Win 11 vs. Win 10: Új funkciók, összehasonlítás és frissítési tippek

Win 11 vs. Windows 10

 

Mivel már tudjuk, hogy mit kínál majd az új Win 11 operációs rendszer, itt az ideje, hogy alaposan megvitassuk, hogyan viszonyul a Windows 11 a Windows 10-hez.

A Win 11 jelentős fejlesztéseket kínál majd a felhasználóknak a biztonság, a dizájn terén és nagy teljesítménybeli javulást is hoz. A Windows 11 operációs rendszer legérdekesebb aspektusa a teljesen megújult felhasználói felület, amely jobban néz ki, mint valaha. A Windows 11 az Insiderek számára már megjelent és a felhasználók már több mint izgatottan várják, hogy kipróbálhassák.

 

Milyen a Win 11 és miben hasonlít, illetve tér el a Windows 10-től?

A Microsoftnak nagy tervei vannak a Win 11 -el és a Windows 11 bejelentése szerint a Microsoft nagy hangsúlyt fektet a felhasználói felület újratervezésére és a felhasználói élmény javítására.

Ami a felhasználói élményt illeti, a Windows 11 eltávolítja a nem szükséges alkalmazásokat, például az Internet Explorert és a Cortana-t, de bármikor manuálisan engedélyezhetjük majd őket. A Microsoft a Windows 11-ben az „együttműködés” javítására összpontosít és ezt a Microsoft Teams Windows 11-be való beépítésével tervezi elérni.

Végül a Microsoft célja, hogy javítsa a játékélményt a Windowson és több FPS-t és jobb játékteljesítményt várunk a Win 11 -ben. Ez csak néhány az új funkciók közül, amelyeket a Windows 11-ben megtapasztalhatunk majd és ez csak a jéghegy csúcsa. Miközben mindezek a funkciók ígéretesnek tűnnek, mi a helyzet a hardverkövetelményekkel?

A Windows 11 hardverkövetelményei

A Windows 11 hardverkövetelményei nyilvánosságra kerültek és nagyjából olyanok, mint amilyenekre számítottunk. Nem kell pánikba esni és elkezdeni frissíteni az eszközöket a legmagasabb elérhető könnyítésekre, mivel a Windows 11 simábban és sokkal gyorsabban fog futni, mint elődje, még a régebbi PC-ken és laptopokon is.

 

Íme egy gyors összefoglaló a hardverkövetelményekről:

  • CPU: processzor: 1 GHz vagy több, 2 mag vagy több, kompatibilis 64 bites processzor
  • RAM: legalább 4 GB
  • Tároló: 64 GB vagy több
  • Firmware: UEFI, Secure Boot képes
  • TPM: Megbízható platformmodul 2.0
  • Grafikus kártya: DirectX 12 kompatibilis WDDM 2.0 illesztőprogrammal
  • Kijelző: 720p 9 hüvelykes kijelző

További specifikásiós részleteket itt találsz.

A legnagyobb változás a TPM chip szükségessége és ha nem ismeri, írtunk egy útmutatót, amelyben mindent elmondunk, amit a Windows 11-ről és a TPM-ről tudni kell. Sok felhasználó számolt be arról, hogy nem tud frissíteni a Windows 11-re, mert a TPM eszközt nem érzékeli és ez vitát váltott ki a felhasználók körében, különösen azok körében, akik nem rendelkeznek TPM chipet támogató hardverrel.

Szerencsére a felhasználóknak sikerült megtalálniuk a Windows 11 TPM nélküli telepítésének módját, így megkerülve ezt a hardverkövetelményt.

 

Mikor jelenik meg a Windows 11?

Sajnos a Microsoft eddig titokban tartotta az ezzel kapcsolatos információkat, így a Win 11 megjelenési dátumáról nincs konkrét információnk. Azt viszont tudjuk, hogy a Windows 11 Insider Review már elérhető az Insider programban résztvevők számára. Ha nem is végleges formában, de a felhasználóktól kapott visszajelzések segítenek majd a hosszú folyamat véglegesítésében.

Ha Windows Insider vagy és szeretnéd kipróbálni a Windows 11-et, akkor az útmutatóban található információk alapján letöltheted. Szakértők azt találgatják, hogy a Windows új verzióját az év második felében láthatjuk, míg mások úgy vélik, hogy az ünnepek környékére érkezhet csak meg. (Kapcsolódó: Windows 11 megjelenési infók)

 

Windows 11 vs. Windows 10


Új lehetőségek és funkciók összehasonlítása

Új design és felhasználói felület: Az első dolog, amit a Windows 11 indításakor észreveszünk, az az új felhasználói felület. A Microsoft megújította az összes ablak kinézetét és mostantól minden ablak és felhasználói felületelem lekerekített sarkokkal rendelkezik. Ez vonatkozik a kontextusmenüre és a Fájlkezelőre is. Ha már a kontextusmenünél tartunk, néhány felhasználó nem túlságosan lelkesedik az újratervezésért, de ha akarod, a Win 11 -ben akár le is tilthatod  az új kontextusmenüt.

A File Explorer átesett néhány változáson és most sokkal letisztultabbnak tűnik, mint korábban. A szalagok eltűntek, helyette a leggyakoribb parancsokat az új és elegáns eszköztáron kapjuk meg. Ez egy nagy lépés a Windows 10 File Explorerhez képest és az új felület kevésbé tűnik zsúfoltnak, miközben csak a legszükségesebb opciókat kínálja. Mindennek tetejébe egy sor új ikon is rendelkezésre áll.

Nem ezek az egyetlen változások

Start menü és a Feladatsáv is jelentős átalakításon ment keresztül

A Start menü és a Feladatsáv is jelentős átalakításon ment keresztül és mostantól új, áramvonalasabb külsőt kaptak. A Feladatsáv mostantól középre került és a macOS vagy a Chrome OS rendszeréhez hasonlóan néz ki. Ha nem rajongsz ezért a változásért, a Windows 11-ben a Beállítások alkalmazásból bármikor balra tolhatod a Start menüt.

a Windows 11-ben a Beállítások alkalmazásból bármikor balra tolhatod a Start menüt

Sajnos a Feladatsáv most alulra van rögzítve és nem lehet a tetejére vagy az oldalára mozgatni, mint a Windows 10-ben és a korábbi verziókban. A Start menü is megújult és most már lekerekített sarkokkal rendelkezik, akárcsak a többi ablak. Azt is észrevehetjük, hogy a Start menü mostantól áramvonalasabb és kevesebb alkalmazást tartalmaz.

Mostantól van kitűzött alkalmazások rész, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen elérje kedvenc alkalmazásainkat. Alatta található egy ajánlott rész, amellyel a nemrég megnyitott fájlokat vagy a nemrég telepített alkalmazásokat érhetjük el. Természetesen továbbra is láthatod az összes alkalmazásodat, de most már a Minden alkalmazás gomb mögött vannak elrejtve. Nagyon tetszik a Start menü új kinézete, mivel sokkal szervezettebbnek és minimalistábbnak tűnik a Windows 10-es megfelelőjéhez képest.

Azonban nem minden felhasználónak tetszik az új Start menü és ha te is ezek közé tartozol, akkor örömmel fogadod, hogy a Windows 11-et átállíthatod klasszikus nézetre és visszakapod a régi Start menüt. Az értesítési központ is teljes megújulást kapott és mostantól az Action Center helyett egy Gyorsbeállítások panel és egy Értesítések panel van. Ez azt jelenti, hogy a gyorsbeállítások már nem csoportosítva vannak az értesítésekkel és külön-külön is megtekinthetők. Természetesen a két új panel lekerekített sarkokkal érkezik, így illeszkedik a Windows 11 új dizájnjához.

Végül, de nem utolsósorban a Microsoft Edge új dizájnt kapott a Windows 11-ben, amely egyszerű és minimalista felhasználói felületet kínál. Nekünk tetszik a Windows 11 új kinézete, de ha nem vagy nagy rajongója, akkor bármikor átalakíthatod a Windows 11-et a Windows 10-es kinézetre, ha szeretnéd.

 

Mi változott a widgetek terén a Win 11 -ben?

Mi változott a widgetek terén a Win 11 -ben?

A Windows 11 úgy tűnik, hogy a Live Tiles-t nyugdíjazza és helyette a Live Tiles-hez hasonlóan működő widgetekre fog összpontosítani. A Windows 11 rendelkezik widget panellel, így a Live Tiles-ekkel ellentétben a widgetek nem fogják eltömíteni a Start menüt és kizárólag a widget panelben lesznek elérhetők.

