Hamarosan érkezik az olcsó Microsoft Surface Go

Estimated read time 5 min read

 

Surface GO a fogyasztói szegmens mellett az iskolákat és kisvállalatokat is megcélozza.

A Microsoft újra pénztárcabarát, 10 hüvelykes Surface Go-val rukkolt elő. Surface 3-at váltó 2015-ben debütált, Surface Go névre hallgató táblagép változatlan koncepcióra épít, vagyis a hátulján egy tetszőleges szögben állítható, kihajtható támaszt kapunk.

Továbbá szövetborítású billentyűzettel szerelt fedlap és a Surface Pen is kapható lesz hozzá. Emellett  pedig teljes értékű Windows 10 dolgozik benne ami igazán remek hír.

A Pro sorozat 12,3 hüvelykje helyett most is jelentősen kisebb, 10 hüvelykes házba tette, senki nem fogja összekeverni a Go modelleket „nagy testvéreikkel”.

Pontos mérete: 245 mm x 175 mm x 8.3 mm

Súlya: 522 g

A Surface Go elég egyértelműen a Surface 3 nyomdokait követi, Panos Panay, a Surface csapat vezetője a Wirednek nyilatkozva ennek ellenkezőjét igyekezett nyomatékosítani, miszerint egy új termékvonalról van szó, amely az 1000 dolláros prémium Surface-ek erősségeit hivatott barátságosabb árcédulával eljuttatni a felhasználókhoz.

Hamarosan érkezik az olcsó Microsoft Surface Go

A billentyűzetes fedlap és a Surface Pen érintőtoll is támogatott,  illetve a Surface 3-ban használt Atomok helyére végre Core mikroarchitektúrájú processzor érékezik. A Surface GO-ban egy kétmagos, 1,6 gigahertzes alapfrekvenciájú Kaby Lake-Y szériás Intel processzor dolgozik.

Egész pontosan a Pentium Gold 4415Y lapka, mellette pedig egy Intel HD 615 GPU-t találunk. Ez gyakorlatilag egy Core m sorozatú chipnek felel meg. A Surface GO teljesítménynek az átlag felhasználó számára, a mindennapi feladatokhoz elegendőnek kellene lennie.

Hamarosan érkezik az olcsó Microsoft Surface Go

A memória igény szerint 4 vagy 8 gigabájt, a tárhely pedig 64/128 gigabájtos eMMC, vagy 256 gigabájtos NVMe tároló lehet. A kijelző a Surface-eknél megszokott 3:2-es képarányt kapta, 1800×1200 pixeles felbontással, a  pixelsűrűség itt 216 PPI.

A szerényebb lapkának hála a kis Surface hűtése teljesen passzív, hűtőventilátorok egyáltalán nem kerültek a készülékbe.

Hamarosan érkezik az olcsó Microsoft Surface Go

Az új modell követi Surface gépektől megszokott dizájnos irányvonalat.

Szögletes élekkel, bár a sarkoknál az eszköz érezhetően kerekebb, mint a Pro sorozat tagjai. A kijelzőt keret elsőre megtartotta a 12,3 hüvelykes modelleknél alkalmazott vastagságot, ami miatt a kisebb kijelzőn ez valamivel szélesebbnek tűnik. Ami gyakorlati szempontból előnyös is lehet, hiszen kézben tartva kevésbé fenyeget a veszély, hogy a panel szélén akaratlanul megnyomnánk valamit.

A készülék oldalán megtaláljuk a Surface-ek jól ismert mágneses csatlakozóját, emellett egy USB-C aljzat is került rá, amely USB 3.1 Gen 1 szabványt támogat, Thunderbolt szabványt nem. Illetve tölteni is lehet róla a gépet. Mindezek mellett egy microSD-olvasót is kapott a Surface GO. Az előlapon a Windows Hello támogatást biztosító infravörös kamera, illetve egy 5 megapixeles előlapi és egy 8 megapixeles hátlapi szenzor is található a készüléken. A Microsoft nagyjából 9 óra üzemidőt ígér, amelyből LTE-képes variáns is piacra kerül, igaz az arra egy darabig még várni kell.

Hamarosan érkezik az olcsó Microsoft Surface Go

Az olcsóbb Surface piacra dobása illeszkedik a Microsoft ostromába az oktatási szegmensben.

Elsősorban a Google-lel kell megmérkőznie, amely Chromebookjaival nagyon erős jelenlétet épített magának, elsősorban az Egyesült Államok iskoláiban. A keresőóriás ráadásul már a hibridek terén is tapogatózik, az idén már az Acer és a HP-nél is láthattunk hasonló készüléket.

Hamarosan érkezik az olcsó Microsoft Surface Go

A nettó 399 dolláros kezdőáron hirdetett készüléket a vállalat természetesen nem csak az iskolapadokba szánja, hanem a céges felhasználóknak is. Utóbbiaknál jó eséllyel inkább a kis- és középvállalatokról van szó, hiszen a nagyvállalati környezetet a cég már a Pro szériával megcélozta. A céges vásárlók egyébként Windows 10 Pro rendszerrel vásárolhatják majd meg a Surface GO-t. Amelyet igény szerint Windows S módba is kapcsolhatnak, az iskolák pedig Windows 10 Home és Pro kiadással is elérhetik az eszközt.

A fogyasztói vásárlóknak a cég S módba kapcsolt Windows 10 Home-mal kínálja majd a gépet, amely üzemmód utólag lekapcsolható. Az eszköz ára igen versenyképes. De érdemes azt is észben tartani, hogy ebben még nincs benne a Type Cover, sem a Surface Pen érintőtoll. Mindkét kiegészítő külön vásárolható meg, a billentyűzetes fedlapokból a cég mindjárt kétfélét is kínál. A hagyományos 99 dolláros fekete Type Cover mellett a Microsofttól ismert Alcantara borítású kiadás is elérhető lesz, nettó 130 dollárért. A Surface Pen ára nettó 99 dollár.

Az előrendelések már elkezdődtek

A legolcsóbb – 4 GB memóriával és 64 GB tárhellyel szerelt – modell 399 dollárba kerül. Ugyanez Windows 10 Pro operációs rendszerrel már 449 dollár. A jelenleg elérhető legdrágább verzió 8 GB memóriát és 128 GB tárhelyet kapott, ezért 549 dollárt kérnek. A 256 GB-os és LTE verziók árazásáról, valamint a magyarországi forgalmazásról egyelőre még nincs információ. Az előrendelések kiszállítása várhatóan augusztus elején kezdődik.