj össze mindent – Otthoni szerver építés

Ez a szerverépítés legnagyobb kihívást jelentő része. Először is össze kell gyűjtenünk az összes alkatrészt. Ezután nézzük meg a dokumentációkat, amelyet a gyártók biztosítanak. Ezután keressük meg az alkatrészek összeszerelésének lépésről lépésre történő útmutatóját.

Egy másik alternatíva, hogy az interneten keresünk útmutatókat például YouTube-on. Már tudjuk, hogyan kell létrehozni egy szervert. A karbantartás azonban már más tészta.

 

Karbantartás és karbantartás


Az egyedi építésű otthoni szervereket gondosan kell kezelni. Karbantartásra van szükségük, különben azt kockáztatjuk, hogy problémákba ütközik a működése és a rajta tárolt adataink megsérülhetnek. Például az alkalmazások lelassulhatnak vagy összeomolhatnak. Ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen, a következőkre van szükség:

 • Gyakran frissítsük a szoftvert;
 • A frissítések előtt készítsünk biztonsági másolatot a webszerverről;
 • Ellenőrizzük a hardver állapotát felügyeleti eszközökkel. Szükség esetén cseréljük ki a hibás alkatrészeket;
 • Egyedi állványt használjunk a szerver szilárd rögzítéséhez;
 • Tisztítsuk meg rendszeresen a hardvert flakonos sűrített levegővel, vagy kompresszoros levegőfújóval.

Oké, de mennyibe fog ez kerülni?

 

Mennyibe kerül egy otthoni szerver építés?


Ha azon gondolkodunk, hogyan hozzunk össze egy szervert, valószínűleg a költségek jelentik a legnagyobb gondot. Mint korábban említettük, minden az igényektől függ. Egy szerver setup olyan 150-200ezer forinttól már kapható, de akár milliós magasságokat is elérhet az igényeidtől függően. Egy ütős konfiguráció esetén 4-300ezer e vagy annál is többe kerül. Itt van a bontás:

 • Egy Celeron CPU az esetleges chiphiánytól függően olyan 15-20.000 Ft-tól indul. Ez az Intel processzorcsaládjának alacsony specifikációjú változata. Természetesen választhatjuk az erősebb alternatívákat, amelyek 100-150.000 Ft-ba is kerülhetnek. Az AMD Ryzen chipjei a legjobbak ennyiért. Több magot kínálnak az összetett alkalmazások kezeléséhez.
 • Hagyományos merevlemezt is beszerezhetünk, ha szűkös költségvetéssel rendelkezünk. Egy 4000 GB-os (4 TB-os) meghajtó mindössze pár tízezer forintért kapható, ezt kicsit megnyomjatjuk azzal, hogy nem az átlag, hanem pl 7200RPM-es hdd-t választunk. Ez kb ugyanannyiba kerül, mint egy 500 GB-os SSD. Bár kevesebb tárhelyet kapunk, az egyedi szerverépítés gyorsabban fog működni.
 • Ha alaplapról van szó, válasszuk a legjobbat, ami pénzért megvásárolható. Ökölszabályként érdemes legalább 80-100ezer forintot költeni. Újabb komponensekre frissíthetsz anélkül, hogy a kompatibilitás miatt aggódnál.
 • Az idő szintén lényeges része annak, hogyan hozzunk létre egy szervert. A beállítás befejezése akár több napot is igénybe vehet.

 

KAPCSOLÓDÓ: