Teljesítmény optimalizálásból megbukott az új MacBook Pro

Estimated read time 3 min read

 

Az Apple idén felzárkózni látszik az új Intel processzorok használatával, amit az új MacBook Pro laptopokba rakott(végre).

Teljesítmény optimalizálásból megbukott az új MacBook Pro

De hiába az Intel Core i9-es processzor az új MacBook Pro laptopok legdrágább konfigurációiban, ugyanis a rendszer valami elképesztően hamar kénytelen visszafogni a teljesítményt.

Nemrég dobta piacra az Apple a legújabb MacBook Pro laptopokat, amelyek végre az új Intel processzorokkal lettek felszerelve. A 15 hüvelykes modellek elképesztően erősek, amelyek Intel Core i9-es processzorral és AMD Radeon Pro diszkrét grafikus vezérléssel is megvásárolhatók.

Teljesítmény optimalizálásból megbukott az új MacBook Pro

A csúcsmodell természetesen elképesztő módon jól teljesít a különféle méréseken és teszteken. A Laptop Magazine szerint ráadásul Ehhez lehet valami köze annak is, hogy a Laptop Magazine szerint a valaha volt egyik leggyorsabb SSD került bele, ami laptopban megtalálható.

Na jó, de akkor hol a probléma?

A konkrét probléma, hogy az új MacBook Pro, a hatalmas teljesítményének hála rendkívül hamar eléri a korlátait. Amikor ez megtörténik, a processzor teljesítménye drasztikus mértékben lelassul.

 

Ami az előnye, az a hátránya is egyben

Az Apple már jó pár éve küzd a Macbook Pro laptopok hűtésével, illetve annak hiányával. Ebben az esetben is minden egy irányba mutat, vagyis a MacBook Pro hűtési rendszere még véletlenül sem elegendő a Core i9-es (de gyakran az i5 és i7-es) processzorhoz.

Teljesítmény optimalizálásból megbukott az új MacBook Pro

A hatalmas teljesítmény rengeteg hőt termelnek, továbbá a grafikus kártya sem éppen hűti a rendszert. A processzor egy bizonyos ponton, „önvédelemből” lekorlátozza a magok teljesítményét, hogy ne süssük meg a rendszert. Ennek az ára viszont a brutálisan látványos és gyorsan érzékelhető teljesítményvesztés.

Ez által a rendszer egyes feladatokat ugyan még képes gyorsan ellátni, vagy kiszámolni, de más feladatok lassabbak lesznek. Lassabbak mint a régebbi MacBookokon. Itt elsősorban a grafikus munkákat végzők, vagy a videók vágással dolgozók szívhatják meg nagyon hamar. Így számukra nem biztos, hogy jó döntés az idei Macbook Pro kollekció.

Teljesítmény optimalizálásból megbukott az új MacBook Pro