A Google Chrome így véd az adatlopás ellen

A Google Chrome bekapcsolta böngésző új védelmi technológiáját,

ami a Spectre-féle támadások számára jelentősen megnehezíti, hogy bizalmas adatokat lopjanak el a számítógépünkről, mint például a bejelentkezési adatokat. Már egy évtizede ismert az úgynevezett webhely izolációs technológia és a Google-nél most újra elővették, A webhely izolációs technológia védelmet nyújthat a Google mérnökei által több mint egy éve felfedezett Spectre processzor-sérülékenység által okozott fenyegetések ellen.

A Google Chrome így véd az adatlopás ellen

A webhely izolációt a Google Chrome 63-as változatában 2017 végén alkalmazta először.  Majd 2018 áprilisában megjelent a 66-os verziójában és a Google megkezdte a webhely izolációs technológia tesztelését, az átlagfelhasználók számára is lehetővé téve, hogy igény szerint bekapcsolják a webhely izolációt.

A Google már akkor jelezte, hogy a funkciót a Chrome böngészőben alapértelmezett beállítássá teszi a tesztelést és az esetleges hibák kijavítását követően.

A Google Chrome így véd az adatlopás ellen

Elérkezett az idő

A Chrome-ot használók 99 százalékánál a Google bekapcsolta a webhely izolációt!

A Google Chrome 63 megjelenése óta ismertté vált problémákat megszüntettük, így lehetővé vált a funkció bekapcsolása a Chrome PC-s változatát futtató összes felhasználó számára. Nyilatkozta Charlie Reis, a Google fejlesztő céges blogbejegyzésében.

 

Charlie Reis szerint a webhely izoláció megakadályozza, hogy a támadók megosszák tartalmukat egy webhely tartalmához tartozó Chrome folyamatban. Legfeljebb egy webhelytől tartalmazhat dokumentumokat minden megjelenítési folyamat. A böngésző működési módját ez nagymértékben megváltoztatja. Emellett a fejlesztők még a Spectre felfedezése előtt , vagyis több mint egy éve szorgalmazták a funkció bevezetését.

10 évvel ezelőtt Charlie Reis PhD disszertációja is ebben a témában íródott és a  a webhely izoláció funkció fejlesztésén a Chrome-csapata már hat éve dolgozik.

A jelenlegi verzió egyelőre még csak az adatszivárogtatási kísérletek ellen véd. Azonban már folyik a feltört megjelenítési folyamatok elleni védelem fejlesztése is. Az androidos verzióban még nem történt meg a technológia bevezetése, jelenleg az erőforrás-fogyasztási problémák megszüntetésén dolgoznak.

 

Még szintén érdekelhet...