Flux – monitorfény optimalizáló

Estimated read time 2 min read

A Flux egy igazán remek, ingyenes program, mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

A számítógép kijelzőjének színét az aktuális napszakhoz igazítja, így nem fárasztja a szemed a monitor fénye, főleg éjjel/sötétben. A F.lux ingyenes program Windows és MacOSX rendszerre is egyaránt letölthető.

Tanulmányok szerint az élesen világító kijelzők, nem csak a monitor, hanem a telefonok is komolyan befolyásolják az emberek alvását. Ennek egyrészt az az oka, hogy az elektronikus készülékek közvetlen az ember szemébe világítanak, míg egy újság vagy könyv lapja csak visszaveri a fényt, másrészt pedig az a tény is, hogy a szembe kapott fény nagy része a kék hullámhosszban van, ami gátolja a melatonin termelődést, ezáltal nehezíti az elalvást.

A Flux ezen próbál segíteni, este meleg, napközben éles fénnyel világít a monitor. Éjszakai munkához, melyhez mindenféle szűrés nélkül fontos látni a színeket a program könnyen kikapcsolható.

TIPP!

Ha grafikai munkát végzel, akkor ajánlatos a munkavégzés idejére felfüggesztened a F.lux működését, mert a monitor nem ad a szoftver működésekor színhű képet. Azonban minden más esetben nagyon hasznos és garantáltan meghálálja magát.