Miért érdemes VPN-t használni: Az előnyök és hátrányok, amelyekről tudnod kell

Miért érdemes VPN-t használni: Az előnyök és hátrányok, amelyekről tudnod kell

 

Megnézzük a VPN néhány előnyét és néhány hátrányát, valamint azt a számos okot, amiért érdemes használni egyet. A VPN-t (virtuális magánhálózat) manapság az adatvédelem és a biztonság elengedhetetlen kellékeként emlegetik. A nyilvánvaló adatvédelmi előnyök mellett egy jó virtuális magánhálózat számos értékes funkciót is kínál. Megnézzük, miért érdemes használni és milyen sok előnyt és hasznot kínál!

 

Mi az a VPN és mire szolgál?

Mielőtt belemerülnénk a használatának összes előnyébe és abba, hogy miért van szükség VPN-re, nézzük meg gyorsan, mi is az a VPN.

Alapvetően a VPN lehetővé teszi, hogy az adataid titkosított kapcsolaton keresztül az eszközeidről az internet egy másik pontjára – valószínűleg egy másik országba – jussanak el, majd onnan a nyilvános internetre. Egy jó szolgáltatás titkosítja és védi az adatokat és biztosítja, hogy a származási és eszközadatok is rejtve maradjanak.

 

Miért érdemes VPN-t használni:

Az adatvédelem és a biztonság a legnagyobb pozitívum

A VPN használatának egyik legnagyobb előnye, hogy adataid biztonságban vannak és online tevékenységeid magánjellegűek maradnak. Az ISP (internetszolgáltató) és néhány szervezet rendelkezik olyan módszerekkel, amelyekkel nyomon követhet mindent, amit online csinálsz. Ha azt hiszed, hogy az inkognitóban való megjelenés az egyetlen, amit tennedkell, akkor nem is tévedhetnél messzebb az igazságtól.

Egyesek automatikusan a VPN használatát vagy a tevékenységének titokban tartására irányuló törekvést rosszindulatú célokkal azonosítják. A felhasználók nagy többségénél ez biztosan nem így van. Az ok, amiért a legtöbb ember VPN-t használ, valójában egyszerűen az általa kínált nyugalom miatt van.

A nyilvánvaló biztonsági és adatvédelmi előnyei akkor jelentkeznek, amikor nyilvános Wi-Fi hálózathoz csatlakozol. A Wi-Fi széles körben elérhető lehet kávézókban, éttermekben, bárokban és iskolai kampuszokon, attól függően, hogy hol tartózkodsz. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ezeken a hálózatokon milyen biztonság áll rendelkezésre. Egyesek akár arra is felhasználhatják ezeket a nyilvános kapcsolatokat, hogy szimatoljanak és ellopják az adataidat. Ökölszabályként, soha ne csinálj semmit, például online banki műveleteket, ha ilyen hálózatokhoz csatlakozol VPN nélkül.

VPN használata esetén minden adatod titkosítva van, így ez is egy biztonsági plusz. Egyes szolgáltatások még olyan extra biztonsági funkciókat is kínálnak, mint például a rosszindulatú programok elleni védelem.

 

VPN-kapcsolatok: Több eszközt is védhetsz

A legtöbb fizetős virtuális magánhálózat (és nem igazán érdemes ingyenes VPN-t használni) több egyidejű kapcsolatot biztosít. Így képesnek kell lennie arra, hogy minden eszközöd, legyen az számítógép, okostelefon, táblagép, de akár okostévé és játékkonzol, egyszerre védje. Az, hogy egy VPN hány egyidejű kapcsolatot tesz lehetővé, szolgáltatásonként változik, de kiválaszthatod azt, amelyik a legjobban megfelel az igényeidnek. Általában három és hét VPN-kapcsolat között van az, amit a legtöbb VPN-től kaphatsz.

Mi a helyzet, ha sok olyan eszközöd van, amelyet védeni szeretnél? Vagy inkább nem szeretnéd, hogy újra és újra le kelljen töltened és be kelljen jelentkezned az alkalmazásba. Talán azt szeretnéd biztosítani, hogy a hálózatán lévő összes eszköz mindig védve legyen anélkül, hogy emlékeznél a VPN-hez való csatlakozásra. Ebben az esetben egy VPN-router pontosan az igényeidnek megfelelően hangzik.

