Így védd a Microsoft fiókod a Windows 10 kémkedései ellen!

Estimated read time 3 min read

 

Az nem titok, hogy a Windows 10 finoman fogalmazva meglehetősen kíváncsi ránk, illetve minden felhasználói, avagy Microsoft fiók adatainkra. Nyilván egyrészről termékfejlesztési célzattal, meg persze értékesítési céllal is gyűjt rólunk adatokat.

És hogy mit? Mit nem…?

Találtunk egy alkalmazást, ami a O&O ShutUp10:Free antispy tool for Windows 10 névre hallgat. A neve már eléggé beszédes, „Kussolj 10″… Szóval ez a szoftver megmutatja milyen adatokat gyűjt rólunk a Microsoft a Windows 10 használata közben.

Az nem titok, hogy a Windows 10 finoman fogalmazva meglehetősen kíváncsi ránk, illetve minden felhasználói, avagy Microsoft fiók adatainkra.

A szomorú tény (annak ellenére, hogy ezzel senkinek nem árulunk el nagy titkot) hogy mindent. Köztudott, és a Microsoft is „nyiltan” elismeri, hogy a Win 10 már bizonyos fiókadatokkal összefüggő funkciókat önhatalmúlag kezel az operációs rendszerünkben.

Ennek ellenére mi úgy gondoltuk eddig, hogy a Microsoft kémkedéseit az oprendszer lehetőségeihez képest maximálisan redukáltuk.

De ez nem így van!

Ez a szoftver megmutatja milyen tevékenységek, tartozkódási hely adatok és felhasználói szokásainkról küld „haza” információkat Redmondba. A szoftvert amúgy ingyenesen lehet letölteni a gyártó honlapjáról, teljesen megbízható a cég, természetesen többszörösen is ellenőrzött a programjuk is.

O&O ShutUp10 letöltés >>

 

Mielőtt belefognánk az ismertetőbe…

Maga a szoftver is figyelmeztet arra, hogy bizonyos (a szoftver által sem ajánlott) funkciót jobban tesszük ha nem tiltunk le, ugyanis ellenkező esetben számíthatunk egy kis rendszer összeomlásra. A program használatát megelőzően, még mielőtt valami hülyeséget csinálnánk, végezzünk biztonsági mentést, illetve állítsunk be a rendszerünknek egy Visszaállítási pontot.

Vagyis tedd a következőt:

  1. Kattints a Start ikonra és kezdd el begépelni hogy Visszaállítási pont létrehozása
  2. A Rendszervédelem lapon (a Rendszer tulajdonságai párbeszédpanelen) válaszd ki a Létrehozás elemet
  3. Add meg a visszaállítási pont leírását és válaszd a Létrehozás > majd nyomd meg az OK gombot

Az nem titok, hogy a Windows 10 finoman fogalmazva meglehetősen kíváncsi ránk, illetve minden felhasználói, avagy Microsoft fiók adatainkra.

Ha ezzel megvagyunk a ShutUp10 szépen kilistázza azokat funkciókat amin keresztül a Microsoft felhasználói adatokhoz jut/továbbít magának a rendszer felhasználásunk közben.

A program értelmezése kissé fura, vagy úgy is mondhatnánk, hogy fordított megközelítésben értelmezi a KI és a BEkapcsolva funkciókat. Ugyanit itt a piros gomb azt jelenti, hogy nincs letiltva az adott funkció, így értelemszerűen a zöld a funkció letiltot státuszát jelöli.

További szamárvezetőt is kapunk a biztonságos használathoz.

  • Zöld pipával jelzi – azokat a funkciókat amiket rizikó mentesen letilthatunk, sőt ajánlott az adott funkció letiltása
  • A Sárga háromszög – felhasználói igény/elgondolás szerint „fakultatívan” választható
  • A Piros felkiáltójel – ha lehet inkább ne kapcsold ki

Az nem titok, hogy a Windows 10 finoman fogalmazva meglehetősen kíváncsi ránk, illetve minden felhasználói, avagy Microsoft fiók adatainkra.