WordPress weboldal karbantartás lépésről lépésre

Wordpress weboldal karbantartás lépésről lépésre

A legtöbb webhelytulajdonos nem gondol a weboldal karbantartás elvégzésére. Ahelyett, hogy szükségszerűségként tekintenének rá, gyakran házimunkaként tekintenek rá. És sajnos gyakran olyan házimunka, amelyet soha nem végeznek el.

Azzal, hogy nem megfelelően tartod karban a webhelyed, számos lehetséges problémának teszed ki, például növeli annak valószínűségét, hogy feltörik, növeli a betöltési sebességet, és csökkenti a keresőmotorok rangsorát. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk webhelyed legfontosabb alapvető karbantartandó területeit, valamint az egyes területekhez javasolt cselekvési irányainkat. (Ha úgy gondolod, hogy nincs időd erre, vagy nagyon „messziről” kellene indulnod, de nem szeretnéd veszélynek kitenni a weboldalad, azt javasoljuk, hogy mindenképpen keress fel egy korrekt honlap karbantartó céget.)

 

Főbb weboldal karbantartás területek, amelyeket figyelembe kell venni

Mielőtt nagyobb változtatásokat hajtanál végre, mindenképpen készíts biztonsági másolatot a weboldalról, arra az esetre, ha valami balul ütne be, és vissza kell állítania a webhelyet egy korábbi formájára. A megfelelő WordPress weboldal karbantartási rutin a következő területeket foglalja magában:

  • A webhely biztonsági mentése
  • Frissítések telepítése
  • Hozzászólások feldolgozása
  • A webhely biztonság beállítása
  • A weboldal állapotának nyomon követése
  • Az adatbázis optimalizálása

 


#1. Biztonsági mentések

A biztonsági mentések elengedhetetlen részét képezik a weboldal hosszú távú egészségének biztosításának. Ugyanakkor a karbantartási folyamat egyik leggyakrabban elhanyagolt része.

Az automatikus biztonsági mentés lesz a legegyszerűbb megoldás, de fontos, hogy rendszeresen teszteld a biztonsági mentéseket, hogy megbizonyosodj arról, hogy azok megfelelően működnek. A biztonsági mentési rendszer kiválasztásakor több lehetőség közül választhatsz. Az alábbiakban a legnépszerűbbek közül találsz néhányat.

 

A megfelelő plugin kiválasztása

Számos magasan értékelt WordPress bővítmény létezik, amelyek segítenek automatizálni és egyszerűsíteni a teljes mentési folyamatot. A leggyakoribb fizetős bővítmények közé tartoznak: VaultPress / BackupBuddy / CodeGuard / Snapshot / blogVault

Ha ingyenes alternatívát keresel, a WordPress kínál néhány kiváló minőségű bővítményt, amelyek még mindig nagyszerű lehetőségek. Ezek közé tartoznak a következők: UpdraftPlus / BackWPup Free / BackUpWordPress. Ha az egyes pluginok és legjobb felhasználási lehetőségeik bontását keresed, nézd meg ezt a bejegyzést.

 

Munka a tárhelyszolgáltatóval

A legtöbb tárhelyszolgáltató lehetőséget kínál arra is, hogy rendszeresen ütemezett biztonsági mentéseket készítsen webhelyről. Ezt a cPanelen belül, vagy az eredeti tárhelyszolgáltatási szerződésen keresztül kell megvizsgálni, hogy a rendszeres biztonsági mentés szerepel-e a csomagban.

 

Használj több biztonsági mentési lehetőséget

Bármelyik opciót is választod, elengedhetetlen, hogy a webhelyről több különböző helyre készíts biztonsági másolatot. Például, miközben lehet egy rendszeresen ütemezett biztonsági mentés, amely a webhely fájljait a DropBox-ra küldi, helyi biztonsági mentéseket is készíthetsz a gépeden vagy egy külső merevlemezen. Ez az extra biztonsági réteg biztosítja, hogy soha ne maradjon a webhely visszaállítási mód nélkül.

 


#2. WordPress frissítések

A WordPress szoftverfrissítések rendszeresen megjelennek. Ez magában foglalja a WordPress magját, valamint a telepített témákat és bővítményeket. Ezeket a frissítéseket alkalmazni kell a webhelyre, hogy az továbbra is megfelelően működjön. Ezen frissítések rendszeres telepítése nélkül fennáll a kockázata annak, hogy kódkonfliktusok lépnek fel, és webhelyed elemei elavulnak. Ezáltal webhely nyitottabbá válik a hackerek számára, és nem fog olyan hatékonyan működni, mint egyébként működhetne.

Amikor ezeket a frissítéseket telepíted, győződj meg róla, hogy ebben a sorrendben frissíted a WordPress magját, a témáját, majd az esetleges bővítményeket. Ez segít elkerülni a plugin- és témaütközéseket, amelyek az egész webhelyedet tönkretehetik. Ha webhelyed sok bővítményt tartalmaz, győződ meg róla, hogy egyszerre csak egyet frissít. Így konfliktus esetén tudni fogod, hogy melyik plugin volt a bűnös, és könnyebb lesz kijavítani.

 


#3. Hozzászólások és spam

A komment spam általában alacsony minőségű kommentek formájában jelenik meg, amelyeket általában csak azért tesznek közzé, hogy backlinket építsenek. Ezek a hozzászólások nagyon általánosak, nem kapcsolódnak a cikkhez, és alig vagy egyáltalán nem adnak hozzá értéket.

A legjobb módja a komment spam kezelésének, ha még azelőtt megállítod, mielőtt lecsapna. A spamellenes intézkedések bevezetése segít megakadályozni, hogy a spamkommentek áradata valaha is elárassza a webhelyed.

 

Akismet

Ez a bővítmény általában a WordPress minden egyes telepítésével együtt jár. Ha azonban nincs, kövesd az alábbi lépéseket, hogy üzembe helyezd:

1. Navigálj a Plugins > Add New (Beillesztések > Új hozzáadása) menüpontra, és keresd meg az Akismet-t. Ha megtaláltad a keresési eredmények között, kattints a ‘Install Now’ (Telepítés most) gombra.

2. Navigálj vissza a telepített bővítmények képernyőjére, és keresd meg az Akismet-et. Kattints a Sign up for an Akismet API key című linkre, és kövesd az API-kulcs megszerzéséhez szükséges lépéseket.

3. Menj a Beállítások > Akismet menüpontba, és add meg az API-kulcsot. Már készen is van. Ezt a plugint már majdnem 30 milliószor töltötték le, és mostantól alvás közben is blokkolja a spameket.

 

Kommentek letiltása

Egy másik lehetőség a kommentek letiltása az egész webhelyen. Ezt a Disable Comments nevű bővítmény segítségével teheted meg. Egyszerűen telepítsd ezt a plugint, és máris kész.

Navigáljon a Plugins > Disable Comments (Pluginok > Hozzászólások letiltása) menüpontra, és válassza ki az igényeidnek megfelelő beállítást. Mielőtt azonban futtatnád ezt a plugint, győződj  meg róla, hogy valóban az egész webhelyen le akarod tiltani a hozzászólásokat.

 


#4. Webhely egészség és biztonság

Weboldalad egészségének megőrzése azt jelenti, hogy távol tartja a támadókat, miközben biztosítja, hogy webhelyed a lehető legmagasabb szinten teljesítsen. Az olyan eszközök, mint a Google Webmester Eszközök és a Google Analytics, átfogó weboldal-mérőszámokat tudnak adni, hogy tudja, webhely mely területei teljesítenek jól, és melyek nem. Ha rendszeresen ellenőrzöd webhelyed statisztikáit, elkerülheted a problémákat, mielőtt azok túl nagyra nőnének.

A webhely egészségével kapcsolatos gyakori problémák közé tartozik a webhely túlzott leállása, a lassan betöltődő oldalak és a törött linkek. Figyelj a mérőszámaidra, hogy észrevedd a finom változásokat ezeken a területeken, mielőtt azok drasztikusakká válnának. A weboldal egészségének egy másik aspektusa a weboldal biztonsága. A webhely mérete és az általános biztonsági óvintézkedések határozzák meg a további teendőket. A legtöbb webhelytulajdonos a plugin opciót választja, egy olyan plugin használatával, mint pl:

Ha szerencsés vagy, a webtárhelyed talán még a webhely biztonságát is kezeli helyetted. Ha már most időt szánsz egy jól védett weboldalra, elkerülheted a hackelés vagy a rossz biztonságból eredő felesleges fájdalmakat.

 


#5. Az adatbázis optimalizálása és karbantartása

Ha egy forgalmas, nagy forgalmú és rengeteg tartalmat folyamatosan feltöltő webhelyed van, az oldal adatbázisára valószínűleg ráférne egy kis szeretet. Az adatbázis karbantartásával lényegében kitakarítod a weboldal pókhálóit, ami segít javítani a betöltési sebességet, és csökkenti az adatbázis hibáinak gyakoriságát.

Adatbázisod tisztán és naprakészen tartásának legegyszerűbb módja egy WordPress plugin használata, amely leegyszerűsíti az egész folyamatot. Az alábbi pluginok bármelyike számos feladatot elvégez az adatbázis karbantartása és optimalizálása érdekében. És ami a legjobb, mindegyik ingyenes: WP DBManager / WP-Optimize / WP Clean Up / WP Sweep / Cleanup Images

Mindegyik plugin magas értékeléssel és nagyszámú letöltéssel büszkélkedhet, így a választott plugin(ok) valóban csak rajtad múlik!

 


Légy naprakész a weboldal karbantartás segítségével

Nem elég, ha egyszerűen csak szándékodban áll karbantartani a webhelyed, a munkát ténylegesen el is kell végezneed. Ha azonban mától kezdve komolyan veszi a weboldal karbantartás fontosságát, és rendszeresen megteszi a szükséges intézkedéseket, akkor a jövőben elkerülheti a komoly fejfájást. A legjobb módja annak, hogy a helyzet magaslatán maradj, ha olyan karbantartási tervet készítesz, amely beleillik az időbeosztásodba. Akár te végzed a munkát, akár kiszervezed egy szakembernek, győződ meg róla, hogy rendszeresen gondoskodik róla.

Érdemes lehet a WordPress-frissítésekkel is lépést tartani, beleértve az esetlegesen használt bővítmények vagy témák frissítéseit is. Ez segít abban, hogy tisztában legyél az esetleges biztonsági hibákkal, amelyekre figyelni kell, és a hozzájuk tartozó javításokat telepíteni kell.

 

Weboldal karbantartás – végszó

A WordPress webhely rendszeres karbantartása évekig tisztán fogja tartani webhelyed. A fentebb kiemelt bővítményekkel a folyamatnak nem is kell olyan nehéznek lennie. Nem több, mint esetleg csak egy óra havonta, és máris biztosíthatod, hogy webhelyed egészséges legyen, és a legújabb frissítéseket futtasd.

Viszont ha úgy gondolod, hogy nincs időd erre, de nem szeretnéd veszélynek kitenni a weboldalad, mindenképpen keress fel egy hozzáértő és árazásában versenyképes céget a honlapod karbantartásához. Ez minimális költség és maximális biztonság a részedről

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Még szintén érdekelhet...