Ezek az útválasztók képesek a VPN-szoftverek közvetlen futtatására és lehetővé teszik, hogy minden eszközét csatlakoztassa hozzá anélkül, hogy további szoftverekre vagy alkalmazásokra lenne szüksége. Természetesen egy VPN-router segít megkerülni a korlátozott egyidejű kapcsolatok problémáját is.

 

A VPN előnyei: Lehetővé teszi a távoli munkavégzést

Ha bármilyen vállalati irodában dolgozol, akkor valószínűleg egy belső vagy helyi hálózathoz (LAN) kell csatlakoznod a munkahelyen. Amikor már elég sokan, akiknek a munkája lehetővé teszi ezt, otthonról dolgoznak, a VPN lehetővé teszi, hogy csatlakozz az irodai hálózathoz és távolról dolgozz. Hozzáférhetsz bármilyen bizalmas információhoz, amelyre szükséged van és amely egyébként csak az irodában lenne elérhető. Az adatok titkosítva vannak.

Ne feledd, hogy az irodai hálózatokhoz való csatlakozásra használt vállalati VPN-ek nagyban különböznek a fogyasztói szintű szolgáltatásoktól, amelyekről általában a személyes használatra szánt szolgáltatásokról beszélünk. Neked vagy a vállalat informatikai rendszergazdának először kézzel kell beállítania a VPN-t az eszközeiden, hogy biztosítsa, hogy szükség szerint hozzáférj az irodai hálózathoz.

 

Lehetővé teszi bizonyos weboldalak feloldását és a szűrők megkerülését

Sok VPN szolgáltatás büszkén hirdeti, hogy segít megkerülni a földrajzi helymeghatározási korlátozásokat, különösen a streaming szolgáltatások esetében. Ez gyakran a legnagyobb előnyük a versenytársakkal szemben és az egyik fő ok, amiért valaki egyáltalán használ egyet. Nem a legrosszabb dolog, amit tehetsz, mivel ettől függetlenül fizetni kell a szolgáltatásért, de vannak problémák.

Nem fogok belemerülni a tartalomlicencelés bonyolult világába. Annak azonban megvan az oka, hogy bizonyos tartalmak csak bizonyos régiókban érhetőek el, másokban pedig nem. A legjobb esetben egyes tartalomszolgáltatók “elnézik” az ilyen szolgáltatások használatát. Ennek ellenére sok streaming szolgáltatás aktívan dolgozik azon, hogy virtuális magánhálózat használata esetén ne lehessen hozzáférni a tartalmaihoz.

Egyes országok különböző okokból bizonyos típusú webhelyeket és tartalmakat blokkolnak. A VPN segítségével ezeket a szűrőket is megkerülheted. Mondhatni, hogy a VPN pontosan erre szolgál. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a VPN bármilyen célú használata egyes országokban illegális és ezeken a helyeken nem akarod megszegni a törvényt.

 

A VPN segíthet (egy kis) pénzt megtakarítani

Talán már találkoztál olyan terjedelmes állításokkal, amelyek arról szólnak, hogy a virtuális magánhálózat segítségével több ezer forintot takaríthatunk meg. Ezt állítólag úgy teheted meg, hogy olcsóbb előfizetési tervezeteket találsz szoftverekre, streaming szolgáltatásokra és egyéb alkalmazásokra és programokra. Még a repülőjegyek, a bérautók és a szállodák árai is sokkal alacsonyabbak lehetnek, ha VPN-t használsz.

Nem fogok gúnyolódni ezen az állításon, mivel elméletben valóban működik. Bizonyos szoftverek, streamingszolgáltatások előfizetései és a légitársaságok foglalási árai világszerte eltérőek. Egy virtuális magánhálózat segítségével láthatja a különbségeket és mindenképpen megéri a vásárlást, ha nagyot tudsz spórolni. Azonban vagy nagyon-nagyon szerencsésnek kell lenni, vagy rengeteg próbálkozást és hibát kell elkövetni ahhoz, hogy több ezret spórolj.

