Mi is pontosan az otthoni szerver és miért érdemes használni

Mi is pontosan az otthoni szerver

Az otthoni szerver egy olyan számítógép, amely egy ügyfél-kiszolgáló otthoni hálózatban működik, amelyet két vagy több számítógép határoz meg, amelyek egy otthoni helyi hálózatot alkotnak.

Egy személyi számítógép is szolgálhat otthoni kiszolgálóként, amennyiben elegendő tárhellyel és memóriával rendelkezik. Az otthoni szervereket gyakran olyan emberek használják, akik meg akarják ismerni a hálózatokat és a szervereket.

 

Mire van szükség egy otthoni szerver létrehozásához?


Az otthoni szerverként való működéshez a személyi számítógépnek elegendő tárhellyel kell rendelkeznie a merevlemezen, elegendő memóriával és ha csatlakozik az internethez, akkor olyan sávszélességű kapcsolattal, amely elegendő az összes csatlakoztatott számítógép egyidejű kezeléséhez. A modern PC-k túlnyomó többsége megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A csatlakoztatott számítógépek összes adata az otthoni kiszolgáló merevlemezén található, így a hálózat összes számítógépének adatai könnyen menthetők. Az otthoni szervereket gyakran használják multimédiás tartalmak kiszolgálására az otthon más eszközei számára, valamint az internetre. A felhasználók az otthon bármely pontján hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz az otthoni kiszolgálóról.

Az internethez csatlakoztatva az otthoni kiszolgáló távoli hozzáférést is biztosíthatunk az otthoni kiszolgálón lévő fájlokhoz és programokhoz. Az otthoni kiszolgáló egyéb funkciói közé tartozik a webkiszolgálás, az e-mail, az otthoni automatizálás, a biztonsági felügyelet, az Internet Relay Chat, vagy IRC és az azonnali üzenetküldés, valamint az online játékok.

 

HASZNOS LINKEK:

 

 

Az otthoni szerver előnyei


Sok vita folyik arról, hogy megéri-e otthoni szerver felállítása a költségek, az idő és az erőfeszítés miatt, amit a felállítása és működtetése igényel. Íme az otthoni kiszolgáló előnyei és hogy miért érdemes megfontolni egy ilyen beállítását az otthoni hálózaton. Néhányat talán már ismersz, például azt, hogy képesek levenni a terhet a fő számítógépéről, de nem is olyan drágák, mint gondolnád.

Az otthoni szerver előnyei

Az otthoni szerver központi helyet biztosít a média tárolásához

Vegyük egy tipikus családot és a médiafájlok, legyen szó zenéről, videóról vagy fotókról, mindenhol szétszórva találhatók. Egyesek egyszerűen egy laptop asztali gépén maradnak, míg mások egy külső merevlemezen tárolódnak egy fiók mélyén. Ahogy egyre több és több média kerül hozzá, egyre nehezebb lesz mindezt kezelni, ami gyakran frusztrációhoz vezet, amikor nem találjuk azt a bizonyos fájlt, amelyet keresünk.

Egy másik probléma lehet a hordozó mérete. Vegyünk például egy filmet. Ezek mérete több gigabájt is lehet, így nem meglepő, hogy a tárolóeszközök nagyon gyorsan megtelnek, ha sok ilyen jó minőségű videofájl van. Jó eséllyel ezekből a fájlokból duplikált másolatok is vannak a különböző eszközökön. Ha a médiát egy központi otthoni szerveren tároljuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az egyes eszközökön még mindig tárolt médiát el lehet távolítani, mivel a szerver az úgynevezett „mesterpéldányok” otthona.

Ez nemcsak értékes tárhelyet szabadít fel, hanem segít a médiakezeléssel kapcsolatos stressztől is megszabadulni. A média otthoni szerveren történő tárolása kényelmes az egész család számára és sokkal hatékonyabb módja a média kezelésének.

 

Mindig be van kapcsolva és elérhető

Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy bekapcsolod a számítógéped vagy a laptopod, csak hogy beleugorj egy filmnézésbe vagy játékba. Ez nem nagy kérés, ugye? Bekapcsolod az eszközt és várod, hogy elinduljon. Aztán azon kapod magad, hogy mondjuk víruskeresést kell lefuttatni és mielőtt azt hinnéd, hogy megnyomhatod a lejátszás gombot, a rendszer azt mondja, hogy még frissítéseket is kell telepíteni.

Mindannyian megtapasztaltuk már a frusztrációt, amikor várakoznunk kell, amikor csak gyorsan be akarunk ugrani és elindítani valamit. Ha nem lehet gyorsan elvégezni, sokan közülünk elveszítik a türelmüket és egyszerűen nem vesződnek vele. Az otthoni szerver előnye, hogy mindig be van kapcsolva és azonnal rendelkezésre áll. Nem kell várni arra az esetlegesen hosszú bootolási és indítási folyamatra, hogy befejeződjön.

 

Leveszi a terhet a fő PC-ről

Folytassuk a példát azzal, hogy filmet szeretnénk nézni. Az ilyen nagyméretű videofájlok lejátszása általában sokat lefog a számítógépünk feldolgozási teljesítményéből és a merevlemez folyamatos használatát igényli. Ha megpróbálunk egy filmet lejátszani a fő számítógépen, akkor az a specifikációjától függően egyre kevésbé reagál, sőt, esetleg túl is terheli azt.

Nem igazán ideális, ha ezzel egyidejűleg produktív munkát szeretnénk végezni rajta. Ehelyett használjuk otthoni szervert és hagyjuk, hogy az végezze el a videó lejátszásához szükséges összes munkát, így a fő munkaállomás erőforrásai készen állnak és rendelkezésre állnak a többi munkához, amelyet szeretnénk elvégezni.

 

Platformot biztosít az otthoni automatizáláshoz és biztonsághoz

Az otthoni szerver tökéletes platformnak tekinthető az otthoni automatizálási rendszer számára. Hasonlóan a médiafájlok otthoni szerveren történő tárolásához, az otthoni automatizáláshoz való használata központi helyet biztosít az összes intelligens eszközünk vezérlésére, legyen szó világítási rendszerekről, fűtésről és hűtésről, vagy akár kültéri öntözőrendszerekről.

Függetlenül attól, hogy az eszközeinket fizikai távirányítóval, alkalmazással vagy akár teljesen automatizáltan vezéreljük, ha mindezt egy otthoni szerverről konfiguráljuk és kezeljük, az intelligens otthonunk kezelésének kényelmes módját biztosítjuk. Emellett egy otthoni szerver kiválóan alkalmas felügyeleti célokra is. Ez magában foglalhatja például a hang és videó tárolását, amely, mint most már tudjuk, elég nagy méretűvé válhat egy bébiőrző, vagy akár egy otthoni biztonsági kamera esetében.

Ha tényleg mindent megteszünk az okosotthonnal, az otthoni szerver használható néhány okoseszköz, például az otthonunk külső részére szerelt esőérzékelő adatainak naplózására. Ha otthoni kiszolgálót szeretnénk otthoni automatizálási és biztonsági platformként használni, vannak olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni a hatékony rendszer megvalósításához.

Biztosítani szeretnénk, hogy a kiszolgálóként használt eszköz mindig bekapcsolva legyen és képes legyen ellátni mind a vezérlési, mind a felügyeleti feladatokat, ezért megbízhatónak kell lennie és képesnek kell lennie arra, hogy hosszú ideig, ha nem is 24/7, de bekapcsolva maradjon és működjön. Emellett ideális esetben olyan eszközt szeretnénk használni, amely minimális energiaszükséglettel rendelkezik, tekintve, hogy mennyi ideig lesz bekapcsolva. Ezzel nem csak az energiaszámlákon spórolhatunk hosszú távon, hanem a környezetet is óvjuk ezzel.

 

Az otthoni szerver közel nem olyan drága, mint gondolnád

Az „otthoni szerver” kifejezés említésekor gyakori tévhit, hogy egy nagyon nagy, nagyon nehéz és gyakran nagyon zajos fizikai kiszolgálónak kell lennie, amelyet egy adatközpontban láthatunk.

Az "otthoni szerver" kifejezés említésekor gyakori tévhit, hogy egy nagyon nagy, nagyon nehéz és gyakran nagyon zajos fizikai kiszolgálónak kell lennie, amelyet egy adatközpontban láthatunk

Ez nem is állhatna távolabb az igazságtól

Mivel az otthoni szerver lehet egy hagyományos régi számítógép is, amelyet egyszerűen csak egy bizonyos feladat elvégzésére és egy adott igény kiszolgálására szánnak. Nem kell egy drága, légkondicionált szekrényben tartani. Az otthoni szerver egyszerűen csendben, akár a tévé mögött is megbújhat.

Annak ellenére, hogy a számítógépek beszerzési költségei csökkennek, még mindig viszonylag nagy teljesítményűek. Még a legolcsóbb számítógépek is alkalmasak otthoni szerverként való használatra. Folytatva azt a példát, hogy otthoni szerverrel szeretnénk tárolni médiafájljainkat, van néhány fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni, amikor kiválasztjuk a szerverként használt számítógépet.

Az első az, hogy csendesnek kell lennie

A legkevésbé sem szeretnénk a ventilátorok hangos pörgését hallani, ha a számítógépet mondjuk tényleg a tévé közelében helyeztük el. Szerencsére a legtöbb modern számítógépet a zajkibocsátás figyelembevételével tervezték és építették, így ez valószínűleg nem jelenthet túl nagy gondot.

Ezenfelül, attól függően, hogy mikori a televízió, amelyen a médiát le szeretnénk játszani, a számítógépnek szüksége lehet kompozit videokimenetre. Nem valószínű, hogy a megvásárolni kívánt számítógép rendelkezik kompozit kimenettel, mivel ma már sokan kizárólag HDMI vagy DisplayPort kimenettel rendelkeznek.

Lehet, hogy egy olcsó videokártyába is be kell fektetnünk, amely tartalmaz kompozit videokimenetet, vagy egyszerűen csak egy adaptert, hogy megkapja a szükséges csatlakozási lehetőséget. Ne feledd, ha otthoni szervert médiafájlok tárolása helyett otthoni automatizálásra és biztonságra szeretnéd használni, akkor ideális esetben alacsony energiaigényű számítógépre lesz szükség, ami viszont a zajszint további csökkentését is segíti.

Íme egy rövid összefoglaló arról, hogy az otthoni szerver számítógépnek mivel kell rendelkeznie:

  • Kicsi és kompakt: könnyebb és kényelmesebb tárolást tesz lehetővé;
  • Csendes működés: nem rontja például a filmnézés élményét;
  • Alacsony energiaigény: hogy pénzt takarítsunk meg és környezetbarátabb legyen;
  • Beépített vezeték nélküli kapcsolat: a kényelmesebb beállítás és a hordozhatóság érdekében;
  • Csatlakozási lehetőségek: a jelenlegi tévékészülékek és egyéb eszközök csatlakoztathatósága érdekében, ugyanakkor a jövőre nézve is biztonságos;
  • Nagy tárolókapacitás: az összes fájl és adat központi helyen történő tárolása, így nem kell folyamatosan frissíteni a készüléket. Itt rendszerint több terrabájtról(TB) beszélünk;
  • Olcsó: a legtöbb ember számára egy olcsó számítógép is tökéletesen megfelel otthoni szerverként.

 

Hatékony biztonsági mentési megoldás

Valószínűleg már többször is hallottad, mennyire fontos, hogy biztonsági mentéseket készíts az adataidról. Ha a hardver meghibásodik, akár évek értékes adataidat is elveszítheted, amelyeket egyszerűen nem lehet helyreállítani.

Ennek leküzdése érdekében mindig rendelkezni kell egy olyan biztonsági mentési megoldással, amely könnyen használható és lehetőség szerint automatizált. Ha a megoldásod a fájlok kézi másolását jelenti több különböző helyről, akkor jó eséllyel hamarosan megunod ezt a hétköznapi feladatot és egyszerűen nem fogod elvégezni egy idő után.

