OpenOffice – Ingyenes irodai szoftvercsomag

Estimated read time 2 min read

Az Apache OpenOffice egy nyílt forráskódú, platformfüggetlen irodai szoftvercsomag.

A Microsoft Office alternatívája köszönhetően a hasonló felületnek és képességeknek, a fájlformátumok nagy fokú kompatibilitásának és nem utolsósorban az ingyenességének. Alapértelmezettként az ISO/IEC által szabványosított OpenDocument fájlformátumot használja, de megnyitható vele számos más irodai szoftvercsomag által használt formátum, köztük a Microsoft Office fájlformátumok. Emellett támogatja az olyan népszerű kimeneti formátumokat, mint a PDF és az Adobe Flash.


Az OpenOffice.org-nak jelentős piaci részesedése van vállalati körben, ahol a piacvezető Microsoft Office-t követi.

Forráskódja szabadon elérhető az Apache Licenc 2.0 alatt. Köszönhetően nyílt forráskódjának, számos operációs rendszerre elérhető, köztük a Microsoft Windows, Linux, Mac OS X és Solaris rendszerekre. Fejlesztői változatok készülnek FreeBSD, OS/2 rendszerekre is.

A csomag neve közhasználatban „OpenOffice”, ez a kifejezés azonban védjegy védelme alatt áll (egy holland cég, valamint az Orange UK használja), ezért a hivatalos név korábban az „OpenOffice.org”, rövidítve OOo vagy OO.o. Mióta az Apache Alapítvány adja ki, a 3.4 változat óta, a hivatalos neve „Apache OpenOffice”.


Forrás: wikipedia.org