Kétségtelenül vannak különbségek az árak között. Ezt a különbséget azonban valószínűleg a valutaárfolyamok, banki díjak és egyéb tranzakciós díjak fedezik. Más korlátozások is szóba jöhetnek, például egy weboldal nem engedélyezi olyan hitelkártya használatát, amely nem egy helyi bankból származik.

Igaz, hosszú távon, vagy ha még hosszú nyaralást is tervezel, jelentős megtakarítást érhetsz el. Ennek ellenére érdemes lehet átgondolni a dolgokat, ha a sok pénz megtakarítása a fő előny, amit egy virtuális magánhálózat szolgáltatástól vársz.

 

Rengeteg előnye, de van néhány hátránya is a használatának

A virtuális magánhálózat a legjobb módja az online adatvédelmi és biztonsági problémák megoldásának és rengeteg más oka is van annak, hogy miért érdemes egyet használni. Semmi sem tökéletes és bár sok előnye van, a VPN-ek nem nélkülözik a hátrányokat sem.

A legnagyobb hátrány a kapcsolat sebességének csökkenése. Alapvetően egy másik helyre küldöd az adataidat, mielőtt azok a megfelelő webszerverhez jutnának. Ez sajnos azt jelenti, hogy a kapcsolat sebessége szinte mindig lassabb lesz, mint a szokásos, VPN nélküli sebesség. A szerver helyétől függően a csökkenés elég jelentős lehet.

Ugyanez vonatkozik a szerverterhelésre is. Egy virtuális magánhálózat szolgáltatónak véges erőforrásai vannak és egy szerver túlterhelődhet, ha túl sok egyidejű kapcsolat van. A kapcsolódási sebesség csökkenhet, vagy előfordulhat, hogy egyáltalán nem tudsz csatlakozni. Szerencsére a legtöbb jó VPN minden helyszínen több szerverrel rendelkezik és a prémium szolgáltatások esetében általában nem kell aggódni a szerverterhelés miatt.

A VPN-kapcsolat váratlanul is megszakadhat. Ha nem veszed észre ezt a változást, akkor továbbra is használtod az internetet, miközben azt hiszed, hogy az adataid biztonságban vannak, holott már nem azok. Ismétlem, a legtöbb VPN-nek van egy módja ennek a problémának a megkerülésére egy úgynevezett kill switch segítségével. Ez a funkció alapvetően blokkolja az összes internetes forgalmat, ha a kapcsolat megszakad és csak akkor működik újra, ha újra csatlakozik.

Az ilyen szolgáltatások használata egyes országokban szintén tiltott. Gyakran azért, mert anonimitást, adatvédelmet és titkosítást kínálnak, néhányan azt állítják, hogy ezeken a helyeken is működnek. Ez azonban olyan kockázat, amelyet nem biztos, hogy szívesen vállalsz, mivel a kapcsolódó büntetések gyakran igen szigorúak lehetnek.

Végül pedig egyes online szolgáltatások rendelkeznek olyan rendszerrel, amely felismeri a VPN-ek használatát. Ha úgy gondolják, hogy valaki VPN-en keresztül csatlakozik, akkor blokkolhatják a hozzáférést. A Netflix az egyik ilyen szolgáltatás, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy blokkolja a hozzáférést a virtuális magánhálózatot használók számára.

 

Hogyan szerezzen be VPN-t: Ajánlásaink

Megnéztünk néhány okot, amiért érdemes használni. Az ExpressVPN és a NordVPN között van az első helyezés számomra és sok felhasználó számára is. A Nord lenyűgöző számú szerverrel büszkélkedhet és sokkal több biztonsági funkcióval rendelkezik. Emellett az egyik legolcsóbb, amit kaphatsz, míg az ExpressVPN az egyik legdrágább lehetőség. Azért az ExpressVPN az én választásom, mert jobb sebességet kapok vele. A te személyes tapasztalataid azonban eltérőek lehetnek.

A legjobb VPN-szolgáltatásokról szóló összefoglalóinkban még sok fantasztikus lehetőséget ajánlunk, valamint néhány hasonlóan jó, de megfizethetőbb választást. Hosszú távú használatra nem ajánlom az ingyenes VPN-eket, mert sok mindent csinálhatnak az adataiddal. Néhány jó ingyenes opció azonban egy kis időre elvégzi a munkát.

 

Ez is érdekelhet még:

 

Még szintén érdekelhet...