A widgetek panelen keresztül könnyedén hozzáadhatsz, mozgathatsz vagy letilthatsz widgeteket a Windows 11-ben. A widgetek nagyszerű funkciónak tűnnek és mivel külön panellel rendelkeznek, nem vesznek el értékes munkaterületet, mint a Live Tiles.

 

Javított multitasking

Javított multitasking

Bár a Windows 10 képes az ablakokat a képernyő különböző oldalaira pattintani a munkaterület jobb rendszerezése érdekében, a Windows 11 ezt egy teljesen új szintre emeli a Snap elrendezésekkel. Ezzel a funkcióval 6 elérhető elrendezés közül választhatunk a megnyitott alkalmazások jobb rendszerezése érdekében. A Snap azonban nem fog működni a régi kijelzős monitorokon, ezért ezt tartsd szem előtt.

Ez még nem minden és az új Snap groups funkcióval a Windows 11 megjegyzi, hogy mely alkalmazások voltak megnyitva és milyen elrendezésben, így könnyen visszaállítható az adott elrendezés. Egyszerűen csak vidd az egeret az alkalmazás fölé a feladatsoron és kiválaszthatod az alkalmazáshoz tartozó Snap elrendezést és visszaállíthatod azt az összes benne lévő alkalmazással együtt.

A virtuális asztalok is kapnak néhány fejlesztést és mostantól minden egyes virtuális asztal hátterét testre szabhatjuk. Az asztalok közötti váltás is javult és mostantól egyszerűen a Feladatsáv Feladatnézet ikonja fölé mozgatva és a kívánt virtuális asztalt kiválasztva megtehetjük. A Windows 11 a külső monitorokkal való munka során is javulást hoz. A Windows 11 segítségével a külső monitorokon lévő ablakok memorizálódnak, amint leválasztjuk a külső monitort.

Miután csatlakoztattad a számítógépet a külső monitorhoz, a külső monitoron megnyitott ablakok automatikusan visszaállnak, így ott folytathatod, ahol abbahagytad. Ez egy üdvözlendő életminőségi javulás, amely a több monitoron történő többfeladatos munkavégzést a korábbinál sokkal egyszerűbbé teszi.

 

Továbbfejlesztett érintőképernyős bevitel

A Win 11 nagy hangsúlyt fektet az érintőképernyő funkciókra és új érintőképernyős élményt nyújt. Nincs többé teljes képernyős Start menü, ehelyett az ikonoknak több hely jut és könnyebben megérinthetők lesznek, ha tablet módban használjuk a készüléket. A könnyebb navigáció érdekében van néhány új érintéses gesztus, amelyekkel könnyedén válthatunk az utoljára használt alkalmazásra, visszatérhetünk az asztalra vagy visszaállíthatjuk a megnyitott alkalmazásablakokat.

A Feladatnézet mostantól gesztusokkal is megnyitható és átkapcsolhat az alkalmazásablakok és a virtuális asztalok között. Ami a virtuális asztalokat illeti, mostantól egyszerűen egy négyujjas mozdulattal válthat az asztalok között. A Touch Keyboard jobban testreszabható és új témák közül lehet választani, valamint egy új téma-motorral könnyebben lehet új témákat létrehozni.

A tollal történő bevitel is javult és mostantól a Feladatsoron található egy toll menü, amely lehetővé teszi a tollal történő bevitelt támogató alkalmazások gyors elindítását. A tollak támogatni fogják a haptikus visszajelzést is, így a toll használata közben rezgéseket is érezhetsz majd. Végül pedig beépített hangbeviteltámogatás is van, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűen a mikrofon segítségével írj be szöveget.

 

Hatékonyabb lesz az együttműködés

Hatékonyabb lesz az együttműködés

A Windows 11 nagy hangsúlyt fektet a felhasználói együttműködésre, így nem csoda, hogy a Win 11 -be beépített Microsoft Teams-t is láthatunk majd. A szoftver közvetlenül az Asztalról lesz elérhető és azonnal használható lesz, amint elindítjuk a Windows 11-et. Ez hasonló ahhoz, amit a Windows 10 is tett, hiszen a Skype előre telepítve érkezett. Mivel a Skype egyre inkább veszít a felhasználói bázisából és a felhasználók egyre inkább a kollaboratívabb alternatívák felé mozdulnak el, nem csoda, hogy a Microsoft úgy döntött, hogy eltávolítja a Skype-ot a Windows 11-ből és a Microsoft Teams-szel helyettesíti azt.

