A befektetők menekülnek aranytól, kriptovaluta az infláció ellen

kriptovaluta az infláció ellen

A befektetők a kriptovalutákért dobják az aranyat, ahogy az infláció felgyorsul, és menekülnek a történelmileg értéktárolóként emlegetett fémből, hogy digitális eszközöket vásároljanak alig több mint egy évtizedes múltra visszatekintve. Tényleg jó lehet a kriptovaluta az infláció ellen?

A Bloomberg adatai szerint idén több mint 10 milliárd dollárt vontak ki a legnagyobb tőzsdén kereskedett aranyalapból, és az alapok fizikai aranykészletei is eladásra kerültek. Az arany ára idén 6,1 százalékkal csökkent, szerdán 1782 dollárra csökkent trályaunciánként.

A Bitcoin ára eközben megduplázódott, és nemrég több mint 67 000 dolláros rekordmagasra emelkedett. Egyes befektetők elkezdtek úgy tekinteni rá és más kriptovalutákra, mint inflációs fedezetre, még akkor is, ha a világ utolsó komolyabb inflációs hullámának idején nem volt ilyen.

 

Kriptovaluta az infláció ellen

A veterán aranykereskedők elismerték, hogy az idők változnak. „Jelenleg nulla az érdeklődés a stratégiánk iránt” – mondta John Hathaway, a Sprott Asset Management nemesfém befektetési csoport vezető portfóliómenedzsere. Hozzátette: „A bitcoin-tömeg ugyanazt látja, amit én látok az infláció pénznyomtatási kockázatai tekintetében”.

Az aranyat régóta a fiat valuták, például a dollár csökkenő vásárlóereje elleni védekezésként hirdetik. A feltorlódott kereslet, a megfulladt áruellátási láncok és a központi banki ösztönzők felélesztették az inflációs aggodalmakat, amelyek jellemzően támogatták az aranypiacokat.

A pénzügyi piacokon azonban nem a bevett bölcsesség érvényesül. A dollár az amerikai gazdasággal együtt erősödött, az arany ára pedig csökkent, a befektetők pedig máshol keresnek védelmet.

„Most hajlamosak vagyunk a bitcoinra, mint portfólió-diverzifikátorra tekinteni, az infláció pedig az egyik katalizátor”. Mondta Mohamed El-Erian, a cambridge-i Queens’ College elnöke és az Allianz vezető gazdasági tanácsadója. „A Bitcoin vonzotta el a pénzt az aranytól”.

 

Az alapkezelők szerint a kriptovaluta az infláció ellen az egyik legjobb befektetés

Paul Tudor Jones fedezeti alapkezelő szerdán a CNBC-nek nyilatkozott. Nyilatkozatában elmondta, hogy az infláció elleni fedezetként a kriptovalutákat részesíti előnyben az arannyal szemben. Tehát jelenleg a kriptovalutába való befektetés jobbnak minősül mint az évezredek óta működő aranyba való befektetés. Ez mindenképpen elgondolkodtató.

A Fidelity legutóbbi, 1100 hivatásos befektető megkérdezésével készült Institutional Investor Digital Assets Study szerint a bitcoin népszerűségéhez hozzájárult, hogy nincs szoros korrelációja más eszközosztályokkal. Ezáltal az infláció elleni fedezetként érzékelt potenciál is hozzájárul a mainstream népszerűségéhez.

Az Európában és az Egyesült Államokban megkérdezett fedezeti alapok több mint fele azt mondta, hogy a növekvő infláció volt az egyik fő oka annak, hogy vonzódtak a digitális eszközökhöz. A megkérdezett befektetők közül 10-ből közel nyolc azt állította, hogy a kriptovalutáknak helye van a portfólióban.

„Úgy tűnik, hogy az intézményi befektetők visszatérnek a bitcoinhoz, talán jobb inflációs fedezetet látnak benne, mint az aranyban” – mondták ebben a hónapban a JPMorgan elemzői.

A bitcoint 2009-ben dobták piacra, míg az arannyal évezredek óta kereskednek. A kriptopénz rajongói szerint az infláció elleni fedezetként való hasznossága a konstrukciójából ered. A konstrukció 21 millióban maximálja a digitális érmék maximális számát. Ez ellentétben áll azokkal a pénznyomtatási intézkedésekkel, amelyeket a központi bankok a világjárványra válaszul hoztak.

Egyes aranybefektetők szerint az árucikk sorsa megváltozhat, ha az infláció megmarad, ami aláássa a hitet a Federal Reserve mantrájában. Eszerint az emelkedő árak átmeneti jellegűek, és a monetáris politika drasztikusabb szigorítását igényli.

Rámutattak a bitcoin rövid teljesítménytörténetére és áringadozására is, amelyek aláássák megbízhatóságát, mint inflációs fedezetet.

„Ha a fenntartásaim beigazolódnak, úgy gondolom, hogy az arany felkészült arra, hogy jelentősen felszálljon” – mondta Hathaway a Sprott Asset Managementtől.

 

KAPCSOLÓDÓ:

 

Még szintén érdekelhet...