Windows 10 telepítés lépésről lépésre

Estimated read time 5 min read

A Windows 10 telepítés viszonylag egyszerű folyamat, de az alábbi cikkünkkel végig vezetünk a lépéseken, hogy biztosan zökkenőmentes legyen.

A Windows 10 telepítés nem nagyon tér el a Windows 8.1 telepítésétől, azonban jó tudni:

A Windows 10-es rendszert termékkulccsal rendelkezők telepíthetik (legálisan);
Illetve ha nincs termékkulcsod, de az adott gépen futó Windows 7, 8, 8.1 rendszered már aktivált, frissítheted rá a Windows 10 operációs rendszert.

Amennyiben csak egy újratelepített, alapértelmezett rendszert szeretnél és már Windows 10 van a gépeden, nem kell ledarálni a teljes rendszered, ugyanis a Windows 10 biztosítja a lehetőséget, hogy a fájlok, programok megtartásával, (vagy anélkül) a gyári állapot visszaállíthasd. Természetesen ehhez is telepítő DVD vagy USB stick lehet szükséges.

Ha mégis a rendszer darálás mellett döntesz, akkor a következő lépéseket kell megtenned a teljesen szűz Windows-hoz. Annyit azért hozzátennék (remélem ezzel semmi újat nem mondok), hogy a rendszered formatálásával minden, a rendszer partíción tárolt adat elvész.


 

Első lépésben a BIOS-t vagy UEFI-t úgy kell beállítani, hogy USB stickről (vagy DVD-ről bootoljon).

Ehhez a régebbi alaplapoknál a boot során (alaplaptól függően) az F2/F8/F10/F12 gombokkal hívhatjuk elő azt a menüt, amelyből kiválasztható a boot eszköz. Ha gépünk UEFI-vel működik, akkor a Gépház -> Helyreállítás -> Speciális rendszerindítás menüpontban kell rákattintanunk az Újraindítás gombra, itt választhatjuk ki, ha a gépet USB-ről szeretnénk újraindítani. Ha szükséges, akkor a Secure mode és a Fast boot opciókat tiltsuk le (a telepítés végeztével pedig újra engedélyezzük őket).

Windows 10 telepítés lépésről lépésre

A gép indulása után a telepítő megkezdi a frissítés előkészületeit. Az első dolog, amit meg kell adnunk, az A telepítendő nyelv, az Idő és pénznem formátuma valamint a Billentyűzet vagy beviteli módszer nyelve. Ha megvagyunk, kattintsunk a Tovább gombra…

Windows 10 telepítés lépésről lépésre

Mehetünk tovább, kattints a Telepítés gombra.

windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_3

A Windows telepítő most kéri a termékkulcsot. Ha van, akkor írjuk be, majd Tovább. Ha Windows 7/8.1-ről frissítettünk, és az ingyenes frissítési lehetőséget kihasználva korábban már feltelepítettük a Windows 10-et, akkor válasszuk a Kihagyást.

windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_4

Olvasd el és fogadd el/pipáld ki(kötelező) a licencfeltételeket.

windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_5

 

Válaszd ki a telepítés módját:

  1. Frissítés: A Windows telepítése a fájlok, a beállítások és az alkalmazások megtartásával (ebben az esetben csak a rendszerfájlok frissülnek)
  2. Egyéni: A Windows telepítése akorábbi adatok megőrzése nélkül (ezt választva mindent ledarálsz a választott rendszerpartíciódról, vagy meghajtódról)

windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_6

Jelöld ki, hogy melyik partícióra szeretnéd telepíteni a Windows 10-et, majd kattints a Tovább gombra a telepítés indításához.

windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_7

A fájlok másolása és a gép előkészítése kb. 10-30 percig tart. A gép közben többször újraindul – az első újraindításnál az USB sticket húzzuk ki, a DVD-t vegyük ki, mert már nincsen ezekre szükség.

windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_8

Ha korábban nem adtuk meg, a telepítő ismét kéri a termékkulcsot – itt ismét választhatjuk a Későbbre halasztás opciót.

windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_9
windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_10
windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_11
windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_12
windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_13

A következő lépésben add meg a belépési adatokat. Ha van Microsoft azonosítód azzal is beléphetsz, ellenkező esetben létrehozhatsz egy lokális/offline felhasználót is.

windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_14
windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_15
windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_16

A Windows még automatikusan frissíti az alkalmazásokat, illetve néhány rendszerműveletet is elvégez a belépés előtt.

windows_10_telepitese_lepesrol_lepesre_17

Ha mindennel végzett és végre beléphetünk a frissen telepített Windows 10-es rendszerünkbe még 2 dolgot érdemes ellenőrizni:

  1. A termékkulcs megadásával tényleg aktiválta-e a rendszerünket
  2. Van-e új rendszerfrissítés (amúgy lesz még bőven), mert ezeket mielőtt nekiállnánk a személyes használatú programok telepítésének frissítenünk kell. Pl driverek, keretrendszer, stb..

Viszont ha már itt tartasz, gratulálunk az új Windows 10 rendszeredhez 🙂

 


A Windows 10 telepítés lépésről lépésre – VIDEÓ