Ideális esetben olyan biztonsági mentési megoldással rendelkezel, amely magában foglalja az offsite és a helyszíni biztonsági mentést is. Offsite biztonsági mentésnek tekintünk mindent, ahol az adatokat a te fizikai helyedtől eltérő helyen tárolják. Ez gyakran egy felhőalapú tárhelyszolgáltató, például a Google Drive, iCloud, OneDrive, vagy a DropBox, stb.

Ez az offsite biztonsági mentés leggyakoribb formája, különösen az olyan otthoni felhasználók esetében. A vállalati környezetek lemondhatnak ezekről a szolgáltatásokról és választhatnak egy speciális, harmadik féltől származó online biztonsági mentési szolgáltatót, különösen, ha nagy mennyiségű adatuk van, amely dedikált tárolást és felügyeletet igényel.

A helyszíni biztonsági mentéshez sokan továbbra is a bevált módszert használják, azaz az USB-meghajtókra, egy nagyobb külső merevlemezre vagy NAS-ra történő mentést. Egy otthoni szerver futtatása a biztonsági mentésekhez jobb megoldásnak tekinthető, mint ezek a gyakrabban használt helyszíni biztonsági mentési módszerek, mivel jobban testreszabhatók, könnyebben automatizálhatók és valójában olcsóbbak is lehetnek, különösen, ha már van egy régi számítógép, amelyet biztonsági mentési szerverként használhatunk.

Ennek ellenére a NAS használatához képest a biztonsági mentések beállítása otthoni szerveren bonyolultabb és időigényesebb lehet a kezdeti beállítások elvégzése. Emellett a szerverhez használt hardvertől függően drágábbnak is bizonyulhat.

 

Lehetőség a tesztelésre, bütykölésre és játékra

Az egyik legnépszerűbb előny az otthoni szerverrel kapcsolatban az, hogy virtuális gépeket állíthatunk be. A kiszolgálón használt hardvertől függően több virtuális gépet létre lehet hozni, amelyek mind különböző specifikációkkal, különböző operációs rendszerekkel és különböző felhasználási esetekkel rendelkeznek.

Talán van egy olyan alkalmazásod, ami pl csak a Windows egy régebbi verzióján futhat, vagy egy másik operációs rendszerrel, például Linux -al szeretnél babrálni. Talán egyszerűen csak egy virtuális gépet szeretnél egy új alkalmazás teszteléséhez, mielőtt telepítenéd a fő számítógépedre, hátha elromlik valami. Mindez lehetséges virtuális gépek beállításával az otthoni szerveren.

Ha valami elromlik az egyik virtuális gépen, egyszerűen törölhetjük azt és kezdhetjük elölről. Ez egy fizikai számítógép esetében nem mindig lehetséges, mégis ugyanazt az élményt kapjuk egy virtuális gépen, mintha egy dedikált hardvert használnánk az asztalon.

Ha több virtuális gépet szeretnénk a szerveren elhelyezni, érdemes megfontolni magának a szervernek a specifikációját, mivel a virtualizáció több tárhelyet, memóriát és feldolgozási teljesítményt igényel. Előfordulhat, hogy a szekrény alján porosodó régi laptop egyszerűen nem alkalmas egy vagy két virtuális gépnél több virtuális gép elhelyezésére, ezért ezt érdemes szem előtt tartani.

 

Következtetés


Reméljük, hasznosnak találtad ezt a cikket és már fontolóra vetted, hogy megpróbálkozol saját otthoni szerver beállításával. Ahogy fentebb már említettük, egy régi PC, ami éppen a keze ügyünkben van, tökéletes otthoni szerver lehet, különösen, ha néhány egyszerű feladatot szeretnénk elvégezni, például médiatárolásra használni, vagy egy másik operációs rendszerrel játszani.

 

KAPCSOLÓDÓ:

 

Még szintén érdekelhet...