Windows 11 letöltés – részletek és hasznos infók

Windows 11 letöltés - részletek és hasznos infók

 

Hat év után, amely alatt a Windows 10 nagyjából változatlan maradt, a világ legnépszerűbb asztali operációs rendszere a Windows 11 bemutatásával alaposan átalakul. Mindezt annak ellenére, hogy a Microsoft a Windows 10-et a Windows utolsó verziójának nyilvánította. Nem számít… hamarosan indul a Windows 11 letöltés.

Néhány évnyi unalmas frissítés után a Windows-felhasználók világának, vagy legalábbis egy részének van végre miért izgulnia. Ennek ellenére, amikor először futtattuk a Windows 11 előzetesét, meglepődtünk, hogy a nagyon új megjelenés ellenére még mindig nem sokban különbözik a Windows 10-től. Nem annyira, mint amennyire a látott képernyőképek alapján vártuk.

Persze, szebben néz ki az összes ablak lekerekített sarkaival, a középen lévő feladatsor ikonokkal és az elegánsabb Beállítások párbeszédpanelekkel, de nem éreztük teljesen idegennek, vagy nem igényelt teljesen új folyamatot, mint a Windows 8.

 

Melyek a Windows 11 letöltés követelményei és hogyan szerezhető be?

A Windows 11 2021 végén fog megjelenni a legfrissebb hírek szerint októberben, bár nem lennénk meglepve, ha a késések az év későbbi szakaszába tolnák.

 

A Windows 10 felhasználók számára

ingyenes frissítésként lesz elérhető a Windows 11 letöltés…

 

A nem frissítők – azaz a barkács PC-k vagy a Windows 10 előtti számítógépek – számára nem jelentették be az árakat. Közben a Windows 11 első bétája megjelent a Windows Insider Program bétacsatornáján keresztül.

A Windows 11 rendszerkövetelményeiről már sok szó esett, de valójában nagyon alacsonyak: 1GHz-es CPU, 4GB RAM és 64GB tárhely. Szükség lesz továbbá egy TPM biztonsági chippel és Secure Boot képességgel rendelkező számítógépre. Ezek kevésbé jelentenek problémát, mint amilyennek az internet beállítja őket, mivel az elmúlt körülbelül hat évben a legtöbb PC-n már alapfelszereltségnek számítottak. Az igazi korlátot a CPU modell jelenti, amelynek az elmúlt négy évből kell származnia.

Ha már regisztráltál a Windows Insider programba és már kaptad a Windows 10 Dev-csatornán keresztül érkező buildeket, a követelmények kevésbé szigorúak: Így a Windows 11-et egy 7. generációs Intel Core i5 processzoron is telepíthettük, annak ellenére, hogy a követelmények szerint 8. generációs modellre van szükség. Lehetséges, hogy a kiadáskor a korábbi CPU-kat is támogatni fogják.

A Microsoft ezt követően elérhetővé tette a Windows 11-et a béta-csatorna előfizetői számára, valamint a véresebb fejlesztői csatornán is. Aki az újabb chipek valamelyikével rendelkezik, annak nem okozhat gondot a Windows 11 telepítése az Insider programon keresztül. Az Insider programon kívül a legfrissebb hírek szerint a Windows 10-ből a Windows 11-re történő standard frissítés csak 2022-ben lesz elérhető.

 

Mit akar a Microsoft?

Az mi meglátásunk szerint a Microsoft valójában nem akarja, hogy a felhasználók frissítsenek a Windows 11-re, azt akarja, hogy új PC-ket vásároljanak. Ahogy a Windows 10 esetében, a Windows 11-nek is van Home és Pro verziója. A Windows 11 Home verzióra való frissítéshez be kell jelentkezni egy online Microsoft-fiókba, ami néhány hozzászóló haragját kiváltotta, bár szerintem ez nem olyan kérdés, ami miatt érdemes felhúzni magunkat.

Azok, akik nem akarnak regisztrálni, valószínűleg a Pro kiadást használják. Ha nem pálya a windows 11 letöltés és ellenzed, hogy online fiókkal jelentkezz be az operációs rendszeredbe, akkor javasoljuk az Ubuntut, mint alternatív, hatékony és legfőképp ingyenes operációs rendszert. Egy utolsó megjegyzés a telepítéssel kapcsolatban, hogy a frissítés után 10 napig visszaállhatsz a Windows 10-re, ha a régebbi operációs rendszer verzió jobban bejön neked. A Microsoft bejelentette, hogy 2025-ig támogatja a Windows 10-et.

 

Új megjelenés és még sok minden más az új Windows számára

Új megjelenés és még sok minden más az új Windows letöltés számára

A munka nagy része inkább a kezelőfelület újratervezése, mint tényleges funkciók és a Windows 11 némi átrendeződés és a felület frissítése ellenére is ismerősebb, mint amire számíthatunk. A Chrome OS-től kölcsönöz, bár továbbra is elhelyezhetünk alkalmazásikonokat az asztali háttéren, amit a Google könnyű asztali operációs rendszere nem tesz lehetővé. Az ablakozás és a multitasking is sokkal fejlettebb marad a Windowsban.

A felület megkapja a macOS lekerekített sarkait minden ablakra, ami nem igazán jelentős változás, de lágyabb megjelenést kölcsönöz az OS-nek. Az új dizájn nagy része üdvözlendő új simaságot és konzisztenciát hoz a Windows felületébe, de van néhány olyan változás, amiért nem igazán tudunk lelkesedni.

 

Feladatsáv, Start menü és File Explorer

A Windows Start gombja évtizedek óta a képernyő bal alsó sarkában található, így bár apró részlet, de megszokni, hogy a középre helyezett ikonok bal szélén van, az egyik nagyobb kiigazítás lehet, amit meg kell tenni. Számunkra az a probléma, hogy a Start menü eddig mindig pontosan ugyanazon a helyen volt, de most, ha több programot futtatunk, kicsit balra tolódik.

Az, hogy egyáltalán nem kellett gondolkodni a Start gomb pozícióján, már a több mint 20 évvel ezelőtti Windows verziókban is előny volt. Szerencsére a Feladatsáv beállítása opció lehetővé teszi, hogy a Start gomb ismét a bal sarokban legyen. Magáért az új feladatsorért sem vagyunk oda, a kisebb, kevésbé informatív gombokkal. A Windows 10 esetében teljesen egyértelmű, hogy mely programok futnak, mivel a futó programok feladatsávgombjai szélesebbek, ha a Beállításokban úgy döntünk, hogy nem egyesítjük őket. A gombok fölé továbbra is rá lehet mozdulni, hogy megjelenjen az alkalmazás ablakának miniatűrképe és jobb gombbal kattintva megnyitható az Ugrási lista a legutóbbi dokumentumokkal vagy az alkalmazás egyéb gyakori műveleteivel.

 

A Windows 11 start menü

A Start menü alaposan átalakul a Windows 11-ben.

Paneljének tetején a Vestigial csempék találhatók, alattuk pedig a legutóbbi és gyakori alkalmazások és dokumentumok. A Start menü új minicsempéi továbbra is jól használhatóak az érintéses bevitelhez. Cserébe viszont elveszíti az élő csempék által kínált információkat, bármennyire is idegesítőek lehetnek néha. A Fájlkezelő jó példa a Windows 11 új megjelenésére, különösen a bal oldali panel frissített kezelőszervei és mappaikonjai.

Windows 11 Fájlkezelő

Figyeld meg a tetején található egyszerűsített szalagot, amely sokkal kevésbé zsúfolt és zavaró, mint az előző Fájlkezelőé. A bal felső sarokban található Új gomb az alkalmazások által támogatott új mappákhoz vagy dokumentumokhoz működik és a fájlok esetében ugyanazok a megjelenítési lehetőségek, lista, részletek, különböző méretű ikonok állnak rendelkezésre. A túlnyúló menüben a fájltömörítés, a kiválasztás, a Tulajdonságok és a régi Mappabeállítások párbeszédpanel áll rendelkezésre.

Az érintés támogatása továbbra is a Windows táblagépek középpontjában áll. A képernyőn megjelenő billentyűzet frissítést kap és mostantól lehetővé teszi az egyéni hátterek használatát. A táblagépes mód az asztali felülethez hasonlóan néz ki, bár a feladatsor ikonjai között több hely van. Az érintéses gesztusok javultak és van egy új Pen menü a tollal használók számára.

 

Widgetek – Windows 11 letöltés

A Windows 11 kevés tényleges újdonságának egyike ez a Widget panel. Nem is teljesen új, hiszen a Windows 10-ben nemrég érkezett Hírek és érdekességek feladatsor felugró ablak szinte ugyanezt teszi.

