Bekeményít a Youtube

Estimated read time 4 min read

 

A legnagyobb videómegosztó nyomós indokkal döntött úgy, hogy rengeteg közzétett videó alatt letiltja a hozzászólásokat.

Az utóbbi időben sok negatív kritikai érte a YouTube háza táját. Legutóbbi kisebb botrány abból indult ki, hogy pedofilok a hozzászólásokban olyan linkeket helyeznek el, ami az adott videó olyan pillanatait mutatja be, ahol éppen intim helyzetben láthatók a gyerekek. Ezáltal nem csak a felhasználók felháborodottságával kell szembenéznie a videómegosztónak, hanem az elbizonytalanodott hirdetők megtartásával, hiszen többen szembesültek azzal, hogy a hirdetések olyan tartalmak mellett jelentek meg, ahol az említett szexuális bűnözők jelen vannak.

A videómegosztó úgy döntött, hogy letiltja a hozzászólási lehetőséget azoknál a videóknál, amin fiatalkorúak szerepelnek. Tette mindezt úgy, hogy elismeri és tisztában van azzal, hogy a kommentszekció egy nagyon fontos része a szolgáltatásuknak. Ezzel a drasztikus lépéssel próbálja elejét venni a YouTube a problémának, hogy a pedofilok körében felkapottá váljanak bizonyos videók. Ez nem jelent megoldást a problémára, de legalább megnehezítik a pedofilok dolgát.

A YouTube számára hónapokig fog tartani, amíg minden felvételt azonosítanak és megteszik a szükséges lépéseket, de egyelőre nem árulták el, hogy hogyan tiltják le a hozzászólásokat a videók alatt. A folyamatot feltehetőleg nem gépi segítséggel hajtják végre, hanem emberi erőforrásaik felhasználásával.

A videómegosztó egyébként már néhány hete elkezdte a tartalmak ellenőrzését és eddig több tízmillió videónál tiltották le a kommentálási lehetőséget. Elsősorban azoknál a videóknál, ahol szokatlan tevékenységet észleltek vagy ott ahol a szexuális ragadozók potenciálisan tartózkodhatnak. Második lépésként kiterjesztik majd a folyamatot. Egyelőre nem tudni, hogy azoknál a videóknál is bevezetik-e a tilalmat, ahol a feltöltő 18 év feletti személy.

 

A népszerű csatornáknál továbbra is írhatnak kommenteket a felhasználók,

de a Youtube aktív moderálást fog alkalmazni ezeknél a csatornáknál és szorosan együtt fog működni a tartalomgyártókkal.

A YouTube egy új rendszer kidolgozásán fáradozik, amellyel egy mindenki számára békés és élhető oldalt hoz létre. A rendszer egy hozzászólás-osztályozó fejlesztés lesz, aminek segítségével felismerik a problémás bejegyzéseket és könnyen és gyorsan eltávolíthatják azt. A vállalat a továbbiakban határozottabban fog fellépni azokkal a tartalomgyártókkal, akik személyiségi jogokat sértenek vagy veszélyeztetik a gyerekeket. Ennek apropója, hogy több olyan csatorna és lejátszási lista is található még jelenleg az oldalon, ami pont a pedofilok számára kényes tartalmakat gyűjtik össze.

A YouTube arra kér mindenkit, hogy amennyiben kifogásolható tartalmat talál, használja a “Bejelentés” funkciót. Ezáltal megkönnyítik a vállalat szakembereinek dolgát és egy mindenki számára élhető oldalt hozhatnak létre.