Bootolható pendrive készítése egyszerűen

Bootolható pendrive készítése

Bootolható pendrive készítése lépésről lépésre:

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy rendszer akartál telepíteni, de az adott pc-n, vagy laptopon nem volt működő CD-rom és nem volt nálad Windows telepítő lemez sem…

Ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás ha készítesz egy bootolható pendrive-ot, amely segítségével feltelepítheted a kívánt operációs rendszert (Windows, MacOS, Linux) a gépedre USB-n keresztül. Az alábbiakban leírjuk lépésről lépésre, hogyan készíthetsz a pendrive-odból bootolható windows telepítőt.

Bootolható pendrive készítés Rufus segítségével

Először is szükségünk lesz egy (Windows, MacOS, Linux) iso/img telepítő file-ra amiről bootolni szeretnénk pendriveunkal. Ha még nincs meg az iso/img fájlod kattints ide:


Ha megvan az iso/img telepítő file, már csak a RUFUS nevű programot kell beszereznünk, ami a pendrive-od bootolhatóvá teszi. Erre a Rufus a legjobb alkalmazás, ráadásul ingyenes!

A Rufus egy olyan program, amely a pendrivunkra másolt img fájlból bootolható (Windows, MacOS, Linux) usb-t tud csinálni.


Következő lépésben indítsd el a letöltött Rufust – ezt telepítés nélkül is elindíthatod. Jelöld ki azt a pendrive-ot, amiből bootolható telepítő usb-t szeretnél készíteni. Pipáld be a gyorsformázás opciót és a Bootolható lemez készítése opciót.

A gyorsformázás a pendrive-ról minden adatot törölni fog, szóval előtte nem árt leellenőrizni, hogy üres-e, nehogy fontos dokumentumaid vesszenek el.

Ezután válaszd ki az ISO Kép-et és mellette kattintsunk a cd meghajtó ikonra, ahol ki kell tallóznunk a kívánt iso/img fájlt.

Bootolható pendrive készítése1

Most kattints az Indítás gombra és a Rufus azonnal elkezdi a pendrive-od bootolható telepítővé varázsolni.

Bootolható pendrive készítése

A művelet néhány percet is igénybe vehet, természetesen ez az usb portod és maga a pendrive sebességétől is függ. A rufus gépigénye minimális, bármilyen windows rendszeren elfut legyen az 32 vagy 64bites.

Amint lefut a Rufus, vagyis kiírja, hogy Kész, már dughatod is be a telepítésre előkészített PC-be/laptoba és indulhat is a telepítés!


 

KAPCSOLÓDÓ:

Ha szeretnéd tudni hogyan kell pendrive-ot biztonságosan leformázni, kattints a Pendrive formázása lépésrő lépésre cikkünkre.

Még szintén érdekelhet...