A Windows 11 kevés tényleges újdonságának egyike ez a Widget panel

Már megszoktuk, hogy a Hírek és érdekességek időjárásjelzője mindig a tálcán van. Ugyanezen információk megjelenítéséhez a Windows 11 widgetek ikonjára kell kattintani. A Microsoft által gyártott első féltől származó csempék mellett a Windows 11 widgeteken keresztül harmadik féltől származó fejlesztők is kínálhatnak tartalmakat.

Az érintőképernyős felhasználók balról egyszerűen behúzhatják

Az érintőképernyős felhasználók balról egyszerűen behúzhatják őket és ha nagyobb nézetet szeretnének, teljes képernyőn is megnyithatják a widgetpanelt. A Windows Insidereknek szánt frissítésben a Microsoft bejelentette az új szórakoztató widgetet, amely új filmeket és tévéműsorokat jelenít meg, valamint a kontextusmenük új megjelenését, amely a Fluent Design Acrylic textúrájával átláthatóságot biztosít. Egy későbbi frissítés Build 22000.120 egy Családi widgetet adott hozzá azok számára, akik a Microsoft Family Safety szülői felügyeleti eszközöket használják.

 

Értesítés és gyorsbeállítások

A Microsoft két különálló panelre és koppintási célpontra osztotta a Windows 10 Műveletközpontot. Ez hasonlít ahhoz, amit az Apple tett a macOS értesítéseivel, amelyek korábban egy letisztult, egyszerű, egyetlen panel voltak, most viszont kisebb felugró ablakok gyűjteménye. A Windows 11-es verzió nem olyan rossz, mint a macOS-é, de mi még mindig jobban szeretjük az egyetlen Action Center panelt az értesítésekhez és a gyorsbeállításokhoz. Nagyra értékeltük a bekarikázott számot hasonlóan egyes mobilalkalmazások ikonjaihoz, amely megmutatja, hogy hány értesítésed van. Az érintőképernyővel rendelkező felhasználók az Értesítések panel megjelenítéséhez jobbról behúzhatják a lapot.

A Gyorsbeállítások panel akkor nyílik meg, ha a Wi-Fi, a hangszóró vagy az akkumulátor ikonra kattintunk vagy arra koppintunk. Alapértelmezés szerint a Wi-Fi, a Bluetooth, a Repülőgépes üzemmód, az Akkumulátorkímélő, a Fókusz asszisztens és a Hozzáférhetőség gombjai, valamint a hangszóró hangerejének és a képernyő fényerejének csúszkái jelennek meg. Egy ceruza ikon segítségével testreszabhatjuk a megjelenő gombokat és választhatunk a Connect külső kijelzőkhöz és hanghoz, a Keyboard layout, a Nearby sharing mint az AirDrop a PC-khez, az Night light és a Project között.

 

Beállítások

A Windows 10 egyik legidegesítőbb tulajdonsága a következetlen beállítási ablakok és párbeszédpanelek voltak. Néha az új Beállítások alkalmazásban, néha pedig az elavult Vezérlőpultban távolíthatsz el egy programot. Ez a következetlenség a Windows 11-ben megszűnik szinte teljesen. Néhány részletes vezérlőelem, például a hangeszközök esetében még mindig a régi stílusban látjuk a tartalmat, bár az ablak az új dizájnt viseli.

A világos és sötét mód beállításai továbbra is a Személyre szabás >> Színek beállítási területen találhatók és az üzemmódok sokkal jobban néznek ki, mint a Windows 10-ben, különösen a sötét mód, amely hatékonyan használja az átláthatóságot. A sötét mód most már büszkén tarthatja a fejét a macOS-hez képest.

A rendszerhangok továbbra is módosíthatók a Beállításokban, de az új Windows 11 alapértelmezett hangkészlete dörzsölt, gyors és modern.

 

Elrendezések és multitasking

A Windows már régóta felülmúlja a macOS-t abban, ahogyan az alkalmazásablakok képernyőn való elrendezését lehetővé teszi és a szakadék még tovább nő a Windows 11 új Elrendezések opciójával. Ezt úgy érhetjük el, hogy a kurzort bármelyik ablak jobb felső sarkában lévő maximalizálás gomb fölé visszük, bár kicsit eldugottnak tűnik és várjuk, hogy a Microsoft a végleges kiadásban jobban felszínre hozza a képességet. Ha valóban a maximalizálás gomb fölé viszed a kurzort, akkor megjelenik egy elrendezésválaszték, két ablak egymás mellett, három, egy nagy és két kicsi és így tovább.

Az aktuális alkalmazásablak az elrendezésben arra a pozícióra kerül, amelyre kattintottunk és bármikor ugyanígy áthelyezhetjük egy másik pozícióba. Miután egy elrendezésben van egy sor alkalmazás, a feladatsoron bármelyik ikonjukra ráhúzva az egérrel megjelenik az elrendezési csoport, így könnyen visszaállítható az ablakok elrendezése, a Microsoft által Snap Groupnak nevezett csoportban. Ezeket egy második kijelzőre is betölthetjük, amelyhez a számítógépet dokkoltuk. A Windows 11 javítja a dokkolást azzal is, hogy akkor is megjegyzi a külső monitoron lévő elrendezéseket, ha nem adtunk meg Snap Groupot. Szerencsére egy ablakot továbbra is oldalra lehet pattintani, így az pontosan a képernyő felét foglalja el.

A Windows még mindig több virtuális asztalt kínál, amit hihetetlenül hasznosnak találunk a munkahelyi alkalmazások és weboldalak elkülönítésére a személyes alkalmazásoktól. Vagy a Ctrl-Windows billentyű-nyíl billentyű-nyíl billentyűkombinációval tudunk előre-hátra mozogni közöttük, vagy a Windows Key-Tab billentyűparanccsal tudunk választani egyet a Feladatnézetből. A Windows 11-ben már négy ujjal is lehet előre-hátra mozogni, amit a Mac-felhasználók már régóta élveznek, bár csak a trackpadon keresztül, nem pedig a képernyőn. Szintén újdonság, hogy az egyes munkaasztalokhoz különböző asztali háttérképeket) állíthatunk be.

 

Teams Chat integráció

A Microsoft Windows 11 leleplező eseményén a vállalat Teams csevegő- és videokonferencia alkalmazása alapértelmezés szerint a feladatsor közepén kapott kiemelt helyet és most ez a funkció megérkezett a tesztkészülékünkbe is. Ez egy olyan lépés, aminek van értelme.

A virtuális megbeszélések növekvő jelentőségével a Microsoft talán megragadhat valamennyit a videokonferencia-piacból. A Teams a COVID-járvány idején fenomenálisan növekedett, 20 millióról 145 millió aktív felhasználóra, de még nem tudni, hogy tud-e olyan mindenütt jelen lenni, ahogyan azt a Microsoft szeretné.

A Skype Meet Now gomb hozzáadása a Windows 10 értesítési területéhez nem hozta meg ezt a hatást. De talán amint a Window 11 lesz az uralkodó verzió, a mindenütt jelenlévőség felgyorsítja az elfogadását. Úgy működik, hogy a csevegés ikonra kattintasz, ami megnyit egy üdvözlő élményt, amelyben hozzáférést biztosítasz az alkalmazásnak a Microsoft-fiókodhoz és annak névjegyeihez.

Ezt követően az ikonra koppintva megjelenik az összes kapcsolatod listája. Egyikre kattintva indíthatsz csevegést és nagy valószínűséggel ők még nem használják a Teams chatet. Amikor elküljüki az első üzenetet bármelyiküknek, az alkalmazás meghívót küld a Teamshez való csatlakozásra. Egy furcsa dolog a felülettel kapcsolatban, hogy ha már csevegésben vagy, akkor a középre helyezett csevegő ikon mellett egy második feladatsori ikon is megjelenik a Teams számára, ami felesleges duplikációnak tűnik.

 

Új áruház és Android alkalmazások – Windows 11 letöltés

Az egyik legfontosabb funkció az, hogy a Windows 11 képes lesz Android-alkalmazások futtatására, bár néhány fenntartással. Ezeket vagy a Windows Microsoft Store-on belül futó Amazon Appstore-on keresztül kell telepíteni, vagy oldalról feltöltött APK-ként. A felület többi részéhez hasonlóan a Store is dizájnfrissítést kap, de a preview buildben az Android-alkalmazások még nem elérhetők.

Megjegyzendő, hogy az alkalmazások mellett az Áruházban filmek és tévéműsorok, valamint játékok is megtalálhatók. Emellett az összes szokásos alkalmazást, például a Fotók, a Groove zenelejátszó, a Hangrögzítő, a Paint 3D, a Mail, a Naptár és így tovább. Remélhetjük, hogy a Windows 11 fejlesztésének előrehaladtával az utóbbi kettő nagymértékben javulni fog.

 

Játék és új technológiák

A PC-s játékosokról sosem feledkeznek meg a nagyobb új Windows-frissítések során és ez alól a Windows 11 sem kivétel. Két terület profitál ebből, a játékválaszték és a technológiák. Az első esetében a Windows 11-be épített Xbox alkalmazás hozzáférést biztosít az Xbox Game Pass videojáték-gyűjteményhez. Ez olyan címeket tartalmaz majd, mint a Halo Infinite, a Twelve Minutes és az Age of Empires IV. Az alkalmazás lehetővé teszi majd az Xbox Cloud Gaminget, a Microsoft streaming játékplatformját is. Ami az új játéktechnológiákat illeti, a Windows 11 bevezeti az Auto HDR-t és a DirectStorage-ot.

Az előbbi kiterjeszti a színteret, hogy a nem HDR játékcímek esetében is kiváló tisztaságot mutasson. A második technológia, a DirectStorage az Xbox Velocity Architecture egy részhalmaza felgyorsítja a játékok betöltési idejét a CPU megkerülésével és lehetővé teszi a grafikus memória közvetlen betöltését.

A Windows 11 további technikai újdonságai közé tartozik a Dynamic Refresh, amely kíméli a laptopok akkumulátorait, mivel csökkenti a képernyő magas frissítési sebességét, amikor nincs rá szükség. Az operációs rendszer támogatja a sokkal gyorsabb Wi-Fi 6E szabványt is. A TPM és a Secure Boot követelményei a Microsoft által az operációs rendszer biztonságtechnológiájának megerősítéséhez tartoznak, ami egy külön cikket érdemel.

 

Mi az ami eltűnik az új rendszerből?

Néhány olyan ablakozási kényelmi funkció, amelyet személy szerint szeretünk, de nyilvánvalóan kevesen használnak, eltűnik a windows 11 letöltés után. Az Aero Peek és az Aero Shake eltűnt az általunk tesztelt Windows 11 preview buildben. A tesztlaptopon a Cortana valóban előtelepítve volt, mivel korábban is telepítve volt, de a Microsoft szerint a mesterséges intelligencia hangalapú asszisztens nem lesz előtelepítve a Windows 11 rendszereken.

Az élő csempék is eltűntek, a Widgetek mostantól helyettesítik a funkciójukat. Kétségtelen, hogy a Windows 11 megjelenéséig még több funkciót is ki fognak tenni a rendszerből.

 

Ideje egy új Windowsnak

A kisebb panaszoktól eltekintve jó látni, hogy a Microsoft figyelmet fordít kiemelt szoftverére. Az elmúlt néhány évben a vállalat többet dolgozott az Azure felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásain, az üzletág nyereségességét tekintve jogosan. Talán ezzel a Microsoft elcsábít néhány Chrome OS-felhasználót, vagy akár Mac-felhasználót is.

Az elegáns új külső mellett hasznos új eszközök és képességek, valamint teljesítménybeli előrelépések is vannak. Sokkal több, mint amennyit a egy előzetesben ki lehet fejteni. Még nagyon korai a Windows 11, de az 1,3 milliárd PC-n használt asztali szoftver következő verziója már most is lenyűgöző.

 


Összegzés – Windows 11 letöltés

A radikálisan simább, egységesebb dizájn meghazudtolja, hogy valójában inkább egy evolúciós frissítés a világ legnépszerűbb asztali operációs rendszere.

 

Pozitívumok

  • Gyönyörű, egységesebb új design
  • Új videojáték-választék és képességek
  • Nagyszerű ablakelrendezési lehetőségek
  • Jobb többmonitoros funkcionalitás
  • Javított teljesítményfunkciók
  • Android alkalmazások futtatása

 

Negatívumok

  • Újabb CPU-t igényel
  • Az ismeretlen megjelenés bosszanthatja a régi Windows-felhasználókat
  • Néhány hasznos eszköz eltűnik

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még szintén érdekelhet...