Hamarosan napvilágot lát a Google Maps kiterjesztett valóság navigációja

Estimated read time 3 min read

 

A tavalyi fejlesztői konferenciáján jelentette be a Google, hogy a Google Maps szolgáltatásukat egy izgalmas és érdekes funkcióval bővítik ki. A fejlesztést jelenleg egy szűk csoport próbálhatja ki, de hamarosan egy nagyobb közönség számára is elérhetővé válik.

 

A funkciót első körben a “Helyi idegenvezetők” használhatják majd.

A Google a fejlesztéssel két jelentős területet egyesített. A népszerű Térkép szolgáltatásukba vonták bele a kiterjesztett valóságot, amire így is komoly hangsúlyt fejleszt a keresőóriás. Az újítás elsősorban a gyalogosokat célozza, mellyel sokkal gördülékenyebbé tehetik majd a tájékozódást és közlekedést egy olyan helyen, ahol korábban még nem jártak, akár nyaralásuk alatt.

A Google új utat mutat a virtuális valóság kihasználása felé, amellyel a Térkép új opciója sokak életét könnyítheti majd meg. Mindezt úgy éri el, hogy a felhasználói élményt jelentősen javítja.

hamarosan-napvilagot-lat-a-google-maps-kiterjesztett-valosag-navigacioja-officetools.hu-1

Működését tekintve az alkalmazás használata nem lesz nehezebb, mint a sima térkép használata. Tájékozódás közben a telefonunkat kameraként használva kell tartanunk a kezünkben, mely a helyszínt felismerve a program automatikusan kirajzolja a képernyőre az számunkra fontos információkat, például azt, hogy mi az adott utca neve és hogy hol kell elfordulnunk a célunk eléréséhez.

Sokak számára ez egy egyszerű megoldásnak tűnhet, ám valójában óriási mérnöki teljesítmény. A program megfelelő működését pedig hatalmas mennyiségű adat biztosítja. A Térkép információit, a GPS adatait, a Street View-t és a 3D nézet mögötti anyagot is felhasználja a Google úgy, hogy mindezt pillanatok alatt dolgozza fel a megfelelő eredmény elérése érdekében.

Az alkalmazás grafikus felületén a kameránk által látott kép kerül hangsúlyba, és alul a térképet láthatjuk egy kisebb részen.

A Google felhívta a felhasználók figyelmét arra, hogy az AR navigációt csak a forgalmi csomópontokban és a ténylegesen nehezebb tájékozódási helyzetekben használják. Ezzel hosszabb üzemidőt érhetnek el, amivel megkímélik a telefonjukat is.

A Google elsősorban a Helyi Idegenvezetők számára teszi elérhetővé a funkciót, akik ezzel hozzájárulnak a Google Térkép fejlődéséhez.