A céges okosóra csipog, ha baj van

Estimated read time 2 min read

 

A T-Systems Magyarország innovációs laborja a dolgozók karjára kihelyezett ipari biztonsági alkalmazást mutatott be, amely az áruk mozgását is követi.

A logisztikai központok és raktárak számára kifejlesztett beltéri nyomkövető céges okosóra applikáció, a csökkent munkaképességű dolgozók biztonságos munkavégzését is támogatja. Az app azonban még csak prototípusként létezik, de mér élesben tesztelik az alkalmazás lehetőségeit.

A céges okosóra csipog, ha baj van

A megoldások fejlesztésében nagy szerepe volt a Kitchen Budapest innovációs laborjának is.

A fejlesztések meglehetősen célirányosan történtek, ugyanis ügyféllátogatások és piackutatások segítségével gyűjti és elemzi a legfontosabb területeket, ahol a Kitchen Budapest keretein belül további prototípusokat hoznak létre és tesztelnek.

Az egyik most bemutatott prototípushoz a Real Time Location System rendszerhez Business Intelligence felületet is fejlesztetett a Kitchen Budapest. Ezzel néhány tíz centiméteres pontossággal nyomonkövethetők a különböző áruk, raklapok, illetve kézikocsik és egyéb szállítóeszközök. Az RTLS nem pusztán az átláthatóságot javítja, hanem a valós idejű nyilvántartással a gyártási, raktározási tevékenységet is optimalizálni lehet.

A céges okosóra csipog, ha baj van

Az alkalmazás lényege, hogy a csökkent hallásképességű dolgozót a karján viselt okosóra értesíti a veszélyt jelentő helyzetekről. Például az eszköz rezgéssel jelzi a tűzriadót. A biztonságot továbbá az is fokozza, hogy a figyelmeztetést csak az óra viselője tudja leállítani, amivel nyugtázza a vészüzenetet is. Erről automatikus értesítést is küld az app egy központi e-mail-címre, a dolgozó azonosítószámával együtt.

Így folyamatosan nyomon követhető, kik azok, akik már értesültek a vészhelyzetről.