Windows 10 letöltés

Estimated read time 3 min read

Amennyiben rendelkezel már szoftver kulccsal, az alábbi linken, a Microsoft hivatalos Windows 10 letöltés oldaláról le is töltheted a Windows 10 rendszert, vagy annak frissítését is.


A Windows 10 rendszerkövetelményei:

Processzor:1 GHz-es vagy gyorsabb processzor vagy rendszerchip (SoC)
RAM:1 gigabájt (GB) 32 bites rendszerhez és 2 GB 64 bites rendszerhez
Merevlemez-terület:16 GB a 32 bites és 20 GB a 64 bites operációs rendszerhez
Videokártya:DirectX 9-kompatibilis vagy újabb, WDDM 1.0 típusú illesztőprogrammal
Képernyő:800 x 600 képpont

Windows 10 leírása:

A rendszer várhatóan közelebb hozza a Windows Phone 8.x, Windows 8.x és az Xbox One rendszerek kódbázisát. Sőt, ezek a rendszerek majdnemhogy eggyé válnak. Az asztali gépekre szánt Windows 10 és a Windows 10 Mobile magja gyakorlatilag már azonos, őket csak a különböző, más eszközre tervezett felhasználói felület különbözteti meg. Az Xbox One rendszerére ez az évfordulós frissítéssel válik majd maradéktalanul igazzá (lásd lejjebb). A fejlesztők visszahelyezték a Start menüt a rendszerbe, így a felhasználók választhatnak, hogy a Start menüt vagy a kezdőképernyőt akarják-e használni.

A Windows 10 (kódnevén Threshold, „küszöb”)

A Windows legújabb kiadása, ami 2015. július 29-én jelent meg. A Microsoft szerint a 9-es verzió a sok újdonság miatt, mások szerint azonban a Windows 9x-re írt programok verziókiolvasó metódusa miatt marad ki. A Microsoft szerint ez lesz az utolsó Windows, a jövőben csak frissítéseket adnak ki, Windows 11-et nem.

A Windows 10-ben jelent meg az asztali Cortana személyi asszisztens és az Edge böngésző. A Windows 10-re az első évben a Windows 7 (Service Pack 1), a Windows 8 (Windows 8.1) és a Windows Phone 8 (Windows Phone 8.1) rendszerrel rendelkezők ingyenesen frissíthettek. A Windows 10-ben jelent meg a DirectX 12 is.

A Windows 10-ben számos újdonság mellett új memóriatömörítési eljárás jelent meg. Ezzel a rendszer gyorsabb hozzáférést biztosít az alkalmazásoknak az adatokhoz, valamint csökkenti a lapozófájl használatát.

A rendszert érik kritikák is.

Régebbi számítógépeken egyes hardverelemek nem működnek normálisan (legfőképp a vezeték nélküli eszközök). Többen kritizálják a félévente kiadott frissítéseket, mely alapján úgy gondolják, hogy a rendszer mindig félkész állapotban jelenik meg. További éles bírálatokat kapott a Microsoft a megváltozott adatkezelési szabályok miatt, melyeket egyesek úgy értelmeznek, hogy a Windows 10 kémkedik.

A legismertebb kritikus pontnak talán mégis a régebbi Windows rendszerek 10-es rendszerre való frissítésének erőszakos, néhol primitív gerillamarketingre („piros X trükk”)[9][10] emlékeztető módszerei bizonyultak. A Windows 10 forráskódja 2017. június 24-én kiszivárgott az internetre, ami lehetőséget adhat újabb támadásokra.


Forrás: Wikipédia.org