Úgy tűnik, hogy a Microsoft Teams várhatóan hamarosan jelentős fejlesztéseket kap és arra számítunk, hogy a Microsoft Teams integráció jó fogadtatásra talál majd a Windows 11 felhasználói körében. Ha szereted a Skyp-ot és még mindig használod, akkor sem maradsz le semmiről, hiszen van mód a Skype engedélyezésére a Windows 11-en. Összességében úgy gondoljuk, hogy ez egy lépés a jó irányba és a Microsoft Teams hozzáadása kihívást jelent majd más együttműködési platformoknak, például a Slacknek.

 

Igazi felfrissülést hozhat az Android alkalmazások integrációja

Igazi felfrissülést hozhat az Android alkalmazások integrációja

A Windows 11 az Intel Bridge technológiának köszönhetően natív támogatást nyújt az Android alkalmazások számára a Windowson. Még ha ez az Intel technológiája is, az AMD-felhasználóknak is képesnek kell lenniük arra, hogy az Android-alkalmazásokat natívan futtassák a Windows 11-en is. A Microsoft az Amazon App Store-ral kötött együttműködést az alkalmazások szállítására, ami azt jelenti, hogy ha a számítógép kompatibilis, akkor képesnek kell lennie az Amazon App Store-ból származó alkalmazások letöltésére és futtatására.

Ez egy vadonatúj funkció és a Windows 10 alatt a felhasználóknak Android emulátorokra kellett hagyatkozniuk az Android alkalmazások futtatásához. Ez egy másik fontos kérdést is felvet, mi lesz az Android emulátorokkal a Windows 11-en? Úgy gondoljuk, hogy az Android emulátorok továbbra is relevánsak maradnak, mivel nem minden Windows 11-es számítógép lesz képes natívan kezelni az Android alkalmazásokat. A Google azonban olyan Android App Bundle-eket vezet be, amelyeknek a Windows 11 által használt APK-fájlokat kell helyettesíteniük, így a jövőben találkozhatunk kompatibilitási problémákkal.

 

A Microsoft Store is modernizálódik végre a Windows 11 -ben

A Microsoft Store is modernizálódik végre a Windows 11 -ben

A Microsoft Store a Windows egy másik összetevője, amely a Windows 11-ben megújult. Az első dolog, ami feltűnik az új Microsoft Store-ban, az az új megjelenés. Az áruház mostantól két részre van osztva, egy tartalmi ablaktáblára és egy oldalsávra, amellyel bizonyos kategóriákat, például alkalmazásokat, játékokat, filmeket és tévéműsorokat érhetünk el.

Az új Microsoft Store elegánsabbnak és áramvonalasabbnak tűnik, mint elődje a Windows 10 alatt. Az újratervezés azonban nem az egyetlen változás. Ahogy korábban említettük, a Windows 11 képes lesz natívan futtatni az Android alkalmazásokat és mostantól közvetlenül a Windows Store-ból tölthetünk le Android alkalmazásokat. Az új Microsoft Store támogatni fogja a Win32-es alkalmazásokat is, ami azt jelenti, hogy a szokásos asztali alkalmazásokat is letölthetjük és telepíthetjük belőle. Támogatást kap a .NET, az UWP, a Xamarin, az Electron, a React Native, a Java és a Progressive Web Apps is.

Az áruház képes lesz kezelni a böngészős hivatkozásokat, így ha úgy döntesz, hogy egy alkalmazást a webböngésződdel töltesz le, a Microsoft Store átveszi a feladatot és a háttérben telepíti az alkalmazást.

 

Nagy változások a játékfejlesztések terén

Nagy változások a játékfejlesztések terén

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a játékfejlesztéseket. A Windows 11 a legújabb Xbox Series X számos funkcióját beépíti, hogy a játékosoknak a lehető legjobb élményt nyújtsa. Az egyik ilyen funkció a DirectStorage, amely lehetővé teszi a játékok gyorsabb betöltését az NVMe SSD-kről. Ezenkívül ez a funkció a grafikus eszközöket is gyorsabban fogja betölteni, így részletesebb játékvilágokat biztosít. Egy másik funkció, amely említést érdemel, az AutoHDR és ezzel a funkcióval HDR-javításokat adhat a DirectX 11 vagy magasabb verziószámú DirectX 11-re épülő játékokhoz.

Ezzel a funkcióval a régebbi játékokat a korábbinál élénkebbé teheted, de ehhez be kell kapcsolni az Auto HDR-t a Windows 11-en és kompatibilis hardverrel kell rendelkezned. A játékok terén talán a legnagyobb változás az Xbox Game Pass bevezetése a Windows 11-en. Így az Xbox Game Studios és a Bethesda új címeivel játszhatunk és több mint 100 különböző játékhoz juthatunk hozzá.

Végül pedig az Xbox Game Pass Ultimate segítségével webböngészőből is megtapasztalhatod az Xbox Cloud Gaming élményét. Akár egy alacsony teljesítményű PC-n is élvezheted az Xbox-címeket. Ha inkább a régi iskola játékosai közé tartozol, örömmel hallhatod, hogy a Windows 11-en is játszhatsz majd a régi játékokkal, túl sok kompatibilitási probléma nélkül. Ezek elképesztő fejlesztések és már alig várjuk, hogy lássuk, hogyan fog működni a DirectStorage és az Xbox Game Pass for Windows 11 a gyakorlatban.

 

Hogyan frissíthetünk Windows 11-re?

Ha Windows 11-re szeretnél frissíteni, a frissítési folyamat várhatóan hasonló lesz a Windows 10 frissítési folyamatához. A Windows 10-hez hasonlóan értesítést kell kapnod majd arról, hogy a Windows 11 frissítés elérhető a számítógépedhez. Bár egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, arra számítunk, hogy a frissítési folyamat egyszerűsített lesz és a felhasználók a Beállítások alkalmazásból frissíthetnek a következő lépésekkel:

Irány a Beállítások alkalmazás a számítógépen; (Gyorsan megnyithatja a Windows billentyű + I parancsikon segítségével.) ezután navigálj a Frissítés és biztonság szakaszra. Ott egy nagy résznek kell megjelennie, amely a Windows 11-re való frissítést kéri. Csak kattints a Get started, vagy Kezdés gombra és kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat.

A Microsoft a Windows 10-zel bebizonyította, hogy a vadonatúj operációs rendszerre való frissítésnek nem kell bonyolultnak lennie. Arra számítunk, hogy a Windows 11-re való frissítés zökkenőmentes lesz.

 

Hogyan tölthető le a Windows 11?

A dizájn és a biztonság terén elért fejlesztések mellett a Windows 11 egyik legfontosabb eleme a könnyű használat és ez a frissítési folyamat esetében sincs másképp. Ha valaha is telepítettél már Windows 10-et egy eszközre, akkor a Windows 11 telepítésének folyamata ismerősnek fog tűnni. Ha további részleteket szeretnél megtudni a témáról, látogass el a Windows 11 letöltéséről szóló cikkünkre.

 

Szerintünk a Win 11 …

Szerintünk a Win 11

A Windows 11 számos újítást hoz, amelyek közül a legjelentősebb a felhasználói felület teljes újratervezése. Emellett dizájn szempontjából jelentős előrelépés a Windows 10-hez képest. Az új Start menü áramvonalasabb és kevésbé tűnik zsúfoltnak, mint korábban. Az ablakok lekerekített sarkai remekül néznek ki és ugyanez vonatkozik a felhasználói felület egyéb elemeire is. Javult a többfeladatos működés, mostantól könnyedén válthatunk a Snap elrendezések között és jobban rendszerezhetjük a megnyitott ablakokat.

Valószínűleg a legnagyobb változás az Android alkalmazások natív támogatása és a Microsoft Store átalakítása. A Windows 11-en az összes alkalmazás letöltésének központi központja lesz. Végül pedig a játékfejlesztések, mint a DirectStorage, az AutoHDR és az Xbox Game Pass for PC, teljesen új szintre emelik a PC-n való játékot. A Windows 11 nagy előrelépés a nagyszerű funkciókkal és az áramvonalasabb felhasználói felülettel, így nincs okunk arra, hogy ne váltsunk rá.

Még szintén érdekelhet...