Hardverpiacon erősít a Google

Estimated read time 2 min read

 

A keresőóriás saját készülékeibe saját gyártású és tervezésű beépített chipeket szeretne.

A Google saját chipfejlesztő csapatot épít az indiai Bengaluruban, ahol a társaság illetésekei már néhány hónappal ezelőtt megjelentek – számolt be a Reuters. A Google egyértelmű célja ezzel, hogy függetlenítse magát elsősorban a Qualcommtól, az elsődleges processzor szállítójától.

Az óriáscég elképzelése nem kivitelezhetetlen.

A megvalósításával kielégítően halad, hiszen már most 20 taggal számolhatnak. A csapat tagjai olyan tapasztalt szakemberek, akik korábban a Qualcomm, az Intel, az nVidia vagy a Broadcom alkalmazottai voltak.

hardverpiacon-erosit-a-google-officetools.hu-1

A Google korábban is gyártott és épített okostelefonokba Pixel Visual Core egységet és számítógép-központjaikba Tensor Process Unit (TPU) chipet, tehát nem számít újoncnak ezen a területen.

A TPU elsődleges feladata a gépi tanulás felgyorsítása.

Akár 30-szor gyorsabb volt pár éve a TPU. mint az akkor elérhető processzorok vagy grafikus chipek.

A keresőóriás új részlegével elsősorban mesterséges intelligenciábal, képfeldolgozással és felhőmegoldásokkal fog foglalkozni. Azonban valószínűsíthető, hogy a teljes harverrészlegre kiterjesztik a tevékenységüket. A Google egyelőre nem reagált hivatalos formában.

A Tirias Research elemzője, Jim McGregor szerint következetes lépést hozott a keresőóriás, melynek ez a lépése a továbbfejlődési folyamat egyik része. Az indiai Bengaluru városa komoly chipgyártási hagyományokkal rendelkezik, ezért nem is nehéz jó szakembereket találni ott.