Windows 10 gyorsítása – 2.rész

Estimated read time 5 min read

 

A windows 10 gyorsítása 2 részében már egy kicsit mélyebbre megyünk, de ez sem lesz bonyolult. Na lássuk:

 


Windows 10 gyorsítása egyszerűen 2.rész

REGISTRY HIBÁK KIJAVÍTÁSA

A registry a rendszer konfigurációjának központi tárolója, mely hajlamos idővel megnőni. Ennek hatására viszont lassul a rendszer. Ezt megelőzendő érdemes a registryt rendszeresen tisztítani valamely eszközzel. Erre maga a Windows nem igazán kínál megoldást, ezért most ajánlunk egy sokat próbált, ingyenes szoftvert a CCleanert.

windows-10-gyorsitasa-2-resz-officetools-hu-2

 

HIBERNÁLÁS ENGEDÉLYEZÉSE

A számítógép hibernálásakor az adatok és a megnyitott programok a merevlemezre íródnak. Amikor bekapcsolod a gépet, akkor pillanatok alatt feláll a rendszer, és ott folytathatod a munkát, ahol abbahagytad.

  • Lépj be a Gépházba és kattints a Rendszer gombra
  • Majd a bal oldali menüsorban az Energiagazdálkodás menüpontra
  • A jobb oldalon alul látod a “További energiabeállítások” lehetőséget
  • Itt a bal menüsorban, legfelül “A főkapcsoló funkciójának megadása” pontra kattints
  • Majd a megjelenő oldalon felül kéken írva azt látod, hogy “A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása”. Erre kattintva, alul ki tudod pipálni a “hibernálás” lehetőséget, majd mentesz.

 

windows-10-gyorsitasa-2-resz-officetools-hu-3

 

Legközelebb a Főkapcsoló gomb megnyomásakor már feltűnik a hibernálás lehetősége is. Ha már itt jársz, ellenőrizd azt is, hogy a Gyors rendszerindítás bekapcsolásánál ott van-e a pipa. Alapértelmezetten igen, és segít abban, hogy kikapcsolás után gyorsabban elinduljon a Windows.

 

MEREVLEMEZEK TISZTÍTÁSA

A számítógép egy idő után tele lesz mindenféle haszontalan adatokkal, melyek csak a helyet foglalják és lassítják a merevlemez írását és olvasását. Ezért szükséges bevetni időnként a Lemeztisztítás funkciót.

  • A Start gombra kattintva jobb egérgombbal, kiválasztjuk a fájlkezelőt.
  • A megjelenő listában megkeressük a Saját gépet, és kattintsunk rá.
  • Itt látjuk az általad használt eszközöket és meghajtókat, mint például a C: jelzésűt.
  • Jobb gombbal rákattintva a repülő menüben kiválasztjuk a Tulajdonságok menüpontot.
  • A megjelenő ablakban pedig látni fogod a Lemezkarbantartó elnevezésű gombot.

 

windows-10-gyorsitasa-2-resz-officetools-hu-5

 

Erre kattintva, először a Windows számolgatni kezd, de ha megjelenik a Lemezkarbantartó funkció, akkor már csak ki kell választanod a törölni kívánt fájlokat, majd kattintani az OK-ra.

 

windows-10-gyorsitasa-2-resz-officetools-hu-4

 

TÖREDEZETTSÉGMENTESÍTÉS

A tisztítás után a következő lépés mindig a töredezettségmentesítés. Erre azért van szükség, mert ha a fájlok szét vannak szórva a merevlemezen – márpedig egy idő után ez így alakul -, akkor az rontja a rendszer teljesítményét. Ezért a Windows 10 gyorsítása érdekében ajánlott időnként nekifutni ennek a kissé hosszadalmas folyamatnak, mely szépen sorba rendezi az adatokat a merevlemezen.

Ehhez ugyanúgy el kell jutnod a C: meghajtó tulajdonságaihoz, mint az előző pontnál. De az Általános fül helyett az Eszközök fület kell választanod.

windows-10-gyorsitasa-2-resz-officetools-hu-7

 

Itt látod a Meghajtó optimalizálása és töredezettségmentesítése szakaszt, ahol az Optimalizálás gombra kattintva elkezd dolgozni a Windows. Persze, ha a Windows automatikusan optimalizálja már a meghajtóidat, akkor ez nem sokat fog javítani a helyzeten. Viszont, ha már erre jársz, akkor a töredezettségmentesítés mellett hibakeresést is végezhetsz: ehhez csak a felette lévő gombra kell kattintanod, melyen az áll, hogy “Ellenőrzés”.

 

HÁTTÉRBEN FUTÓ ALKALMAZÁSOK LEKAPCSOLÁSA A WINDOWS 10 GYORSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A Windows esetében számtalan szolgáltatás fut a háttérben, melyeket soha vagy csak nagyon ritkán használsz. Ezért célszerű ezeket vagy kikapcsolni, vagy pedig átállítani manuális indításúra. Természetesen annak érdekében, hogy ne terheljék feleslegesen a rendszert, így javuljon a Windows 10 sebessége.

Gépház > Adatvédelem > Háttérben futó alkalmazások

Nézd végig, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyek automatikusan indulnak. Ezeknél dupla kattintásra feljön egy ablak, ahol át tudod állítani az automatikus indítást kézire, vagy akár le is tilthatod.

windows-10-gyorsitasa-2-resz-officetools-hu-8

 

Windows 10 gyorsítása 3. rész >>

 


(HASZNOS CIKK!)

Windows telepítés utáni legfontosabb alkalmazások:

KATTINTS IDE ÉS OLVASD EL>>