Régi számítógép gyorsítása

Estimated read time 6 min read

 

Ha nem tudod, vagy nem akarod új gépre cserélni a laptopod, vagy pc-d, a számítógép gyorsítása nem elérhetetlen küldetés. Kapásból az elején – Rendkívül jó befektetést csinálsz ha a HDD meghajtódat(főleg ha 5400rpm-es) SSD-re cseréled. Biztos Te is, mint a legtöbben, ha régi, lassú géppel küzdesz és vagy új számítógép vásárlásán vagy a régi javításán gondolkozol belefutottál már párszor az SSD kérdésbe.

 

De mi is az SSD? Miért éri meg lecserélni a régi HDD meghajtód?

Az SSD a „Solid State Drive” rövidítése, ami ugyanúgy adattárolásra szolgál, mint a sima HDD (Hard Disk Drive) merevlemeznek/winchesterek. Azonban a forgalomban lévő pc-k és laptopok többsége még mindig HDD-vel kerül eladásra. Ebből is a „leghagyományosabb” 5400 rpm-esek, (RPM – a fordulatszám) ami ma már eléggé elavultnak számít, legfőképpen az írási és olvasási sebessége miatt.

A régi HDD meghajtódat pofon egyszerűen lehet cserélni, ugyanis minden foglalat és csatlakozójuk teljesen kompatibilis a számítógépeddel. Szóval egyszerűen lehet cserélni, kiveszed a HDD-t és betszed a helyéreaz SSD-t.

Oké, értem…de hogy lesz ettől gyorsabb a gépem?

Elsősorban attól, vagyis akkor fog gyorsulni, ha az operációs rendszered az SSD-ről fut. Vagyis pl a Windows is arra van telepítve és lehetőleg minden olyan program aminek nagy az erőforrás igénye, például Photoshop, Premier Pro , böngészők, levelezés, Office, stb

Csak a félreértés elkerülése végett – egy eleve régi gépen a játékok nem fognak sokkal látványosabban futni. Azonban a hétköznapi használatú szoftvereid a régi meghatód teljesítményéhez képest hasítani fognak, mintha kicserélted volna a géped…komolyan!

Regi_szamitogep_gyorsitasa_officetools_hu

Na… lássuk: SSD előnyök és hátrányok a számítógép gyorsítása terén

 

A sebesség (Előnyök)

Az SSD nem használ mozgó alkatrészeket, mint például lemeztányért, írófejet. Emiatt hangja sincs, nem nem melegszik és talán ami a legfontosabb, hogy iszonyatosan gyors, mert nincse a mechanikából fakadó „várakozási idő”, késés.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a rendszered a géped bekapcsolást követően másodperceken belül feláll és már léphetsz is be pl a windows-ba. Ellentétben egy sima 5400rpm-es HDD merevlemezzel rendelkező gépnél még lazán 1-2 percbe (vagy még többe) is beletelhet ugyanez a folyamat. Ugyanis a fájlok betöltése ezerszer gyorsabb az SSD-vel, a HDD-hez képest, igy a számítógép gyorsítása már tényleg szó szerint értendő.

A megbízhatóság (Előnyök)

A mozgó alkatrészek hiányából fakadóan sokkal kevésbé kényes, mint a merevlemez. Ami a hétköznapokban úgy jelentkezik, hogy sokkal jobban tolerálja az ütéseket, a vibrációt, a nyomást vagy az extrém hőmérsékletet. Tehát papíron egy SSD simán túlélhet egy olyan balesetet, például földre esést vagy rázkódást, esetleg nagy hideget, aminél a winchester már rég beadta volna a kulcsot. Aki pedig már bukta egy ilyen miatt az összes adatát, az jó eséllyel gondolhatja azt, hogy azért 10-20 000 forintot simán megér a nagyobb biztonság.

Az élettartama (Hátrány?)

Régebben az SSD elleni egyik legnagyobb és legfontosabb érv az volt, hogy az alkalmazott flash memória csak pár ezerszer írható újra. Ez pedig azt jelenti, hogy az élettartam meglehetősen alacsony.

Mostanra azonban ezt az értéket sikerült 5 millió környékére feltornászni, ami azt jelenti, hogy átlagos, mindennapi használat során, amikor is valaki pár GB-nyi adatot ment le a gépére, 25 éves életciklussal számolhat! A hivatalos garanciája egyébként a legtöbb számítástechnikai, szórakoztatóelektronikai vagy telekommunikációs eszközhöz hasonlóan jellemzően 2-5 év között mozog.

Súly és méret (Előnyök)

Jóval kisebb és sokkal könnyebb, mint a HDD merevlemez. Ezért az ultrabookokba is beszerelhető, emellett a hordozása is kényelmesebb. Ha mindkettőt a kezedbe vennéd olyan érzésed lenne, mintha egy legókockát és egy féltéglát tartanál… nyilván ez sarkítás, de lényegében nagyon hasonló érzés először.

A tárolókapacitás (Hátrány)

Ha valaki nagyon sok adattal dolgozik, akkor a merevlemez a jobb megoldás lehet, hiszen már meglehetősen gyakoriak a 10 TB-os HDD-k is, azonban az SSD-k terén ez még hiú ábránd.

Köztes megoldás, amit rengetegen alkalmaznak nagyon hatékonyan, hogy a gépbe egy SSD-t és egy HDD-t is tesznek. A rendszer működése az SSD, a fájlok tárolása pedig a HDD dolga. Ma már elég általános, 128, vagy 250 GB SSD mellé egy laptopba 1TB-os HDD merevlemezt is tesznek a gyártók… nem véletlenül.

Az ára (Hátrány?)

Az SSD-k egyre olcsóbbak lesznek, de tény, hogy fajlagosan még mindig sokkal többe kerülnek, mint a merevlemezek.

Ma egy 1-2TB-os 7200prm-es HDD 10-17 000 Ft-ba kerül: Árak most >>
Emellett egy 250GB-os SSD-ért ma kb 25-35 000 Ft-ot kell kifizetni: Árak most >>

Mérleg – Megéri vagy nem?

Nyilván ha ezeket a sorokat olvasod, elsődleges célod a számítógép gyorsítása. Ennek tekintetébem egy új SSD meghajtó vásárlása nem nagy befektetés, hiszen rengeteg időt és nem kevés idegeskedést spórolhatsz vele. Szubjektiv igen…de egy 250 GB-os SSD kb 25-35ezer forintért már elérhető, ami köszönő viszonyban sincs egy új számitógép árával szemben. Emellett a régi HDD meghatódat még ugyanúgy megtarthatod másodlagos, adattárolásra szolgáló meghajtónak.

Gyakorlatból mondhatjuk, egy régi gép tekintetében is felüdülésre számíthatsz ha SSD-re váltasz, lehet ez túlzásnak hangzik. De mintha új életet lehelnél a gépedbe…  és a géped ezért nagyon hálás lesz, Te pedig, nyugodtabb és gyorsabb is a munkavégzésben… és a számítógép gyorsítása 100%-ban teljesül!