Windows 10 gépigény

Estimated read time 5 min read

Windows 10 gépigény átfogó és érthető leírása:

Processzor:1 GHz-es vagy gyorsabb processzor vagy rendszerchip (SoC)
RAM:1 gigabájt (GB) 32 bites rendszerhez és 2 GB 64 bites rendszerhez
Merevlemez-terület:16 GB a 32 bites és 20 GB a 64 bites operációs rendszerhez
Videokártya:DirectX 9-kompatibilis vagy újabb, WDDM 1.0 típusú illesztőprogrammal
Képernyő:800 x 600 képpont

Amennyiben rendelkezel már szoftver kulccsal, és a számítógéped megfelel a Windows 10 gépigény elvárásoknak, az alábbi linken, a Microsoft hivatalos oldaláról le is töltheted a Windows 10 rendszert, vagy annak frissítését is.


 

Windows 10 gépigény fontos tudnivalói:

 • A Windows 10 Home-felhasználók automatikusan megkapják a Windows Update-ben megjelenő frissítéseket. A Windows 10 Pro- és Windows 10 Enterprise-felhasználóknak lehetőségük lesz a frissítések elhalasztására. A Windows 10 Pro-felhasználók csak korlátozott ideig halaszthatják el a frissítéseket.
 • Előfordulhat, hogy a kis tárterülettel rendelkező készülékek – például a 32 GB-os merevlemezzel rendelkező készülékek, illetve olyan eszközök, amelyeken nincs sok szabad terület – esetén további tárterületre lesz szükség a verziófrissítéshez. A verziófrissítés során meg fogod kapni a szükséges tájékoztatást. Előfordulhat, hogy az eszközről el kell távolítania a szükségtelen fájlokat, vagy USB-meghajtót kell igénybe vennie a verziófrissítéshez.
 • Előfordulhat, hogy a kevés szabad területtel, vagy kisebb merevlemezzel rendelkező eszközökön – például a 32 GB tárterületű számítógépeken – csak kevés szabad terület áll majd rendelkezésre a verziófrissítés után. A szükséges lemezterület a Tárterület eszközben szabadítható fel – például az ideiglenes fájlok vagy a Windows korábbi verziójának törlésével. A Windows korábbi verziójának fájljai lehetőséget biztosítanak rá, hogy eltávolítsd a Windows 10-et az eszközről, és visszatérj az előző Windows-verzióhoz. Ezeket a fájlokat a rendszer a verziófrissítés után 10 nappal automatikusan törli. Amennyiben lemezterületet szeretnél felszabadítani, a fájlokat akár most is törölheted.
 • A verziófrissítéshez internetkapcsolat szükséges. A Windows 10 telepítője nagy méretű – körülbelül 3 GB-os –, és az internetes adatforgalom díjköteles lehet.
 • A kompatibilitási és más fontos telepítési információkról készüléked gyártójának weboldalán tájékozódhat.
 • A rendszerspecifikáción túl más jellemzőktől is függ, hogy egy készülék alkalmas-e a verziófrissítésre. Ilyen jellemző az illesztőprogramok és a belső vezérlőprogramok (firmware) támogatottsága, az alkalmazások kompatibilitása és a funkciók támogatottsága is – függetlenül attól, hogy az eszköz megfelel-e a Windows 10 minimális rendszerkövetelményeinek.
 • A Windows 7 SP1 és Windows 8.1 Update rendszert futtató eszközökön A Windows 10 beszerzése alkalmazás „Számítógép ellenőrzése” parancsával ellenőrizheted, hogy a készülék megfelel-e a követelményeknek. A Windows 10 beszerzése alkalmazás megnyitásához kattints a tálca jobb oldali végén a kis Windows ikonra.
 • Sok alkalmazás, fájl és beállítás megmarad a verziófrissítés után is, egyes alkalmazások és beállítások azonban nem telepíthetők át.
  • A Windows a verziófrissítés során ellenőrzi, hogy a telepített kártevőirtó alkalmazás előfizetése érvényes-e (nem járt-e le), és hogy az alkalmazás kompatibilis-e a verziófrissítés utáni rendszerrel.
  • Ha a kártevőirtó alkalmazás kompatibilis és az előfizetés érvényes, az alkalmazás a Windows 10-ben is megmarad.
  • Ha a kártevőirtó alkalmazás nem kompatibilis az új verzióval, a Windows eltávolítja, de a beállításait meghagyja. Ha a verziófrissítést követően valamikor a kártevőirtó gyártója tájékoztatja a Microsoftot, hogy az előfizetéséhez tartozó alkalmazásnak megjelent a kompatibilis verziója, a Windows értesíteni fog, hogy telepítheted a legújabb verziót a korábbi beállításokkal.
  • Ha a kártevőirtó alkalmazás előfizetése lejárt, a Windows eltávolítja, és bekapcsolja a Windows Defendert.
  • Előfordulhat, hogy a rendszer a számítógép gyártója által előtelepített alkalmazások közül néhányat eltávolít a verziófrissítés előtt.
  • A Windows 10 beszerzése alkalmazás ellenőrzi továbbá néhány más alkalmazás kompatibilitását is. Ha a verziófrissítést megakadályozó problémát talál, tájékoztatni fog az ismerten problémás alkalmazások köréről. Ekkor lehetőség lesz kérni a rendszert, hogy a verziófrissítés előtt távolítsa el ezeket. Fontos, hogy készíts másolatot a listáról a törlési javaslat elfogadása előtt.

 

 

Forrás: Microsoft.com