Stresszoldás egyszerűen kirándulással, túrázással

Estimated read time 7 min read

Az életünk (sajnos) természetes része a stressz és a stresszoldás. Tele vagyunk olyan dolgokkal, amelyek sok stresszel és szorongással járnak. Az emberek gyakran azon tűnődnek, hogy vajon tudnának-e több órát szánni a napjaikra – bárcsak lehetséges lenne. A sok otthoni vagy munkahelyi kötelezettség mellett sokan küzdenek azzal, hogy időt találjanak a pihenésre és a nyugalom megtalálására az életükben.

 

Hogyan segít a kempingezés a stresszoldás megvalósításában

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a szorongás a mentális állapotok egyik leggyakoribb formája. Csak az Egyesült Államokban körülbelül 40 millió felnőttet érint, és ezek a számok várhatóan évről évre nőnek. A stressz enyhítésének számos módja van.

Az emberek kipróbálhatnak különböző életmódbeli változtatásokat, mint például a fizikai aktivitás, az otthoni rendetlenség csökkentése vagy a meditáció beépítése. Ami a szabadtéri tevékenységeket illeti, a kempingezés biztosan remek választás lehet.

 

Tudtad, hogy a kempingezés is a stresszoldás egyik megoldása?

Gyakran figyelmen kívül hagyják, a kempingezés időt adhat arra, hogy kikapcsolódj az élet zűrzavarában. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a kempingezés stressz- és szorongásoldó előnyei közül.

 

Hogyan segít a kempingezés a kikapcsolódásban?


1. A kempingezés segít megbecsülni a természetet

Talán úgy tűnhet, hogy kimondjuk a nyilvánvalót, de a kempingezés az egyik legjobb módja annak, hogy megtapasztaljuk a természetet. Már az az egyszerű aktus, hogy egy olyan helyen tartózkodunk, ahol értékelhetjük a fákat, a tavakat, a napfényt, a madarakat és más természeti részleteket. Segíthet ellazulni, és nyugodt, békés hangulatba hozhatja az elménket.

A legtöbb ember hozzászokott a városi életmódhoz, ahol csak magas épületeket, zsúfolt utcákat, dudáló embereket és a vizuális és auditív szennyezés egyéb kellemetlen formáit látja. Az ilyen típusú környezettől való elszakadás segíthet kitisztítani az elmét, és érzelmi pihenést biztosíthat.

 

2. A kempingezés friss levegőt ad

Az oxigénhiány a szervezetben súlyosbítja a stressz és a szorongás tüneteit. Ezért a szakértők gyakran javasolják, hogy az emberek gyakorolják a mélylégzési technikákat, hogy megnyugodjanak a feszült helyzetekben.

Mi is lehetne jobb módja a mélylégzésnek, amikor a levegő friss és ropogós? A kempingezés lehetőséget ad erre.

Ahogy felfedezed a természetet, a tested feltöltődik a növények által biztosított, nagyon szükséges oxigénnel. Ugyanez az oxigén táplálhatja a tested sejtjeit is, amitől megfiatalodsz. Ugye milyen pihentető ez a gondolat?

 

3. A kemping kihozza belőled a gyermeket

Emlékszel még a régi szép időkre, akár gyerekkorodban, amikor a szabadban érzed azt az izgalmat, az illatokat, a csendet, és azt kívántad, bárcsak soha ne múlna el ez a nap?

Ezeket az érzéseket hozhatja el a kempingezés. Akár fiatal vagy, akár ifjú, olyan nagy öröm lehet felfedezni valamit a kitaposott ösvényen kívül, vagy csak egyszerűen visszatekinteni azokra az időkre, amikor egykor gondtalan voltál. Soha nem késő gyermeknek érezni magad, és kiszabadulni az élet stresszéből.

Próbáld ki a horgászatot, a hegyi kerékpározást, a túrázást, vagy csak ülj le egy kézzel rakott tűz mellé. A fiatalkori napokra való visszaemlékezéssel töltött idő átmenetileg elterelheti a figyelmet a felelősségről. Az elméd ezalatt feltöltődik és készen áll a további kihívásokra, amint megkapja ezt a pihenésre szánt időt.

 

4. A kempingezés szerotoninnal fokozza stresszoldás hatékonyságát

Amikor az emberek olyan rekreációs tevékenységekben vesznek részt, mint a kempingezés, a szervezet azonnal felszabadít egy nagyon különleges molekulát, a szerotonint. A szerotonin, más néven a „boldogsághormon” segít enyhíteni a stressz tüneteit a szervezetben. Javíthatja a keringést, segíthet jobban lélegezni, energiát ad, és lehetővé teszi a mentális tisztánlátást.

A szakértők azt javasolják, hogy az emberek szakítsanak időt arra, hogy rendszeresen részt vegyenek valamilyen szabadidős tevékenységben. Amikor az élet nehézségei nyomasztanak, egy gyors kirándulás az erdőbe sátorral és hátizsákkal a legjobb megoldás lehet.

 

5. A kemping távol tart a technológiai zavaró tényezőktől

Rengeteg ember panaszkodik arra, hogy nincs elég ideje a nap folyamán. Azonban gyakran vitatható, hogy valóban ez-e a probléma, vagy a kiváltó ok valójában az, ahogyan az időnket töltjük.

A kempingezés megfordíthatja ezt a problémát, mivel kiszakít a megszokott rutinból, a laptopok és mobiltelefonok használatából, és a különböző típusú képernyőkre tapadt szemekből. A túl sok technológiahasználat depresszióssá és szorongóvá tehet minket. Egyes kutatók rámutatnak, hogy a közösségi média túlzott használata még azt is okozhatja, hogy az emberek úgy érzik, nem állnak jól, mivel másokkal hasonlítják össze magukat.

A technológia gyorsasága emellett csökkentheti a figyelmünket, türelmetlenné tehet minket, és túl sok információval terhelheti meg az elménket. Ha levágjuk magunkat a kütyük és a közösségi média mérgező természetéről, az segíthet meglátni, mi az igazán fontos az életünkben.

 

Stresszoldás egyszerűen – legyél boldog táborozó!

Ha ezek az előnyök még mindig nem győztek meg arról, hogy kipróbáld a kempingezést, akkor tényleg sok mindenről maradsz le. Nem véletlenül kevésbé stresszesek azok az emberek, akik szeretnek a szabadban lenni. És talán neked is ki kellene próbálnod, hogy egyszer-egyszer te is a szabadban legyél.

 

Mire lehet szükséged kempingezés során?

Ez első sorban attól függ milyen időtávban gondolkodsz. Egy több napos kempingezés, vagy túrázáskötelező kötelező kellékei a sátor, a hálózsák, a termoszok, a kemping hűtők, illetve hűtő ládák az ételek italok hidegen tartásához, esetleg gázégő a főzéshez. Kényelmes cipő és ruházat, váltóruhával együtt és az útitársak.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: