Rufus USB flash segédprogram áttekintése és letöltése

Estimated read time 6 min read

 

A Rufus vitathatatlanul a legjobb könnyen indítható USB flash lemez segédprogram, amely ma elérhető Windows alatt. Valójában, ha időről időre készítesz bootolható lemezképet vagy ISO-t, akkor fogadni mernénk, hogy legalább egyszer már használtad a Rufust.

A mai világban, amikor a laptopok és PC-k egyre vékonyabb specifikációjúak, a gyártók nem vesztegették az időt a DVD-meghajtók és a Blu-ray lejátszók megszüntetésére. DVD vagy DVD-meghajtó hiányában a Rufus erőteljes szerepet játszik abban, hogy a felhasználók a pendrive-okat egyfajta újrafelhasználható DVD-kké alakíthassák. Bár léteznek más szoftverek is, mint például az UNetbootin és az Universal USB installer, de a Rufus gyorsabb, egyszerűbb, hatékonyabb és megbízhatóbb, mint a versenytársai.

 

Hazsnos linkek:

 

Rufus – A program jellemzői és teljesítménye

A Rufus elsősorban bootolható DVD meghajtó és USB telepítő adathordozó létrehozására szolgál flash meghajtók segítségével, valódi DVD-k hiányában. A szoftver úgy konfigurálja és programozza a flash meghajtókat, hogy úgy fussanak, mint a telepítéshez szükséges lemezek a képekkel. A Rufus tipikusan hasznos USB telepítő médiumok létrehozására bootolható ISO-kból, alacsony szintű segédprogramok futtatására vagy olyan rendszer tetején történő munkavégzésre, amelyre nincs telepítve egy adott operációs rendszer. A Rufus képes bootolható médiát létrehozni Windows, UEFI, Linux és sok más rendszerről. A szoftver BIOS és más DOS-alapú firmware-ek flashelésére is kiválóan alkalmas.

Egyszerűbben fogalmazva, a Rufus használható a Windows 10 ISO fájl friss másolatának létrehozására és tárolására egy pendrive-on, ha újratelepítésre vagy több PC-re történő telepítésre lenne szükség anélkül, hogy újra le kellene tölteni az ISO fájlt. A Rufus nagyszerűen működik az alaplapi firmware frissítésekor, illetve bootolható alkalmazások futtatásához vagy az Apple macOS High Sierra bootolható ISO-jának létrehozásához.

 

A teljesítmény szempontjából a Rufus nagyon hatékony, egyszerű és szupergyors

A szupergyors szoftver kétszer olyan gyorsaságot és még többet is elér, mint a riválisok, például az UNetbootin, a Windows 7 USB letöltő eszköz vagy az Universal USB Installer. A Rufus ugyanilyen lenyűgöző a Linux bootolható USB-k ISO-fájlokból történő létrehozásakor is.

A telepítés és a szoftverfüggőségek tekintetében a Rufus kiemelkedik a többi közül. A szoftver használatához nincs szükség telepítésre. A felhasználóknak csak le kell tölteniük a tömörített mappát, kicsomagolniuk az exe fájlt és duplán kattintaniuk kell a fájlra a futtatáshoz, de figyelemre méltó, hogy a szoftver a windows folyamatok hatékony futtatásához a xinput1_3.dll fájl utolsó verzióját használja. DLL fájlok dinamikus link könyvtárak, amelyek információt tárolnak a Windows folyamatok számára. Mivel a Rufus bootolható segédprogramja a Windows operációs rendszer alapvető funkcióinak továbbfejlesztése, könnyen megérthető ezeknek a DLL-fájloknak és a windows szolgáltatásoknak a fontossága.

A Rufus szoftver már rendelkezik néhány előre beállított és alapértelmezett beállítással, amelyek egy kattintással használhatók. A szélesebb körű kompatibilitás érdekében azonban a fájlrendszert FAT32-re kell állítani.

 

A Rufus használata nagyon egyszerű

Egy új bootolható USB flash meghajtó létrehozásához egyszerűen kattints a lemez ikonjára a böngészéshez és az ISO fájl betöltéséhez. Kattints a start gombra és nézd, ahogyan működik. Ilyen egyszerű. Támogatja a GPT és az UEFI rendszerindítási rendszereket is és mostantól néhány extra hackkel és fejlett formázási lehetőséggel is rendelkezik, amelyek segítségével a meghajtó kompatibilis és felismerhető lesz a régebbi PC-k számára. Legtöbbször azonban aligha fogod használni ezt a funkciót.

A fájlrendszer típusának megváltoztatásán kívül van egy maroknyi testreszabható lehetőség. Például szerkesztheted a kötetcímkét, letilthatod a gyorsformázást vagy engedélyezheted a lemezellenőrzést az USB-meghajtón a rossz blokkok keresésére. A speciális beállítások lehetővé teszik a fürtméret és a partíciós séma manipulálását. Az ISO-fájltól és a Rufus betöltési módjától függően további funkciók és opciók is rendelkezésre állhatnak. Például Windows telepítő ISO-t választva a rendszer felkérhet a Windows telepítőlemez létrehozására vagy a Windows to Go beállítására.

Fontos leszögezni, hogy a Rufusszal bármilyen folyamathoz használni kívánt eszköz a folyamat során formázásra kerül. Ez azt jelenti, hogy az USB-meghajtón lévő összes tartalom véglegesen törlődik. A Rufus praktikus funkciója, hogy az elérhető eszközök között csak a cserélhető meghajtók szerepelnek, így nem formázza tévedésből valamelyik rögzített meghajtót. Összefoglalva, a Rufus egy nagyon praktikus szoftver, amely hatékonyan végzi az összes ISO és USB bootolható funkciót. A Rufus könnyen hibaelhárítható és vírusmentes. A szoftver hordozható és viszonylag gyorsabb, mint más bootolható lemezek segédprogramjai.

 

Összegzés


Előnyök

  • Szupergyors
  • Hatékony
  • Hibamentes
  • Könnyű
  • Több platform támogatása (Windows, Linux, UEFI)
  • Különböző lemez-, formátum- és partíciós lehetőségek
  • Nincs szükség telepítésre
  • Többnyelvű

Hátrányok

  • Egyszerre csak 1 ISO

 

KAPCSOLÓDÓ: